Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Ivo Pukanić

Komentar tjedna

Dva lica jedne partije

Ivo PukanićIvo Pukanić“Milan Bandić ostat će gradonačelnik Zagreba dok će god on to htjeti. On je propješačio toliko kilometara i posjetio čak i najsitniji kutak ovoga grada, pomogao svakome tko mu se obratio za pomoć, rukovao se s gotovo svakim njegovim stanovnikom, tako da on tu jednostavno nema konkurencije. Tko mu se može približiti? Nitko! Ovo tzv. pismo ‘intelektualaca’ protiv Bandića samo govori da osim iskompleksiranih marginalaca, kao što su sastavljači toga smiješnoga pamfleta, nitko normalan ne želi ići protiv čovjeka koga obični građani vole i poštuju i koji ima snage da preporodi glavni grad.”

To mi je prošloga tjedna rekao jedan Bandiću blizak čovjek, koji nije član SDP-a nego pripada skupini tzv. starih Zagrepčana - obrtnika, koji su većinom ludi za Bandićem. Ljubav je obostrana i proizlazi iz komplementarnosti. “Stari Zagrepčani” imaju pedigre starosjedilaca, pravih kajkavaca, upravo ono što Bandić nema. Mislim da bi Bandić dao mnogo toga da može reći “kaj”, a da nitko ne primijeti da on nije purger. Isto tako veliki dio tih purgera nema ono što Bandić ima - poduzetnost, požrtvovnost, neiscrpnu energiju i veliku želju - prvo za opstankom a onda i za napretkom. Kada se sagleda sve ono što je Bandić radio i uradio, njega niti pedeset takvih aktivističkih pisama, kojima se diče medijski marginalci i trećerazredni nastavnici, koji umiru od ljubomore, ne može izbaciti iz igre. Milanović je ipak ovaj put prošao na testu inteligencije i nije se dao uhvatiti u mrežu autora toga glupavog pisma, unatoč nagovorima svojih savjetnika, i na vrlo lukav se način distancirao od cijele te akcije.

Ipak je u Milanoviću proradio instinkt za samoodržanjem zagrebačkog dečka s ulice, koji nije dao da ga navuku njegovi najbliži ljudi od kojih ni jedan ne dolazi iz Zagreba, i nema pojma kako zapravo funkcionira mentalitet domaćih ljudi. Jedini koji Milana Bandića može skinuti sa zagrebačkoga gradonačelničkog trona je sam Milan Bandić. I to onda kada odluči da se više neće kandidirati. Posao će mu biti još lakši sljedeće godine, kada se prvi put ide na neposredne izbore odnosno na biranje čovjeka, a ne stranke. Naravno da će biti važno za svakoga kandidata da ima logistiku koju pruža politička stranka. Ipak glavni čimbenik pri odlučivanju svakoga građanina bit će ličnost koja ulazi u utrku za gradonačelničku funkciju. Mislim da je to jedna od najvažnijih stvari u daljem razvoju demokracije u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj se više nitko neće moći skrivati iza bilo koje stranke.

Kao što sam siguran da će Bandić proći zahvaljujući svome radu i razumijevanju grada u Zagrebu te će tako pomoći SDP-u, imam i suprotni primjer gdje će SDP-ov kandidat izgubiti izbore i nanijeti štetu svojoj stranci. Siguran sam da će zbog svoga nerada i nerazumijevanja stanja sadašnji gradonačelnik Velike Gorice izgubiti izbore. Naravno, ako će se usuditi kandidirati. O tome mogu kompetentno govoriti kao rođeni Goričanin.

Tonino Picula, nekadašnji Račanov blijedi ministar vanjskih poslova, još je bljeđi gorički gradonačelnik. Kao gradonačelnik nije napravio ništa za Veliku Goricu, osim što se iz nje iselio prije godinu dana. Vjerujem da je to jedinstveni primjer u svijetu da gradonačelnik ne živi u gradu kojem je na čelu. Da u novinama još uvijek izlazi rubrika “Vjerovali li ne”, taj bi se primjer sigurno našao u njoj.

Mrzi li Picula grad koji vodi, pa je zato zaustavio gradnju autoceste zahtjevima za višemilijunske komunalne pristojbe? To je napravio samo zato što je smatrao da je ta autocesta djelo HDZ-a koji je njegov politički neprijatelj. Nije shvatio da ta autocesta daje Velikoj Gorici novi život i napokon šansu za pravi razvoj. Važnije su mu bile sitne, međustranačke borbe nego opća dobrobit, a u prvom redu dobrobit za njegov grad. SDP-ovac Picula i njegova desna ruka, HNS-ov anonimni lokalni ferijalni aktivist Goran Beus, unazadili su Goricu za dvadeset godina i oni zaista nemaju što tražiti na lokalnim izborima. Građani Velike Gorice tek će za godinu, dvije vidjeti posljedice političkog tsunamija koji je donio taj dvojac politički superambicioznih aktivista koji s realnošću nemaju baš nikakve veze. Neka pogledaju preko Save i vide što radi Bandić. Možda nešto nauče od njega.

Vezane vijesti

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

"Ono što ubojica nije uspio učiniti metkom 9. travnja u 23.51, to tvoji kolege sada pokušavaju ispraviti svojim pisanjem. Većina njih natječe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika