Objavljeno u Nacionalu br. 663, 2008-07-29

Autor: Marko Biočina

Agrokor želi kupiti ruski trgovački lanac Lenta

Ivica Todorić, predsjednik uprave koncerna AgrokorIvica Todorić, predsjednik uprave koncerna AgrokorNakon neuspješnog pokušaja preuzimanja turskog maloprodajnog lanca Migros, koncern Agrokor pokušat će kupiti ruski trgovački lanac Lenta. Riječ je o velikom maloprodajnom lancu sa sjedištem u St. Peterburgu, koji posjeduje 31 hipermarket, a u 2007. je ostvario prihod od 1,56 milijardi dolara.

Preuzimanje Lente bit će velik zalogaj za Agrokor, budući da su za istu kompaniju navodno zainteresirani i najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart, europski lider - francuski Carrefour, njemački Metro te fondovi TPG Capital sa sjedištem u SAD-u i BC Partners, međunarodni private-equity ulagač. Prema procjenama ruskih medija upravo su fondovi glavni favoriti za preuzimanje Lente, a vrijednost kompanije se kreće između 1,8 i 2,2 milijarde dolara.

Zbog toga se pretpostavlja kako ponude na natječaju neće biti niže od 1,5 milijardi dolara. Preuzimanje Lente je još jedan pokušaj Agrokora da ostvari svoju planiranu strategiju poslovnog širenja akvizicijom na jednom od velikih stranih tržišta. U prvom pokušaju s Migrosom Agrokor nije uspio, a od tada je razmatrao mogućnosti preuzimanja kompanija u Ukrajini, Rumunjskoj i Rusiji.

U Agrokoru smatraju kako je organizacijska i menadžerska sposobnost u maloprodajnom sektoru njihov adut pred ostalim zainteresiranima za kupnju ruskog maloprodajnog lanca. S druge strane, Agrokor istu strategiju rasta putem akvizicija provodi i na domaćem tržištu te na tržištima susjednih zemalja.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika