Objavljeno u Nacionalu br. 664, 2008-08-04

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Ribice za Vulkana

Starorimski bog Vulkan u svom se domu podno Etne toliko uželio omiljenih ribica i račića da je u napadaju gurmanske strasti požarima pustošio polja, brodove i ribarnice u Laciju

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVulkan, bog vatre i požara, taljenja i kovanja, sin Jupitera i Junone, jedan od najmoćnijih rimskih bogova, štovan još od davnine, kad su ga Etruščani nazivali Setlans, a Rimljani Mulciber (onaj koji rastaljuje). Ipak, ma koliko su ga zbog njegova kovačkog umijeća poistovjećivali s grčkim Hefestom, bio je on pravi rimski bog, snažan i čvrst (nije poput svog helenskog rođaka bio hrom), pravi ljepotan, koji, kad se razljuti, odašilje požare iz svoga doma u podnožju vulkana Etne na Siciliji i za sobom ostavlja zgarišta i popaljene usjeve.

Zbog toga su Rimljani, u duši seljački narod, toliko strepili od vatrenog boga da su mu još dok je Rim bio zapuštena selendra, uz mnoga svetišta po Etruriji, Laciju, Kampaniji i Siciliji, podigli veliki hram i u podnožju Kapitola, a poslije jedan još sjajniji u Ostiji, rimskoj luci na ušću Tibera kojoj je bio zaštitnik, pa za vrijeme cara Domicijana i novi hram u podnožju gradskog brežuljka Kvirinala.


Svi ti sjajni hramovi i svetišta nisu bila dovoljni da dokraja umire Vulkanove ispade bijesa i požari bi, posebno ljeti, harali rimskim poljima, šumama i pašnjacima. Toliko je bio strašan moćni bog Vulkan, ali u duši i iskreni zaštitnik Rima, da još živi legenda kako je upravo on za trojanskog junaka Eneju, od čije će loze poteći osnivači i prvi vladari Rima, iskovao sjajno oružje, s kojim se moglo mjeriti samo ono grčkog heroja Diomeda ili koplje, mač, štit, kaciga i nazuvci helenskog boga rata, nepobjedivog Aresa, što ih je na Olimpu iskovao Hefest.

Imao je Vulkan jednu bolnu točku. Bojao se vode, kiše, jezera, rijeka, potoka, bujica i mora, jer je voda jedina mogla ugasiti njegove požare i nanijeti mu teške ožiljke i rane. A bio je velik ljubitelj ribica i račića, koje je, kad bi ih se domogao u kakvoj ribarnici koju je prethodno zapalio, sam pržio, pekao i kuhao u svojim vatrenim ustima i u njima uživao kao ni u jednoj drugoj hrani. No znao je da ne smije tek tako paliti ribarnice, nad kojima je bdio silni Neptun, bog mora. Kad bi Vulkan pretjerao, on bi podigao takvu oluju da su valovi dopirali sve do praga njegova doma i kovačnice u Etni.

Pa se Vulkan pomirio s ljudima i Neptunom i zazvao oca Jupitera da posreduje pri sklapanju dogovora. I Gromovnik je presudio. Jednog dana u godini, ljeti, kad je opasnost od požara najveća, morali su Rimljani na obalama Tibera i u luci Ostiji paliti vatre i u njih bacati žive riječne ribice i morske račiće da utole Vulkanovu gurmansku strast, a on je zauzvrat obećao Neptunu i ljudima da im neće krasti ribu, paleći ribarnice i napadajući ribarske brodove. Tu su svetkovinu Rimljani nazivali Vulkanalije i toga su se dana svake godine mirili sa strašnim bogom, žrtvujući mu ribice čak i u njegovim po cijeloj Italiji razbacanim hramovima. No krhak je bio taj mir, jer bi se Vulkan ubrzo zaželio omiljene hrane i požari bi pustošili zemlju, brodove i ribarnice. U pomoć bi vodom pohitao morski bog Neptun te bi se Vulkan povukao u podnožju Etne, svejednako žudeći za ribom i račićima. Sve do sljedećih Vulkanalija.

Plotice i gobice na bruje

Na 2 dl maslinova ulja zažutite 0,5 kg sjeckane kapule i 3 režnja češnjaka, pa na to bacite 1 kg miješanih plotica i gobica, (endemskih ribica vrgorskog i neretvanskog područja, umjesto kojih možete upotrijebiti i gavune), dodajte po žlicu koncentrata od rajčice, slatke paprike i kvasine te začinjeno kuhajte pola sata podlijevajući s 1 dl bijela vina.

Krem juha od kozica

Očistite repove i odstranite glave 1 kg kozica, pa oklope i glave kuhajte u ribljem temeljcu s 1 na ploške sjeckanim krumpirom. Kad je juha gotova, izvadite oklope od kozica i juhu i kuhani krumpir protisnite u gusti temeljac. Vratite i pustite da uzavre, pa skinite s vatre i ubacite očišćene repove od kozica i komadiće ribe iz temeljca, tek toliko da se stvrdnu u vreloj juhi. Podlijte s 1 dl maslinova ulja, sokom od 1 limuna, ukrasite sjeckanim petrusimulom, posolite i popaprite i služite vruće.

Vezane vijesti

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

Veljko Barbieri: Bard kuhinje s okusom Mediterana

"Ponekad mi se čini da ovdje nedostaje samo more", rekao je Veljko Barbieri u svojem omiljenom zagrebačkom ribljem restoranu, Korkyra na Trešnjevci,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika