06.07.2008. / 18:11

Autor: Nina Tomljanović

Summit skupine G8

Barroso poziva G8 da slijedi EU u borbi protiv klimatskih promjena

Jose Manuel Barroso danas je izjavio da bi Sjedinjene Države i druge bogate države mogle biti spremne povećati svoje obveze u pogledu smanjivanja emisije stakleničkih plinova

Uoči godišnjeg sastanka skupine G8 na kojem će glavna tema sastanka biti klimatske promjne, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso danas je izjavio da bi Sjedinjene Države i druge bogate države mogle biti spremne povećati svoje obveze u pogledu smanjivanja emisije stakleničkih plinova."Zauzimat ćemo se za stvarno preuzimanje obveza na ovom summitu skupine G8. Ne samo provedbi onih preuzetih u Njemačkoj prošle godine, nego ćemo, bude li moguće, ići i dalje od toga srednjoročnim angažmanom", rekao je Barroso.

Europa koja je pristala smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto 2020. godine u usporedbi s razinama iz devedesetih godina prošlog stoljeća, želi da se najveći zagađivači dogovore prepoloviti emisiju do 2050. godine. Barroso kaže kako će on na tome ustrajati te vjeruje da će ustrajati i europski kolege.

Ono što Europa također želi je to da G8 poduzme odlučnije korake na određivanju kratkoročnih ciljeva kako bi proces bio vjerodostojniji.

EU također želi da G8 poduzme odlučnije korake na određivanju kratkoročnih ciljeva kako bi proces bio vjerodostojniji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika