Objavljeno u Nacionalu br. 660, 2008-07-08

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Grašak od tri boginje

Kelti su Trojnoj boginji prinosili i žive ljude kao žrtve, posebno zarobljenike koje su spaljivali u proljeće, zatvorene u drvenim kavezima obješenim o hrastove grane nad vatrom

Veljko BarbieriVeljko BarbieriNajstariji tragovi uzgoja graška pronađeni su u keramičkoj žari na sjeveru Švicarske. Ti osušeni mali okrugli plodovi drevne mahunarke potječu iz doba oko 3000 godina prije Krista. Punih pet milenija prošlo je otkako su stare boginje i bogovi još hodali po zemlji. To je bilo drevno carstvo Velikih Majki, koje su štovali i na Iberskom poluotoku, Bitanskom otočju, na sjeveru i jugu, na istoku i zapadu Europe, u Egiptu i Mezopotamiji, posebno u staroj Heladi. One su vladale ljudima i mnoštvom muških božanstava i nije bilo smrtnika ni besmrtnika koji bi im bio ravan. Kad su početkom I. tisućljeća pr. Kr. Kelti stali prodirati na golemi prostor od Britanije do Male Azije, prihvatili su Trojnu boginju i, osim redovitih žrtava koje su njihovi druidi spaljivali na žrtvenicima, prinosili su joj i žive ljude, posebno zarobljenike koje su također spaljivali, i to u proljeće, zatvorene u drvenim kavezima obješenim o hrastove grane nad vatrom.

O snazi te boginje koja je objedinjavala čak tri obličja govori i to što su joj Kelti na žrtvu prinosili i svoje muške bogove, i to tako što su njihove glinene, koštane, čak i zlatne likove i amulete bacali u živi oganj. Jer Trojna je boginja bila gospodarica svijeta i svemira, života i smrti, plodnosti koja je održavala svekoliko postojanje. Kelti su nju i sva tri njezina obličja na britanskom otočju nazivali Cucullati, u Irskoj Macha, Medb i Modron, Germani i švicarski Helveti po latinskom Matronae ili Aufinijae, uvijek u množini, dok je zbirni latinski naziv koji se uvriježio kad su Kelti potpali pod vlast apeninske vučice bio Deae Matronae, dakle Boginje Majke. I upravo su one bile živo utjelovljenje plodnosti i života, prikazivane kao tri velom u nizu spojene starice od kojih jedna u rukama drži jaja, druga voće, a treća grašak, koji je već odavno bio omiljena hrana keltskog, pa grčkog i rimskog puka. Grašak je prenesen i u Indiju, gdje se i danas naziva paisa, od rimske riječi pisum.

No bez obzira na njegovu ranu rasprostranjenost, koja je danas poprimila planetarne razmjere, bez obzira na njegova slična stara, ali i suvremena engleska, francuska i talijanska imena, grašak je bio omiljena hrana podjednako keltske, poslije i srednjevjekovne sirotinje, koja ga je sušila i potom ukuhavala u guste kaše, kao i jelo rimske, ali i srednjovjekovne, renesansne, posebno barokne burbonske aristokracije, koja je za svježim mladim graškom naprosto ludovala. Dakle od keltske Trojne boginje ili Tri Boginje Majke, od kojih je ona jedna držala zrna graška, kao simbol obnavljanja života u zelenoj opni postojanja, kroz sve epohe povijesti, sve do danas ova je mahunarka svojih slatkastim, a kad se radi o sušenom grašku i pomalo oporim okusom, postupno osvajala naše stolove i kuhinje još od početka poznatog vremena.


Pa ipak nigdje nije bila toliko voljena i štovana kao simbol najveće od svih, one Trojne boginje i njezina tri obličja, kao u keltskom svijetu i Kelti su u grašku i njegovim slatkim zrncima koja su znali zobati sirova u čast svoje trojne gospodarice, vidjeli zametak života koji održava svoju ravnotežu u prirodnim ciklusima koji se kotrljaju baš kao zelene kuglice ove omiljene povrtne biljke. Jedna za drugom, iz skuta trojedne Aufinije, onako kako se kotrlja i naš život od rađanja do smrti.

Crna tjestenina sa siječkom od graškaU proključaloj posoljenoj vodi u koju ste ulili 1 dl ulja, prokuhajte 0,5 kg crnih rezanaca i 0,25 kg očišćenog graška, jer će povrće biti gotovo kad i tjestenina. Posebno skuhajte još 0,25 kg graška pa ga u mikseru sameljite s 5 dag bajama, stručkom bosiljka, solju i paprom u kašast siječak. Njime začinite tjesteninu i grašak pa služite vruće s ribanim parmezanom.

Učinak od graškaNa 1 dl maslinova ulja u kojem ste rastopili žlicu maslaca zazlatite 2 ribane mrkve, 1 ribani crveni luk, po 2 grančice selena i petrusimula, 5 dag pancete i 0,25 kg pilećih prsa izrezanih na manje komade. Sve pirjajte podlijevajući kokošjim temeljcem, pa kad meso i povrće omekšaju, dodajte 35 dag očišćenog graška, posolite i popaprite, ubacite 1 lovorov list te grančicu mladog koromača i kuhajte dok ne dobijete gust učinak. Neka odstoji nekoliko minuta pa služite vruće.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika