11.07.2008. / 12:57

Autor: Nina Tomljanović

Donatorska konferencija

EK Kosovu obećala 500 milijuna eura

Na donatorskoj sjednici su države članice Europske unije, međunarodne financijske institucije i agencije UN-a te najvažniji međunarodni donatori

"Europska unija je spremna obećati 500 milijuna eura. Kosovo je u prvom redu europsko pitanje i EU je spremna iskoristiti sve instrumente da pomogne Kosovu u ispunjavanje njegove europske perspektive", rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn na početku donatorske konferencije koju je organizirala Europska komisija slijedom zaključaka sa summita EU-a koji se održao u prosincu 2007. godine u kojima se EU obvezala da će pomoći Kosovu na putu prema trajnoj stabilnosti.

Rehn kaže kako očekuje da će se prikupiti oko milijardu eura jer bi se na taj način pokrio najveći dio troškova, 1,4 milijerde eura, koliko je potrebno za provedbu programa kosovske vlade o socijalnom i gospodarskom razvoju.

Od 500 milijuna eura, koliko je Europska unija obećala, već je 350 u pretpristupnim fondovima za Kosovo u razdoblju od 2008.-2011. godine. Dodatnih 50 milijuna eura je već ranije predviđeno, tako da je riječ o 100 milijuna novih sredstava. "Obećana sredstva treba usmjeriti na obrazovanje djece, razvoj kosovskih institucija, učvršćivanje demokracije i pravne države, dobro upravljanje u multietničkom društvu i za stvaranje povoljnog ozračja za investicije", rekao je Rehn.

SAD je do 2011. godine najavio da će Kosovu dati oko 255 milijuna eura, dok je Njemačka za ovu i iduću godinu najavila 100 milijuna eura.

Prije početka donatorske konferencije vlasti na Kosovu su najavile da će predstaviti oko 3.800 različitih projekata. Od izgradnje infrastrukture, energetskog sektora, izgradnje cesta, vladavine prava do zaštite srpske manjine.

Na donatorskoj sjednici su države članice Europske unije, međunarodne financijske institucije i agencije UN-a te najvažniji međunarodni donatori.

Kosovo je jedna od najsiromašnijih europskih država u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 40 posto, a najveći broj nezaposlenih je među mladima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika