Objavljeno u Nacionalu br. 666, 2008-08-19

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Afroditina riblja vojska

Rakovi su Tifonu jeli zmijske noge, a ribe su nasrnule na njegovu glavu, iskopale mu oči, uplivale u golema usta i u silnom naletu kroz grkljan i ždrijelo probile njegov tvrdi želudac

Veljko BarbieriVeljko BarbieriStrašni Tifon, čudovišne ljudske glave s magarećim ušima, od vrata do pojasa snažan kao gora i velik toliko da je, kad bi raširio ruke, mogao njima dohvatiti obje strane svijeta, pokušao je svrgnuti Zeusa i sve olimpske bogove kako bi na božansko prijestolje vratio svoga djeda Kronosa, jednog od Titana i oca samog Zeusa. Mnogi tvrde da ga je rodila Kronosova kći Gea, majka Zemlja, pareći se s mračnim sjenama podzemnog svijeta, a drugi da mu je otac bio sam Kronos, koji je odsjekao jedno od svojih jaja i pustio ga da se oplodi pod morem, tako da je Tifon umijesto nogu imao splet golemih morskih zmija, snažnih i otrovnih, kojima se borio kada b mu se umorile ionako presnažne ruke. Imao je i krila pa je mogao lejeti, kad bi ih skupio, zaronio bi u more i progonio i samog Posejdona.

Neki vele da je jednom i Zeusu u borbi odsjekao šake i stopala pa je svoga ujaka ili brata odnio na golemim plećima sve do Male Azije i zatočio ga u pećini iznad morske obale. Odsječene udove sakrio je u špiljama pod morem. Udove su pronašli dupini njegova brata Posejdona i kad ih je spojio s tijelom, krenuo je on u potragu za Tifonom i, nakon što se čudovište na nagovor Moira, boginja sudbine, najelo omamljujućih morskih i zemaljskih plodova, pogodio ga je munjom i zatočio za sva vremena u vulkanu Etni na Siciliji. Jedna pak priča govori da je Tifon uspio svladati olimpske bogove i osvojiti sam Olimp, a poraženi su pobjegli u Egipat i skrivali se preobraženi u razne životinje. Na braniku nebeskog poretka ostala je samo hrabra Atena i ona je vodila mnoge bitke s Tifonom i njegovim zmijama, sve dok joj u pomoć nisu priskočili Afrodita i njezin sin Heros, pretvoreni u ribe, koji su namamili Tifona u podmorje, a onda, zaplivavši svako na svoju stranu, zbunili čudovište.

Dok se ogledao oko sebe, rakovi su mu izujedali zmijske noge, a ribe predvođene Afroditom i Herosom nasrnule su na njegovu glavu, iskopale mu oči, uplivale u golema usta i u silnom naletu kroz grkljan i ždrijelo probile njegov tvrdi želudac, pa se pretvorio u povodnu stijenu, dok su mu magareće uši i vrhovi krila ostali viriti iznad površine kao oštre hridi i plosnati otoci. Neki tvrde da je to egejsko otočje Kikladi, drugi da su otoci oko Sicilije, a treći da se bitka između Afrodite i Tifona odigrala u Jadranskom moru i da su uši i krila Kronosova unuka Kornatski otoci.


To potkrepljuju stjenovitom pločom s koje se izdižu Kornati i velikom količinom ribe u podmorju tog arhipelaga, koja po nalogu Afrodite i Herosa još čuva okamenjene djelove Tifonova tijela. Sve ribe iz svih sredozemnih mora čuvari su sjećanja na davnu bitku, baš kao i rakovi, njihovi pomagači u junačkom pothvatu. Kad ih ulove, ribari ih s velikim poštovanjem pripremaju na razne načine, na gradelama, u loncima i tavama, a ljeti često u marinadama, jer pripremljena riba tako duže traje, a ohlađena krijepi tijelo za nesnosnih vrućina, kakve su vladale i onog pradavnog ljeta kad su Afrodita i Heros, vrativši se iz progonstva u Egiptu, kao dvije ribe predvodnice moćnih jata s Atenom savladali čudovišnog Kronosova unuka koji je svog djeda pokušao vratiti na nebeski prijestol, što mu ga je ipak za sva vremena opet oduzeo Zeus.

Marinada od bijele ribeFiletirajte i očistite od kostiju i kože 1,5 kg bijele ribe pa filete pustite da odstoje u soku od 2 limuna, 2 limete i 1 naranče pola sata u hladioniku. Ocijedite filete, začinite ih maslinovim uljem i kaparima, krupnom solju i paprom, pa ukrasite gustom šalšom od pomidora.

Marinada od orada na starinskiOčišćenu oradu ili komarču od 0,75 kg ispecite na gradelama i još vruću podlijte marinadom od 2 dl bijela vina i 1 dl bijele kvasine u kojoj ste prokuhali 2 žlice meda i grančicu ružmarinna. Posolite i popaprite, ukrasite bijelim grožđem i neka se ohladi u hladioniku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika