16.07.2008. / 13:34

Autor: Nina Tomljanović

Srbija - Eu

The Guardian: Tri prepreke za ulazak Srbije u EU

Iako Srbija nakon dugog i bolnog putovanja napokon izgleda spremna za Europu, piše Guardian, neizvjesno je da li je Europa spremna za Srbiju, jer na tom putu sada stoje tri ključne prepreke

Britanski list The Guardian objavio je tekst pod naslovom "Srbija je spremna za Europsku uniju, ali da li je Europska unija spremna za Srbiju?"

List piše kako je nakon više od petnaest godina unutrašnjih sukoba te sukoba sa susjedima i s većinom Europe, u Beogradu prošloga tjedna izabrana prozapadna vlada koja obećava da sporove neće rješavati silom.

Vladajuća koalicija premijera Mirka Cvetkovića po svoj prilici ima široku podršku za dugo očekivani reformski program, piše Guardian te ističe cilj da zemlja do kraja godine postane kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Ipak, nastavlja list, iako Srbija nakon dugog i bolnog putovanja napokon izgleda spremna za Europu, neizvjesno je da li je Europa spremna za Srbiju, jer na tom putu sada stoje tri ključne prepreke.

Prva prepreka se odnosi na konfuziju koja je nastala u Europskoj uniji nakon što je na irskom referendumu odbijen Lisabonski ugovor, navodi Guardian te podsjeća na izjavu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya koji je rekao da daljnje širenja EU treba obustaviti dok Irci, Poljaci i Česi ne promijene stav oko reformskog puta 27-orice članica Europske unije.

I dalje navodeći prepreke, britanski list nastavlja kako bi Srbija svoj red mogla čekati beskonačno, jer je njezin drugi izazov, kako navodi, očekivano hvatanje preostalih haških optuženika.

Treća ključna i prema Guardianu najteža prepreka tiče se, s jedne strane, inzistiranje Beograda da Srbija nikada neće priznati Kosovo i s druge strane, inzistiranje Europske unije da Srbija to mora prihvatiti ukoliko želi postati zemlje članica.

List u svome članku citira jednog analitičara iz Bruxellesa koji je kazao da se čelnici u Beogradu tješe time da njihovo odustajanje od Kosova nije eksplicitno uvršteno u uvjete na putu prema članstvu u Europsku uniju, ali kaže, tu su u zabludi. Analitičar smatra da EU nema namjeru ponoviti grešku koju je napravila kada je među svoje članice primila Cipar koji je imao neriješene sporove s Turskom."Apsolutno nema načina da Srbija bude primljena ukoliko pitanja granica ne budu riješena i ako na djelu ne bude održivog rješenja", zaključuje briselski analitičar.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika