10.07.2008. / 13:04

Autor: Nina Tomljanović

Sarajevo

Rycroft: RS nikada neće biti država, a ukidanje entiteta u BiH nije nužno

Govoreći kako se prije priključenja Europskoj uniji ustav BiH mora reformirati, britanski veleposlanik je pojasnio da to ne znači ukidanje entiteta pa ni županija unutar Federacije BiH, već jačanje onih tijela vlasti koja su nužna za jačanje učinkovite države kao partnera Europske unije

"Republika Srpska nikada nije bila država, nije država i nikada neće biti država", rekao je britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft u intervjuu za Sarajevo-X.com.

Istovremeno je potvrdio kako ukidanje entiteta nije nešto na čemu bi međunarodna zajednica inzistirala. U posljednje vrijeme Rycroft je bio angažiran na provedbi reformi u BiH. On je istaknuo da Republika Srpska svoj opstanak može vezati samo uz BiH kao državu, čemu je kaže, temelj Daytonski sporazum.

Govoreći kako se prije priključenja Europskoj uniji ustav BiH mora reformirati, britanski veleposlanik je pojasnio da to ne znači ukidanje entiteta pa ni županija unutar Federacije BiH, već jačanje onih tijela vlasti koja su nužna za jačanje učinkovite države kao partnera Europske unije.

O nedavnom odbijanju Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj, Rycroft je kazao kako to neće dovesti u pitanje proces proširenja pa tako ni izglede BiH na putu u Europsku uniju. Unija će biti u stanju naći odgovor na bitna institucionalna pitanja pa tako i na nastavak procesa proširenja kaže britanski veleposlanik koji že u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije ubuduće voditi odjel zadužen upravo za suradnju s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika