17.07.2008. / 14:27

Autor: Nina Tomljanović

Slovenija

Jelavićevo izručenje njemačkim vlastima još uvijek u postupku

"Čekamo na rješenje Okružnog suda u Krškom, oni su zaduženi za sve informacije o tom slučaju", rekao je za Hinu Leon Keder, glasnogovornik Generalne policijske uprave u Ljubljani dodavši kako ništa više od toga ne mogu kazati iz sigurnosnih razloga

Izručenje Nikice Jelavića iz slovenskog zatvora njemačkim vlastima je u postupku jer se još uvijek čeka rješenje Okružnog suda u Krškom. "Čekamo na rješenje Okružnog suda u Krškom, oni su zaduženi za sve informacije o tom slučaju", rekao je za Hinu Leon Keder, glasnogovornik Generalne policijske uprave u Ljubljani dodavši kako ništa više od toga ne mogu kazati iz sigurnosnih razloga.

Više informacija Hini nije željela reći ni glasnogovornica ministarstva pravosuđa Mojca Hardi. Ona je samo potvrdila da slučaj vodi Okružni sud u Krškom, dok će tehnički predaju osumnjičenika njemačkim vlastima izvesti slovenska policija i to po primitku potvrde od nadležnog suda da je postupak u Sloveniji okončan.

Predsjednica Okružnog suda u Krškom Dušanka Weiss u razgovoru za Hinu je kazala kako je stvar na čekanju i da kad sve bude čisto, odnosno kada se uvijeti ispune, da će policija onda dobiti rješenje.

Dušanka Wreiss je odbila govoriti o detaljima gdje se Jelavić sada nalazi i da li je sudska odluka o njegovu izručenju Njemačkoj već na snazi."Na rješenje je moguća žalba, ne znam da li je uložena i ne mogu reći je li rješenje pravomoćno", rekla je sutkinja i predsjednica suda Dušanka Weiss koja do daljnjega više ne namjerava davati izjave o slučaju.

Ipak, upozorila je da je riječ o specifičnom slučaju jer je Nikica Jelavić u Sloveniji uhićen na osnovi europskog uhidbenog naloga, a ne međunarodne policijske potjernice.

Međunarodna potjernica bi Jelaviću omogućila da se postupak započne u Hrvatskoj, a Dušanka Wreiss je time odbila špekulacije da bi pritvorenik mogao biti izručen Hrvatskoj odakle i dolazi.

Pojasnila je, međutim, da je tajnost postupka osumnjičene osobe osnovni smisao europskog uhidbenog naloga jer ga država čiji je državljanin ne bi izručila, a na toj su osnovi, kako je rekla, u nekim europskim državama uhićeni i procesuirani i slovenski državljani.

Slovenija je prije više godina direktivu o europskom uhidbenom nalogu inkorporirala u svoj pravni poredak, a ove je godine tu odluku i operacionalizirala. Od ožujka ove godine Slovenija tako ima protokol o suradnji u kaznenim predmetima s državama Europske unije koji omogućava direktnu suradnju policija na izvršenju europskih uhidbenih naloga, kaže predsjednica Okružnog suda u Krškom Dušanka Weiss.

Također je upozorila i na činjenicu da slovenski sudovi do 15. idućeg mjeseca imaju kolektivne godišnje odmore, do kada rade samo na urgentnim slučajevima i u nešto sporijem ritmu.

U Sloveniji se žurni postupak izručenja u skladu s europskim uhidbenim nalogom tumači tako da osobu koja je pritvorena treba izručiti državi koja ju traži u roku od deset dana od uručenja pravomoćne sudske odluke. predsjednica suda nije željela govoriti o tome je li ta odluka postala pravomoćna i teče li već 10-odnevni rok.

Njemačko tužiteljstvo Jelavića sumnjiči da je prije četiri godine uhićen u Frankfurtu zbog sumnje da je 1990. godine sudjelovao u pokušaju pljačke draguljarnice u njemačkom gradu Kemptenu, no na njemačkom je sudu, prije četiri godine, oslobođen te sumnje. Ipak, tijekom postupka je proveo tri mjeseca u pritvoru a nakon oslobađajuće presude je odlučio podići tužbu radi naknade štete. Slovenski su ga graničari zadržali zbog navodno krivotvorenih ugovora sklopljenih u Sloveniji, koje je predložio uz tu tužbu. Naveo je dvojicu svjedoka da lažno svjedoće, tražeći od njih 530 tisuća eura odštete.

Vezane vijesti

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

U razgovoru za Evertontv napadač hrvatske nogometne reprezentacije Nikica Jelavić izrazio je optimizam i vjeru da zajedno sa suigračima na Euru može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika