18.07.2008. / 09:25

Autor: Nina Tomljanović

Gostovanje u emisiji Magazin

Mesić: Korupcija počinje javnim nabavama

Mesić kaže kako korupcija počinje u nabavama i ako se javna nabava zaštititi tajnošću te se ide na direktnu pogodbu, onda se tu može svašta dogoditi jer tu nema transparentnosti

Gostujući u sinoćnjoj emisiji Magazin, predsjednik Stjepan Mesić govorio je o Vladinoj ne dovoljnoj borbi protiv korupcije za koju kaže kako nema vidljivih rezultata. "Očito je da danas za korupciju odgovaraju na nižim razinama, ljudi za manje sume, a tamo gdje korupcija počinje tamo još ne vidimo rezultate“, kazao je Mesić.

Prema njegovim riječima, korupcija počinje u nabavama i ako se javna nabava zaštititi tajnošću te se ide na direktnu pogodbu, onda se tu može svašta dogoditi jer tu nema transparentnosti. Na pitanje novinara smatra li da je sve što Ministarsvo obrane kupuje državna tajna, Mesić je odgovorio: "Predlažem da državna tajna može biti samo ona za koju Vlada kaže da će biti tajna, a ne da to određuje netko u strukturi".

Govoreći o sigurnosti zemlje, predsjednik je ocijenio kako je u globalu zadovoljan. "Ako gledam one zemlje koje su daleko nesigurnije, onda mogu biti zadovoljan", rekao je, dodavši kako nije zadovoljan kad gleda one zemlje koje su sigurnije od nas.

Na pitanje novinara da li premijer Sanader drži do njegova mišljenja u gospodarstvu, Mesić je rekao kako je odgovornost za stanje gospodarstva u zemlji ipak na Vladi.

"Moje se poruke katkad uvažavaju nekad ne", rekao je, ustvrdivši kako je predvidio da će recesija iz SAD prijeći u Europu pa tako i u Hrvatsku. Smatra kako Vlada na različite načine može štiti životni standard građana, među kojima su i "obvezne rezerve" odnosno pričuva materijalnih dobara koja služi zato da se u kriznim trenutcima može intervenirati da cijene ne skaču. Pitanje je kako stoje naše pričuve, dodao je predsjednik Mesić.

Za zamjenu dionica Ine i Mola je kazao da se radi o pokušaju da se od trećega zaštite Mol i Ina."Na ovaj način ne dobivamo nova sredstva, ali ako su državi potrebni novci onda je pitanje nije li bolje da uđe i treći partner pa da država dobije nekoliko stotina milijuna dolara", ocijenio je predsjednik predloživši da se malo pričeka s tom privatizacijom.

Iako smatra kako još nismo dovoljno efikasni, Mesić je ocijenio kako se u gospodarstvu ipak nešto napravilo. "Uveli smo neke nove tehnologije, dobili i nešto stranoga kapitala koji je pokrenuo neke procese, međutim nemamo proizvodnju za izvoz", rekao je te potvrdio da spada u 70 posto građana koji smatraju da zemlja ide u lošem smjeru.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika