08.07.2008. / 11:36

Autor: Nina Tomljanović

Mađarska

Manji kvar u nuklearnoj elektrani

Kod kvarova kategorije INES 1 riječ je o odstupanju od dopuštenih normi za siguran rad uređaja, ali pritom ne dolazi do radiologijskih emisija unutar ili izvan postrojenja

U nukleranoj elektrani Paks u Mađarskoj došlo je do minimalnog kvara, izvijestila je mađarska novinska agencija MTI.

Do kvara, koji je na međunarodnoj INES ljestvici od sedam stupnjeva ocijenjen najnižim stupnjem 1, je došlo za vrijeme dok su radnici radili na popravku postrojenja u bloku 1. Događaj je svrstan u kategoriju smetnji. Kod kvarova kategorije INES 1 riječ je o odstupanju od dopuštenih normi za siguran rad uređaja, ali pritom ne dolazi do radiologijskih emisija unutar ili izvan postrojenja.

Kontrolno osoblje elektrane zamjetilo je smetnje te su radovi nakon toga odmah obustavljeni. Kvar te kategorije dogodio se posljednji put u lipnju 2006. godine u bloku 4 u Paksu nakon opće revizije. Do ozbiljnog kvara (INES 3) došlo je 2003. godine i tada je radioaktivni plin ispušten kroz pukotinu u ovojnici.

Dozvola za rad nuklearne elektrane PAKS produljena je 2000. za deset godina. NE Paks smještena je na Dunavu oko 75 kilometara sjeverno od hrvatske granice.

DZZZ nije dobio obavijest o zračenju iz NE PaksObavijest o mogućem zračenju u mađarskoj elektrani Paks, državni zavod za zaštitu zračenje (DZZZ) nije dobio pa s toga nije bilo opasnosti ni za hrvatske građane.

S obzirom da nismo dobili obavijest od ECURIE-a, sustava za pravovremenu razmjenu informacija u slučaju radiološke opasnosti, može se zaključiti da nije došlo do povišenog ispuštanja radioaktivnosti u okoliš kod same elektrane, a pogotovo ne na područje Hrvatske, rekla je Nera Belamarić iz DZZZ-a.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika