05.07.2008. / 15:17

Autor: Mateja Šarlija

Tajno izvješće Svjetske banke

Biogorivo glavni krivac za poskupljenje hrane

Alarmantni rezultati dosad najopsežnijeg istraživanja svjetske krize hrane opovrgavaju tvrdnje američke vlade da proizvodnja biogoriva tek oko 3 posto utječe na poskupljenje hrane

Proizvodnja biogoriva najviše je utjecala, čak 75 posto, na globalno poskupljenje hrane, stoji u tajnom izvješću Svjetske banke temeljenom na dosad najopsežnijem istraživanju tog problema.

Rezultati ovog višemjesečnog istraživanja koje je za Svjetsku banku proveo Don Michell, međunarodno priznat ekonomist i analitičar globalnog tržišta, opovrgavaju tvrdnje američke vlade da je proizvodnja biogoriva utjecala na poskupljenje hrane tek oko 3 posto.

Iako je rezultate istraživanja dobila još u travnju, Svjetska banka nije ih do sada objavila jer se, po mišljenju nekih, ne želi zamjerati Washingtonu.

Međutim, na ove se spoznaje neće moći oglušiti američka vlada, kao ni vlade europskih zemalja koje se sve više okreću biološkoj proizvodnji goriva s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova koji znatno pridonose globalnom zatopljenju.

U Velikoj Britaniji se već od travnja ove godine mora proizvesti minimalno 2, 5 posto bioloških goriva, a Europska unija planira taj postotak povećati na 10 posto do 2020.

Britanski su mediji ovu vijest objavili u ključnom trenutku, tjedan dana uoči sastanka zemalja G8- najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta, na japanskom otoku Hokkaidu gdje će se raspravljati o krizi poskupljenja hrane i goriva. Tom se prilikom očekuje i lobiranje raznih skupina na predstavnike tih zemalja da se smanji ili čak potpuno ukine proizvodnja biogoriva.

Teško je, međutim, očekivati takvu reakciju vlada koje osim ekoloških ciljeva nastoje biogorivom djelomice nadomjestiti uvoz ostalih goriva čije cijene divljaju u posljednje vrijeme. Mnogi smatraju da političari svjesno i namjerno ignoriraju ove činjenice u interesu zaštite industrijskih lobija dok se broj osiromašenih i gladnih u svijetu iz dana u dan drastično povećava.

Ovo istraživanje pokazuje da su cijene prehrambenih proizvoda od 2002. skočile čak 140 posto. Svjetska banka nedavno je objavila da je poskupljenje hrane dovelo novih sto milijuna ljudi do siromaštva. Svjetski stručnjaci ocijenili su ovaj sveopći val poskupljenja hrane i goriva kao 'prvu pravu ekonomsku krizu globalizacije'.

Američki predsjednik George W. Bush povezuje poskupljenje hrane s povećanom potražnjom kineskog i indijskog tržišta, no ova studija to odbacuje tvrdnjom da ' bez povećanja biogoriva svjetske zalihe pšenice i kukuruza za prehrambenu potrošnju ne bi tako drastično pale, te da bi se u tom slučaju ostali čimbenici koji utječu na poskupljenje mogli bolje kontrolirati i uravnotežiti'.

Studija pokazuje da je proizvodnja biogoriva poremetila odnose na tržištu hrane u tri pogleda- veliki dio zaliha namjenjenih za prehranu, kao što je već spomenuto, odlazi u proizvodnju goriva, npr. u Americi čak trećina zaliha kukuruza odlazi u tu svrhu. Usto mnogi privrednici već sad svoje poljoprivredne površine namjenjuju proizvodnji biogoriva, a između ostalog ovakvi odnosi otvaraju nove mogućnosti manipulacije cijenama na tom planu.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika