06.07.2008. / 16:36

Autor: Nina Tomljanović

Europa forum

Sanader: Imamo potporu srednje Europe

Na početku Europa foruma, svi su se sudionici založili za prave europske vrijednosti i izrazili nadu da će se Europa moći suprostaviti populizmu

Premijer Ivo Sanader danas je nakon gostovanja na tradicionalnom skupu Europa forum, gdje je glavna tema razgovora bila "Novi zamah za Europu“, kazao kako srednja Europa potpuno podupire Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije te je dodao kako se to vidjelo na današnjem skupu kao i na Croatia summit-u održanom u Dubrovniku.

Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero Waldner dala je potporu Hrvatskoj, kaže Sanader te dodaje da ona smatra da će Lisabonski ugovor biti u punom pogonu kada Hrvatska tehnički ispuni uvjete za članstvo. "Bez obzira na irsko "ne" Lisabonskom ugovoru, pregovori s Hrvatskom su u tijeku i postoji akcijski plan koji predviđa da Hrvatska do jeseni 2009. godine završi tehničke pregovore", rekla je Benita Ferrero Waldner.

Vicekancelar Wilhelm Molterer također je dao podršku Hrvatskoj kazavši da je Europska unija u potrazi za jasnim pozicioniranjem Hrvatske i jugoistoka Europe. Molterer kaže kako je Austrija uvijek podupirala europsku perspektivu Hrvatske i da uđe u EU čim ispuni uvjete.

Sanader je održao govor u kojem je rekao da Hrvatska nastavlja pregovore da bi se oni dovršili sljedeće godine dodavši kako smatra da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy Hrvatskoj neće stvarati probleme. "Bitno je da je poruka predsjednika Sarkozyja, ali i kancelarke Angele Merkel, bila vrlo jasno upućena onima koji još trebaju ratificirati Lisabonski ugovor", kazao je premijer Ivo Sanader. U međuvremenu je i Cipar ratificirao Lisabonski ugovor i ostaje još šest zemalja koje to trebaju učiniti. "Siguran sam da će na kraju 27 zemalja prihvatiti Lisabonski ugovor i da će se to dogoditi dok Hrvatska još pregovara", dodao je.

Sanader je ustvrdio da je Sarkozy uputio poziv ohrabrenja onima koji ga još trebaju ratificirati da požure, a hrvatsko članstvo, kaže, nije upitno.

Vlada je u prvih šest mjeseci ostvarila sve što je bilo zacrtano planom i ostvaren je dogovor s Europskom komisijom i predana su sva mjerila za otvaranje poglavlja do kraja lipnja. "Mi smo svoj posao obavili i ja očekujem da će prva etapa biti ohrabrujuća i za nas i za Europsku komisiju", zaključio je premijer Sanader.

Na samom početku skupa, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik se zauzela za jače europsko zajedništvo, kao preduvjet da se izađe iz sadašnje krize.

Predsjednica foruma Wachau Johhana Mikl-Leitner izrazila je isti stav. "Moramo sada više vjerovati u Europu i sigurna je budućnost samo ako se ostvari zajedništvo", kazala je Mikl-Leitner.

Da su regije do sada imale veliku korist od ujedinjenja Europe i da su značajna sredstva za regije donijela prosperitet cijeloj Europi smatra predsjednik Odbora regija iz Bruxellesa Luc Van den Brande.

Na početku skupa, svi su se sudionici založili za prave europske vrijednosti i izrazili nadu da će se Europa moći suprostaviti populizmu.

Sanader o razmjeni dionica Ine i MOL-a

Na Europa forumu koji se održao nedaleko Beča, premijer Sanader je govorio i o razmjeni dionica između Ine i MOL-a o kojima je jučer na Croatia summitu u Dubrovniku razgovarao s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyjem.

Pri tome je istaknuo kako je pitanje ponosa Hrvatske da bude suvlasnik jedne srednjoeuropske jake naftne kompanije. "Tako jačamo i svoj utjecaj u srednjoj Europi kako bismo osigurali dostupnost energentima svima u Hrvatskoj", rekao je Sanader.

Osobno podržavam ideju o zamjeni dionica Ine i MOL-a, kaže premijer te dodaje kako to ipak nije konačna odluka. Mi ćemo još vidjeti što bi značila i daljnja prodaja Ine", kaže Sanader.

 Najavio je da će se konačna odluka donijeti kada se usporede oba modela.

Gyurcsany i Sanader jučer su potvrdili dogovor o zamjeni dionica Ine i MOL-a. Ocijenili su dobro rješenje za obje naftne kompanije te da je taj model daljnje privatizacije Ine koristan i za hrvatsku i za mađarsku državnu naftnu tvrtku, koje će tako ojačati svoje pozicije s obzirom na konkurenciju.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika