Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Marko Biočina

Vladina tehnološka revolucija

Kompjutor u osobnim iskaznicama

Hrvati će do 2010. dobiti elektroničke identifikacijske isprave - biometričke putovnice i osobne iskaznice s ugrađenim čipom, koje će omogućiti građanima da birokratske poslove obavljaju iz vlastitog doma

Nove osobne iskaznice imat će ugrađen čip u kojem će, u digitalnom formatu, biti pohranjene brojne osobne informacije; uz pomoć čitača kartica građani će od kuće moći glasovati na izborimaNove osobne iskaznice imat će ugrađen čip u kojem će, u digitalnom formatu, biti pohranjene brojne osobne informacije; uz pomoć čitača kartica građani će od kuće moći glasovati na izborima“Kada dovršimo projekt informatizacije osobnih podataka građana, te u sklopu toga uvedemo biometrijske putovnice, elektroničke osobne iskaznice i ostale isprave, vjerujem da će državna administracija uistinu postati ono što bi trebala biti, a to je servis građana. Temeljno načelo kojim se vodimo u ovom projektu je to da država nema pravo od građana tražiti potvrde koje ionako posjeduje u svojim bazama. Cilj nam je objediniti sve informacije u jedinstven sustav i učiniti ih dostupnima svim institucijama u zemlji, kojima se obraćaju građani za svoja prava. Jasno, pritom ćemo se voditi visokim mjerama sigurnosti zaštite osobnih podataka. To će u konačnici rezultirati velikom uštedom vremena i novca za građane, ali i povećanjem efikasnosti i ekonomičnosti u radu državne uprave”, rekla je potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič koja koordinira velikim projektom informatizacije osobnih podataka građana u sklopu šire strategije reforme državne uprave.

Ako sve bude išlo po planu, hrvatski građani će do 2010. godine dobiti nove elektroničke identifikacijske isprave. Pomoću njih moći će mnogo brže i jednostavnije obavljati čitav niz poslova s državnom birokracijom. Najveću promjenu u svakodnevni život hrvatskih državljana svakako će unijeti uvođenje novih osobnih iskaznica, u koje će biti ugrađen elektronički čip u kojem će, u digitalnom formatu, biti pohranjene brojne informacije o vlasniku iskaznice.

Tehnologija na kojoj će se temeljiti nove hrvatske osobne iskaznice zapravo se značajno ne razlikuju od one koja se koristi pri izradi bankovnih kartica. Osobnim podacima građana koji se nalaze u čipu može se pristupiti jedino umetanjem kartice u specijalni čitač. Podaci u čipu kodiraju se, tako da ih se može pročitati jedino ako čitač posjeduje specijalni elektronički certifikat, koji izdaje i verificira mjerodavna državna služba.

Kako je objasnio Blaž Sviličić, direktor proizvodnje u Agenciji za komercijalnu djelatnost, tvrtki koja će izrađivati nove osobneŠefica projekta -  Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič koordinira projektom državne upraveŠefica projekta - Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič koordinira projektom državne uprave iskaznice, to je samo jedan od načina zaštite osobnih podataka koji se nalaze na kartici:

“Materijal od kojeg se izrađuju dokumenti ID1 formata i koji omogućuje ugradnju čipa, osigurava zahtijevanu kvalitetu i trajnost od 10 godina jest polikarbonat. Polikarbonat nudi mogućnost laserskog graviranja vidljivih podataka nosioca dokumenta, a time i kvalitetu koju je nemoguće kompromitirati primitivnim tehnikama brisanja i uklanjanja. Laserskim graviranjem podaci se pale unutar strukture materijala, a bilo koja ireverzibilna akcija, u smislu vraćanja u prvobitno stanje dokumenta, nije moguća. Tako su podaci trajno upisani u površinu samog dokumenta.”


No da bi državne službe krenule u implementaciju elektroničkih osobnih isprava, prvo je potrebno stvoriti infrastrukturu pomoću koje je moguće na primjeren način prikupiti, pohraniti i distribuirati osobne podatke građana koji će kasnije biti korišteni pri izradi dokumenata. Zbog toga će sve policijske uprave u Hrvatskoj morati biti opremljene modernim aparatima pomoću kojih se prikupljeni podaci mogu kriptirati i u tom obliku sigurno dostaviti proizvođaču, a to je u Hrvatskoj AKD.

No kada se uspostavi potrebna infrastruktura i kada država krene s distribucijom elektroničkih osobnih iskaznica, vjerovati je da će građani mnogo lakše obavljati brojne administrativne poslove. Naime, projekt je zamišljen tako da građani kod svoje kuće posjeduju elektronički čitač kartica, te da pomoću njega od tamo mogu obaviti cijeli niz poslova zbog kojih je do sada bilo potrebno putovati do obližnje policijske postaje, porezne uprave i drugih ustanova. Tako će, primjerice, građani bez sada uobičajenih čekanja u redovima moći prijavljivati porez, mijenjati mjesto prebivališta, verificirati razne pravne dokumente, pa čak i glasovati na izborima. Na taj način štedi se vrijeme i novac građana, a administracija postaje efikasnija. Zanimljivo je i to da će neki od tih servisa biti usklađeni i na razini Europske unije, pa će ih hrvatski državljani moći koristiti i tijekom boravka u inozemstvu.

Potpuna kontrola- Biometrijske putovnice sadržavat će jedinstvene fizičke podatke osobe, pohranjene u čipu, što će omogućit sigurnu identifikaciju na graničnim prijelazima i aerodromimaPotpuna kontrola- Biometrijske putovnice sadržavat će jedinstvene fizičke podatke osobe, pohranjene u čipu, što će omogućit sigurnu identifikaciju na graničnim prijelazima i aerodromimaUz elektroničku osobnu iskaznicu u Vladi planiraju napraviti i takve verzije zdravstvene iskaznice te vozačke dozvole. Elektronička zdravstvena iskaznica također će imati brojne primjene. Tako će se, osim za osnovnu identifikaciju, ta kartica koristiti i za rezerviranje termina medicinskih pregleda putem interneta, izdavanje elektroničkih recepata, a postoji mogućnost da u čipu bude sadržan i elektronički zdravstveni karton osiguranika, čime se osigurava privatnost i povjerljivost tih podataka. Pomoću elektroničke vozačke dozvole policijski će službenici moći brže i kvalitetnije identificirati vozače i provjeriti njihov vozački status.

Iako se za sada ne zna točan datum kada će nove isprave postati dostupne građanima, ni kolika će im biti cijena, u Vladi kažu kako njihova izrada građane sigurno neće koštati više nego izrada postojećih isprava, te kako ih građani neće morati nabaviti sve dok im ne isteknu isprave koje trenutačno posjeduju.

Jednako je s elektroničkim putovnicama, iako se one temelje na pomalo različitoj tehnologiji, te će biti uvedene iz drukčijih razloga nego elektronička osobna i zdravstvena iskaznica te elektronička vozačka dozvola. Naime, za razliku od tih osobnih isprava koje će se uvesti s namjerom da olakšaju obavljanje svakodnevnih poslova za građane i poboljšaju rad državne administracije, smisao elektroničke putovnice je da omogući bolju kontrolu na međudržavnim graničnim prijelazima, radi povećanja razine sigurnosti putnih dokumenata te smanjenja terorističkih migracija.

Uvođenje putovnica nadovezalo se na postroženje kontrola na graničnim prijelazima nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. U zadnjih nekoliko godina postale su svjetski sigurnosni standard. Zbog toga je i njihova izrada strogo definirana standardima koje je odredila Međunarodna civilna zrakoplovna organizacija, inače organizacija koju vode Ujedinjeni narodi. Elektroničke putovnice temelje se na biometrijskoj tehnologiji, a to znači da se u njih pohranjuju digitalno obrađeni biometrijski podaci nosioca putovnice, kao što su slika lica i otisak prsta. Ti podaci moraju biti snimljeni na adekvatan način, kako bi na graničnim prijelazima mogli biti potvrđeni na primjeren način, a upisuju se u čip koji se nalazi u strukturi materijala putovnice. Čip može biti smješten unutar putne isprave na dva osnovna načina: unutar korica putovnice ili unutar višeslojne strukture same stranice s podacima vlasnika putovnice koja je najčešće načinjena od specifičnog polimernog materijala.

Zbog toga je on nevidljiv za sve, osim za službenika na graničnom prijelazu koji raspolaže specifičnom opremom, i kojiBlaž Sviličić, direktor proizvodnje u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD), državnoj tvrtki koja će izrađivati elektroničke osobne dokumenteBlaž Sviličić, direktor proizvodnje u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD), državnoj tvrtki koja će izrađivati elektroničke osobne dokumente podatke upisane u čip uspoređuje s podacima otisnutim na stranicama putovnice. Razlika između elektroničkih putovnica i ostalih elektroničkih isprava je upravo u vrsti čipa koji se koristi. Pri izradi elektroničke putovnice koristi se beskontaktni čip, što znači da ga nije potrebno umetnuti u čitač nego se prijenos podataka vrši putem radiovalova. Zbog tog bežičnog načina prijenosa podataka sigurnosni protokoli kod elektroničkih putovnica moraju biti mnogo stroži.

Kako kaže Blaž Sviličić, pri izradi se koristi nekoliko načina zaštite: “Kod elektroničkih putovnica mehanizmi autentifikacije striktno su propisani standardima, a počivaju također na izdavanju kvalificiranog digitalnog certifikata. Postoji nekoliko mehanizama zaštite podataka unutar čipa elektroničke putovnice. Te vrste autentifikacije su: pasivna autentifikacija, osnovna kontrola pristupa i proširena kontrola pristupa. Različite autentifikacijske metode nude različitu razinu zaštite i kontrole pristupa podacima. Pa tako pasivna autentifikacija omogućuje autentifikaciju digitalnog potpisa osobe, osnovna kontrola pristupa onemogućuje skimming te umanjuje rizik ‘prisluškivanja’ - neautoriziranog preuzimanja podataka od treće strane za vrijeme komunikacije između čitača i čipa, a proširena kontrola pristupa sprječava doslovno kopiranje podataka ili zamjenu čipa putovnice.”

Republika Slovenija- posljednja je od članica Europske unije koja je uvela biometrijske putovniceRepublika Slovenija- posljednja je od članica Europske unije koja je uvela biometrijske putovniceIpak, bez obzira na te sigurnosne mjere, u prošlosti je zabilježeno nekoliko slučajeva “hakiranja” biometrijskih identifikacijskih isprava. Prije dvije godine Lukas Grunwald, njemački stručnjak za sigurnost podataka, uspio je izvući podatke iz čipa koji se koristi u Njemačkoj putovnici i te podatke “snimiti” na prazni čip. “Mislim da su te RFID putovnice veliko bacanje novca. One uopće ne povećavaju sigurnost”, izjavio je tada Grunwald. Također je rekao da mu je trebalo samo dva tjedna da pronađe način kako kopirati podatke s putovnica. Većinu tog vremena proveo je proučavajući standarde za izradu putovnica koji su objavljeni na internetskim stranicama Međunarodne civilne zrakoplovne organizacije (ICAO). Za “hakiranje” je koristio opremu vrijednu dvjesto dolara.

Zbog toga je iznimno važno da se nove isprave ne stavljaju u upotrebu dok ne bude sigurno da su podaci pohranjeni na njima potpuno zaštićeni. Pretpostavlja se kako će biometrijske putovnice prve od svih elektroničkih isprava biti dostupne hrvatskim građanima, jer su neki prototipovi već u procesu testiranja među hrvatskim diplomatima. Pokaže li se da funkcioniraju kako treba, može se očekivati da će se uskoro početi izdavati i građanstvu.

Umreženi matičariDva projekta iz strategije reforme i informatizacije državne uprave već su realizirana i pokazuju izvrsne rezultate. Tako je prije nekoliko mjeseci provedeno umrežavanje svih matičnih ureda u Hrvatskoj pa sada građani ne moraju izdavanje rodnog lista tražiti u uredu u mjestu gdje su rođeni, nego to mogu napraviti u uredu koji je najbliži njihovu mjestu stanovanja. Drugi i značajniji projekt je upis u osnovne i srednje škole bez podizanja domovnice i rodnog lista. Naime u Vladi su zaključili da je besmisleno da se za upis u državne škole od građana traži dokument koji ionako u svojoj bazi podataka posjeduje država. Tako je sada službenicima u školama omogućeno da sami pristupaju državnoj bazi podataka i traže dokumente koji im trebaju. Pretpostavlja se da su zbog toga što nisu morali plaćati takse za izdavanje dokumenata građani samo ove godine uštedjeli više od 5 milijuna kuna.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika