22.07.2008. / 10:52

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

Radovan Karadžić

Hrvatski političari o uhićenju

Brojni hrvatski političari također su komentirali uhućenje najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića

Uhićenje Radovana Karadžića najveći je iskorak srbijanske vlade, izjavio je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić za FTV.

Prema njegovim riječima, on je najviše zaslužan za masovne zločine na ovim prostorima, a posebice u BiH. Govoreći o zločinima, Granić je istaknuo kako događaji u BiH nisu bili bez snažnog utjecaja velikih sila, pa bi Karadžićevo uhićenje moglo doprinijeti istini. "Mnoge će stvari izaći na vidjelo. Malo je nevinih u zbivanjima u BiH pa će se vidjeti postupci i velikih sila kao što su Sjedinjene Američke Države i Francuska", rekao je Granić, osvrčući se na moguće posljedice Karadžićevog uhićenja.

Granić ističe kako je međunarodna zajednica predložila podjelu BiH na RS i Federaciju BiH.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun za Jutarnji list je izjavio kako je zadovoljan jer je višegodišnje nastojanje Haaga da se Karadžića privede pravdi konačno urodilo plodom. Kakve će to implikacije imati na suđenja za ratne zločine i na političke procese u Srbiji, zasad ne možemo komentirati, kaže Mehun.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang u izjavi o uhićenju je kazao kako je to dobar znak koji daje da će i Srbija nadvladati sve ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Europi i svim njezinim pozitivnim odrednicama koje nameće zemljama članicama, piše Jutarnji list.

Željka Antunović je izjavila kako punih 13 godina Karadžićeva skrivanja i neuspješne potjere za njim djeluju neuvjerljivo, no kako nije kasno da pravda bude izvršena. "Ako se ipak može vjerovati u pravdu, onda je ovo svakako dobra vijest". dodala je Željka Antunović za Jutarnji.

Anto Đapić je za Jutarnji list izjavio kako se uvijek znalo gdje se Karadžić skriva te kako je trebala politička volja da ga se uhiti. Đapić je ocijenio i kako će Srbija sigurno "trgovati" s Karadžićevim uhićenjem.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika