06.07.2008. / 11:52

Autor: Nina Tomljanović

Hit odretište priloga Travel

Times: Zadar zavodi i nakon dvije tisuće godina

List američkim turistima preporuča da nekoliko dana ostanu u Zadru, kako bi upoznali njegova arhitektonska blaga, koja sežu 2.000 godina u prošlost

"Zadar je po rangu možda jedna od najpotcjenjenijih destinacija u Hrvatskoj - taj grad iz rimskog doba na sjeveru dalmatinske obale, gdje je ne-euro ekonomija blaža prema dolaru - ima mladenački žar, bogato arhitektonsko naslijeđe i lak pristup s različitih točaka u Europi, zahvaljujući aviokompanijama kao što su Ryanair, SkyEurope ili Germanwings", piše današnje izdanje britanskog dnevnika Times u rubrici Novo odredište svog tjednog turističkog priloga "Travel".

List američkim turistima preporuča da nekoliko dana ostanu u Zadru, kako bi upoznali njegova arhitektonska blaga, koja sežu 2.000 godina u prošlost. Od najveće katedrale u Dalmaciji, one Sv. Anastazije, koja je sagrađena još u 12. stoljeću prije Krista, samostana . Marije iz 11. stoljeća, pravoslavne crkve sagrađene na rimskom hramu, crkve Sv. Donata iz devetog stoljeća, rimskog rimskog trga iz 1. prvog stoljeća, do Foruma.

NY Times piše kako su Rimljani Zadru bili toliko naklonjeni da su mu dali status "municipija", drugi najveći status među gradovima. Zatim navodi gabarite zadarske povijesne jezgre - Poluotoka - 400x1000 metara, te ističe kako i današnjih oko 75.000 stanovnika u novom, kopnenom, dijelu grada, dijeli iste osjećaje.

Postoje deseci obližnjih otoka za istraživanje, a vožnja od sat vremena ili nešto duže vodi vas do ne manje od pet nacionalnih parkova, gdje ćete naći jezera, vodopade, planine i skrivena područja divljine, piše Times.

Dodaje se kako Zadrani svoj napredni duh temelje na burnoj prošlosti: represivnoj vladavini Venecije, stalnoj prijetnji turskih napada, velikom razaranju u II. svjetskom ratu kad je srušeno 65 posto grada i teškim granatiranjima u Domovinskom ratu 1991-1995. godine.

Da Zadar nije samo "povijest i kamenje", dokaz su Morske orgulje - kombinacija umjetnosti, muzičke arhitekture i znanstvenog projekta, koji je 2006. osvojio Europsku nagradu za urbane javne prostore, navodi NYT, opisujući i gradsku instalaciju "Pozdrav Suncu" istoga autora, arhitekta Nikole Bašića.

U svom opširnom prilogu o gradu Zadru, novinar britanskog lista opisuje i svoj posjet gradu prošle jeseni, renesansnu, baroknu i srednjovjekovnu arhitekturu grada, Kalelargu i druge vedute, a opisuje i svoj susret s zadarskim gradonačelnikom Živkom Kolegom.

Spominje se uređenje luke i kanalizacijskog sustava, koji Zadar treba učiniti jednim od najčišćih europskih gradova na morskoj obali te se u članku spominje otvaranje hotela Bastion s četiri zvjezdice. Times za smještaj prepuručuje baš taj Hotel kao i Villu Hrešć. Od restorana i barova konobu Skoblar, restoran Foša, Brazil bar, Vrt, Arsenal i pub Maya.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika