Objavljeno u Nacionalu br. 665, 2008-08-12

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Ptice zelenog zmaja

Nebeski Long je bio i omiljen i omražen: kišama je spašavao polja od suše, ali i izazivao velike poplave, pogotovo u deltama velikih rijeka, gdje bi stradala cijela sela, usjevi, kuće i ljudi

Veljko BarbieriVeljko BarbieriPremda je Zeleni nebeski zmaj Long staro božanstvo, koje su u Kini štovali prije mnogo tisućljeća, postao je osobito omiljen tek nakon tatarskog osvajanja kineskog sjevera početkom IV. stoljeća. Njegovi poklonici uvijek su rado prepričavali njegovu životnu priču, osobito za velikih kiša, kad je nebo odjekivalo od grmljavine, a obitelj bi se okupila uz ognjište. Long je imao zmajoliko tijelo, nalik na golemog krilatog guštera s ljudskom glavom u kojoj su mu umjesto očiju bile usađene dvije sjajne zvijezde. Letio je nebom na sve strane svijeta, a kad bi ogladnio, na velikim močvarama na jugu hranio se barskim pticama, sačekavši da se vinu u zrak, skriven iza oblaka. Kad bi se nasitio divljih pataka, liski, kormorana i čapalja, zadovoljno bi šakama opalio po svom trbuhu prekrivenom srebrnim krljuštima i sa svoda bi odjeknula snažna grmljavina i stala bi padati kiša, često iz vedra neba.


Takvih sunčanih dana Zeleni je zmaj repom udarao po površini velikih močvara i kad bi prestrašene ptice poletjele uvis, bile su lak plijen za krilatog Longa. Bio je i omiljen i omražen: iznenadnom kišom spašavao je polja od suše, ali i izazivao velike poplave, pogotovo na jugu, u močvarnim područjima i deltama velikih rijeka, gdje bi stradala cijela sela, usjevi i ljudi. No posebno su ga se bojali zlikovci, nevjernici, varalice i lažljivci, čak i lijenim učenici, koje je progonio mlatarajući snažnim repom, na čijem su se vrhu isticale velike bodlje pa je zmajev rep izgledao kao golemi buzdovan. Ipak, tako moćan, dugovječan i stražan, Long nije bio besmrtan i kad se zbog velikog nevremena koje je prouzročilo goleme štete po cijeloj Kini zamjerio nebesnicima, oni ga odluče kazniti smrću. Presreli su ga dok je pregršt barskih ptica nosio majci za večeru i spržili mu krila božanskom munjom. Tresnuo je mrtav o zemlju i potresla se cijela Kina. No nebesnici nisu razmišljali o tome da su ubojstvom Zelenog zmaja Longa ukinuli kišu i grmljavinu i na zemlji su zavladale velike suše. Valjalo je opet oživjeti mrtvoga Longa.

Nebo mu je udahnulo novi život, a njegovo zmajoliko tijelo pretvorilo se u krilatog pticolikog čovjeka koji je, vrativši se iz mrtvih, postao besmrtan. Nazvali su ga nebesnici Leigong, Vojvoda od gromova, i dali mu zadaću da se opet digne u nebo i svojim glasom izazove gromove, a zamasima snažnih krila potjera kišne oblake. Opet je u Kini zavladalo obilje, usjevi su ponovo nikli i razbujali se, a Leigong je budno pazio da ne pretjera s kišom i grmljavinom, jer se sada i on, nalik na barsku pticu, hranio samo ribom, velikim komarcima, a ponajviše zrnjem pšenice, ječma i riže. Uspostavio je tako svojim novim rođenjem Vojvoda od gromova ravnotežu na zemlji i na nebu i budno pazio da poplava ili munja ne izazovu nepogodu ili požar. A na zlikovce i lažljivce, koje je prije progonio, nije više obračao pažnju, premda se ponekad rado sjećao vremena kad je bio Veliki zeleni zmaj i uživao u močvarnim patkama, liskama, kormoranima i čapljama.

Rolada od divlje patkeDivlju patku od 1,5 kg rasporite preko prsa od vrata do trtice, ali tako da ostane u jednom komadu, pa joj nožem izvadite sve kosti. Kad od patke ostanu u jednom komadu samo meso i koža, posolite i popaprite, a na otkoštenu patku položite podjednako velik odrezak od purećih prsa, na koji položite trake od 5 dag pršuta. Smotajte sve u roladu, povežite koncem i pecite u pećnici dok patka i meso ne omekšaju, a koža dobije tamnozlatnu boju. Izvadite roladu, neka malo odstoji, pa maknite konac i izrežite meso u okrugle ploške. Služite s umakom od 5 dag brusnica, pirjanih na 5 dag rastopljena maslaca sa žlicom meda i 1 dl prošeka.

Liska na lešoTri liske od 0,5 kg kuhajte u vodi s 2 lista lovora, 7 zrna papra i žlicom soli. Kad nakon sat i pol liske omekšaju, dodajte 3 mkrve i 5 većih krumpira pa kuhajte dok povrće i liske ne omekšaju. Procijedite, liske narežite, a uz meso položite kuhano povrće pa sve posolite krupnom solju i podlijte maslinovim uljem. Jedite vruće.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika