Objavljeno u Nacionalu br. 660, 2008-07-08

Autor: Orhidea Gaura

Afera Feral

Uvrede i neistine iz pera Heni Erceg

Demanti urednice Ferala obiluje tvrdnjama koje dokumenti i svjedoci opovrgavaju

Heni Erceg tvrdi da joj je ime pisano pogrešno kao Heny: dokument desno dokazuje da se služi s obje verzijeHeni Erceg tvrdi da joj je ime pisano pogrešno kao Heny: dokument desno dokazuje da se služi s obje verzijeGospođa Heny Erceg, ili kako se ona potpisuje Heni Erceg, poslala je na adresu Nacionala demanti članka objavljenog u prošlom broju Nacionala pod naslovom “Bogatstvo vlasnika Ferala”.

Osim što iznosi gomilu uvreda na račun autora članka i tjednika Nacional, glavna urednica nedavno ugašenog lista Feral Tribune u svom demantiju, koji prenosimo u cijelosti, iznijela je tvrdnje kojima je htjela pobiti činjenice iznesene u prošlom broju Nacionala. Objavljujemo i sve njezine uvrede iznesene na naš račun jer one najbolje govore o njoj samoj, a mi ćemo se ovdje baviti samo činjenicama.

Među ostalim, Heni Erceg kaže: “Neistina je i potpuna izmišljotina da smo moja obitelj i ja vlasnici stanova u zgradama čije je fotografije Nacional pompozno objavio: većinu tih objekata vidjeli smo prvi put na stranicama vaših glupih novina.” Nacional je precizno objasnio na kojim su fotografijama stanovi koji su trenutačno u vlasništvu Heni Erceg ili članova njezine obitelji, na kojim su fotografijama stanovi koji su bili u njihovu vlasništvu, a na kojim su fotografijama stanovi koje su Heni Erceg i Viktor Ivančić samo razgledavali. Objavili smo i vlasničke listove za neke od tih stanova jer za sve nije bilo dovoljno prostora. No budući da gospođa Heni Erceg inzistira kako smo joj podvalili nešto što nije njezino, djelomično u prilogu ovog članka, a u cijelosti na web stranicama Nacionala (www.nacional.hr) objavljujemo vlasničke listove i ugovore o kupnji i prodaji tih stanova.

Sugerirajući i da se njezina imovina od 1989. do danas povećala za samo 53 metra kvadratna, Heni Erceg pokazuje da, izgubljena u svim tim silnim kvadratima, više i ne zna da njezin stan na Vrbiku nema 53 nego 56 kvadrata, a sve one stanove i kvadrate, kojima je u tih proteklih 19 godina tržila, očito je zaboravila. Možda je vlasnički listovi i ugovori koje objavljujemo podsjete. Nadalje, Heni Erceg kaže: “Neistina je i potpuna izmišljotina da smo moja obitelj i ja 'na Šolti, uDokumenti pokazuju točnost pisanja Nacionala - Potvrda da se Heni Erceg u pravnim poslovima služi s dva imenaDokumenti pokazuju točnost pisanja Nacionala - Potvrda da se Heni Erceg u pravnim poslovima služi s dva imena Grohotama, kupili kuću s dvorištem od 500 kvadrata i voćnjak od 379 kvadrata': u Grohotama na Šolti nikada nismo posjedovali ništa.” U prilogu donosimo vlasnički list za posjed u Grohotama, na ime Heny Erceg. Heny Erceg je inače njezino službeno ime kojim se koristi u dokumentima, o čemu posjedujemo i kopiju njezine vlastoručno potpisane izjave.

Heni Erceg kaže i kako nije istina da se raspitivala za stanove u Pojišanskoj ulici u Splitu i Ulici Brešćenskog u Zagrebu, no postoje svjedoci koji o tome po potrebi mogu svjedočiti pred sudom. Što se tiče adrese Ulica Miroslava Krleže 8, Nacional nije napisao da je Heni Erceg ondje posjedovala stan, već da je ondje bila prijavljena, za što imamo i dokaz.

Zanimljivo je da Heni Erceg demantira da je postojao vjeran čitatelj u Zagrebu koji je bio spreman prepisati svoj stan na Feral, a nije se potrudila demantirati da im je jedan vjerni čitatelj u Splitu stan već ostavio.

Zanimljiva je i tvrdnja Heni Erceg kako nije istina da se broj zaposlenih u Feralu uvijek kretao oko brojke 40 te da je u trenutku zatvaranja list imao 22 zaposlena. U impressumu posljednjeg broja Ferala mi smo, bez vanjskih suradnika, nabrojili 24 imena. A poznato je da se u impressumu ne navode imena svih djelatnika, poput vozača i tehničkog osoblja. Isto tako, u impressumu Ferala iz 2001. bez vanjskih suradnika navedena je 31 osoba, a ni tu nisu bili navedeni svi zaposleni.

Zanimljiva je i tvrdnja Heni Erceg kako su tiražno najuspješnije godine Ferala bile 2001. i 2002., kad je Feral prešao na manji format i tisak u boji te povećao cijenu. Mnogi upućeni u poslovanje Ferala tvrde da su tiražno najupješnije godine Ferala bile 90-e, odnosno 1996., 1997. i 1998.

Dugovi Paviću, državi i Novom listuHeni Erceg tvrdi sljedeće: "Nije istina da je Feral 'Paviću ostao dužan više od 5 milijuna kuna'." Iz samog vrha EPH, međutim, ponovo nam je potvrđeno da je EPH na tiskanje i isplatu plaća zaposlenicima Ferala potrošio 5,4 milijuna kuna. Heni Erceg kaže i da je "neistina da je Feral dužan državi za PDV 'nekoliko milijuna kuna'" te navodi da je država od Ferala naplaćivala PDV po cijenu da mu blokira račun. Ispričavamo se uredništvu Ferala zbog navoda su državi ostali dužni nekoliko milijuna kuna. Iz izvora u državnom vrhu doznajemo da je tvrtka 'Kultura i rasvjeta' na ime PDV-a dužna 1,37 milijuna kuna, a još oko 100 tisuća kuna na ime doprinosa. Zanimljivo je da 2 milijuna kuna duga Novom listu u demantiju ne spominje.

Đermano Senjanović

POVOD za moj odlazak bio je odlomak o Vesni Pusić'POVOD za moj odlazak bio je odlomak o Vesni Pusić'Heni Erceg napisala je sljedeće: “Neistina je i potpuna izmišljotina da je Đermano Senjanović otišao iz Ferala ‘jer je napisao nekoliko redaka protiv Vesne Pusić’: dotični je otišao na već dogovoreni angažman u Slobodnu Dalmaciju nakon što je odbijen njegov prijedlog da se ostalim Feralovim novinarima smanje plaće kako bi se njegova povećala.”

Đermano Ćićo Senjanović, bivši kolumnist Ferala, kaže: “Nije istina da sam otišao iz Ferala zato što sam imao dogovoreni posao u Slobodnoj Dalmaciji niti je istina da sam od urednika Ferala tražio da drugim novinarima smanje plaću kako bi je meni povećali. To je još jedna u nizu njihovih besramnih laži. Kad nemaju argumenata, služe se takvim metodama. Istina je da je povod za moj odlazak iz Ferala bio odlomak o Vesni Pusić, koji su tadašnji urednici izbacili a da me o tome nisu obavijestili. Stoga sam u tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji napisao: ‘Na putu od kuće do redakcije izgubljen je jedan pasus pa molim poštenog nalaznika da mi ga vrati.’”

Boris RašetaNovinar Boris Rašeta, koji je pisao u Feralu od njegova drugog broja 1993. pa sve do 2004., pristao je otvoreno reći sljedeće o poslovanju tog lista: “Proveo sam desetak godina u Feralu, ali vlasnici lista ni jednom nam nisu rekli kolika je točno njegova naklada. Spominjane su samo neke okvirne brojke, tipa: ‘još pet tisuća pa smo na konju’, ‘dvije stranice oglasa pa smo na pozitivnoj nuli’, ‘još malo pa smo rentabilni’, ‘vidi se svjetlo na kraju tunela’ i slično. Uvijek su ostavljali dojam da je list na rubu propasti, da bi zahtjevi za povišicama ili osnivanjem sindikata bili neumjesni pa i drski, i slično.

Točno je da smo bili prijavljeni na minimalnu plaću, a da je ostatak išao drugim putem. Kad je Toni Gabrić osnovao sindikat, onemogućen mu je rad, istog trena, premda je baš Feral snažno zagovarao sindikalne vrijednosti. Mislim da su jednom, za broj s Mirom Bajramovićem, rekli da je otišao u 60-ak tisuća primjeraka, a da se Feral najviše prodavao u drugoj polovini 90-ih, u prosjeku oko 35-40 tisuća primjeraka, tako smo nagađali mi u listu, a sve što smo mogli vidjeti davalo je pokrića tom uvjerenju.

No vlasnici lista sve su važne elemente poslovanja tretirali kao najstrože čuvanu tajnu, i uvid u tu tajnu, kao i u sve ostale, imali su samo oni. Feral je u drugoj polovini 90-ih a i početkom stoljeća uvijek imao na raspolaganju 40-ak, pa i više novinara. Potkraj 90-ih svi smo uočili da se počinju vrtjeti nekretnine, za dobar dio ovih koje su spomenute u Nacionalu znali smo, a za brojne, bogami, i nismo. Nisam npr. znao da je jedan čitatelj ostavio stan u Splitu, i da su ga vlasnici prepisali na sebe, a za stan u Zagrebu, također dar čitatelja, čuli smo svi u dopisništvu u Zagrebu."

Renato BaretićRenato Baretić nije mogao govoriti o sudbini Ferala jer su urednici Ferala protiv njega podigli tužbu zbog teksta uNovinara Renata Baretića su feralovci tužili sudu pa nije mogao dati izjavuNovinara Renata Baretića su feralovci tužili sudu pa nije mogao dati izjavu Slobodnoj Dalmaciji gdje je i sam spomenuo neke od nekretnina uknjiženih na imena urednika. No budući da nijedno ročište još nije dogovoreno, pretpostavlja se da je ta tužba povučena.

Jelena LovrićHeni Erceg kaže i sljedeće: “Neistina je i potpuna izmišljotina da je ‘novinarka Jelena Lovrić’, kao ‘jedna od utemeljiteljica Feral Tribunea’, u taj posao uložila vlastiti novac.” Jelena Lovrić, novinarka Globusa i jedna od utemeljiteljica Ferala, sama je demantirala Heni Erceg:

“U Feral sam uložila isto što i svi drugi osnivači tog lista. Svi smo potpisali isti ugovor o osnivanju.”
Kad je odlazila iz Ferala, doznajemo iz povjerljivih izvora, tražila je da joj isplate njezin udio, ali uredništvo Ferala je to odbilo, zbog čega ih je i tužila.

Fotogalerija

  • Heni Erceg tvrdi da joj je ime pisano pogrešno kao Heny: dokument desno dokazuje da se služi s obje verzije
  • Dokumenti pokazuju točnost pisanja Nacionala - Potvrda da se Heni Erceg u pravnim poslovima služi s dva imena
  • POVOD za moj odlazak bio je odlomak o Vesni Pusić'
  • Novinara Renata Baretića su feralovci tužili sudu pa nije mogao dati izjavu
  • Stan na adresi Alage Gaje 2 u Zagrebu
  • Vlasnički list za stan u zgradi u ulici Alage Gaje 2.
  • Stan na adresi Alage Gaje 5. u Zagrebu
  • Vlasnički list za stan u zgradi na adresi Alage Gaje 5.
  • Ugovor o kupoprodaji stana u stambenoj zgradi Alage Gaje 5.
  • Kupoprodajni ugovor za stan u zgradi Alage Gaje 5.
  • Stan na adresi Brascenskog 3. u Zagrebu
  • Vlasnički list za stan koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Brascenskog 3.
  • Ugovor o kupoprodaji stana koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Brascenskog 3. u Zagrebu
  • Stan na adresi Fausta Vrančića 2. u Zagrebu
  • Vlasnički list za stan koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Fausta Vrančića 2. u Zagrebu
  • Stan na adresi Vojnovićeva 19. u Zagrebu
  • Ugovor o kupoprodaji stana koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Vojnovićeva 19. u Zagrebu
  • Stan na adresi Omiška 31. u stambenoj zgradi u Splitu
  • Vlasnički list za stan koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Omiška 31. u stambenoj zgradi u Splitu
  • Stan na adresi Viška 15.  u Splitu
  • Vlasnički list za stan koji se nalazi u stambenoj zgradi na adresi Viška 15.  u Splitu
  • Vlasnički list posjeda u Grohotama s precizno navedenim kvadraturama voćnjaka i kuće identičnima onima u prošlom broju Nacionala dokazuje činjenicu koju Heni Erceg demantira

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika