18.07.2008. / 08:54

Autor: Nina Tomljanović

Šok nakon presude

"Ova presuda je sramota za Grčku, ali i za Hrvatsku"

Kapetan Laptalo je, prema pisanju medija, na klupi za svjedoke proveo samo četiri minute, a za to kratko vrijeme ga je sudac konstantno prekidao u kapetanovu objašnjavanju načina osiguranja broda Coral Sea

Cijela Hrvatska jučer je ostala u šoku nakon što je grčki sud u Petrasu dubrovačkog kapetana Krista Laptala optužio za krijumčarenje 51 kilograma kokaina u teretu njegova broda Coral Sea te mu dodijelio kaznu zatvoru u trajanju od 14 godina i novčanu kaznu od 200 000 eura.

Njegove kolege časnike Konstantina Mateleva i Narcisa Garsiju optužnica je teretila po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za upletenost u krijumčarenje kokaina, no sud u Petrasu ih je oslobodio svih optužbi.

Kapetan Laptalo je, prema pisanju medija, na klupi za svjedoke proveo samo četiri minute, a za to kratko vrijeme ga je sudac konstantno prekidao u kapetanovu objašnjavanju načina osiguranja broda Coral Sea. Laptala je to uzrujalo jer nije imao priliku, kao ni njegovi kolege, objasniti kako se droga našla na njegovom brodu. Saslušan je jedini svjedok tužiteljstva, lučki kapetan iz Egiona, gdje su i uhićeni kapetan Kristo Laptalo i njegovi kolege i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Kako piše Jutarnji list, nakon čitanja presude, sudnicom su odjeknuli uzvici bola njegove supruge i kćeri. Supruga Lidija u trenutku je ustala te viknula: "Što nam to radite?“ Kćer kapetana Laptala je u stanju šoka, uzela stolicu te ju htjela baciti na suca, no obuzdali su je obiteljski prijatelji koji su također pratili suđenje.

Večernji list dodaje kako je u šoku ostao i Laptalov osmeročlani odvjetnički tim kao i kapetan kompanije za koju je radio George Likot. "To je najčasniji čovjek kojeg sam ikad upoznao“, kaže Likot.

Laptalo i njegovi kolege uhićeni su 13. srpnja prošle godine u grčkoj luci Egionu i od tada su bili u grčkom pritvoru.

Novo suđenje je počelo u srijedu, 16. srpnja, godinu dana nakon njegova uhićenja. Bilo je ranije dva puta odgođeno, a pritvor kapetanu Laptalu je bio produžen. Prvi put je odgođeno zbog premorenosti sudskog vijeća, a drugi put zbog potresa koji je pogodio Patras.

Kapetan Laptalo mjesec dana nakon uhićenja Nacionalu je poslao pismo u kojem dokazuje svoju nevinost te piše u kakvim uvijetima proživljava najgore dane svoga života.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija jučer je priopćilo kako ne može komentirati nepravomoćnu presudu dubrovačkom kapetanu, no kako će mu nastaviti pružati konzularnu zaštitu i druge mjere u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

Odluka bez ijednog dokaza

Vođa Laptalova odvjetničkog tima John Iriotis bio je preneražen odlukom suca. "Ovo je nepravedna odluka, sudac je donio ovakvu odluku a da ne postoji nijedan dokaz. Ovim je povrijeđena europska Konvencija o ljudskim pravima jer sud nije dopustio saslušanje svih svjedoka, niti je dao Laptalu da se potpuno izjasni. Odmah pokrećemo žalbeni postupak, očekujemo ročište za šest do osam mjeseci. Uvjeren sam da će Laptalo biti oslobođen“, kazao je Iriotis, piše Večernji list.

Tajnik sindikata hrvatskih pomoraca Predrag Brazzoduro izjavio je kako je ovo sramota za Grčku, pomorski svijet, ali i za Hrvatsku, koja kako je rekao, nije dovoljno učinila da zaštiti svoga građanina. Osuda se temelji na želji i volji jednog tužitelja i zato ćemo s ovim ići na Europski sud pravde.

Cijeli slučaj kiomentirao je i bivši detektiv John Banner koji sada radi kao istražitelj u tvrtci LMGI Ltd., koju čine bivši agenti FBI-a i Dea-e. On naime, tvrdi da čak ima i imena krivaca, no ne smije ih još otkriti jer je istraga u Ekvadoru još u tijeku. "Kada istraga završi, otkrit ćemo imena, i to će pomoći kapetanu Laptalu da dokaže svoju nevinost", izjavioje Banner.

Vezane vijesti

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika