Objavljeno u Nacionalu br. 667, 2008-08-25

Autor: Berislav Jelinić

Ekskluzivno: Ivo Čović

'Bandić može računati na novi mandat'

Nasljednik slobodana Ljubičića Kikaša na čelu Zagrebačkog holdinga, u svom prvom intervjuu otkad je na novoj funkciji govori o odnosima s Bandićem i Zoranom Milanovićem te otkriva pod kojim je okolnostima prihvatio mjesto šefa jedne od najmoćnijih tvrtki u Hrvatskoj

UVJEREN U PODRŠKU ŠEFA Ivo Čović, koji je ujedno član zagrebačkog gradskog poglavarstva, kaže da je nužno da ima punu potporu gradonačelnika i jedinog skupštinara Holdinga Milana BandićaUVJEREN U PODRŠKU ŠEFA Ivo Čović, koji je ujedno član zagrebačkog gradskog poglavarstva, kaže da je nužno da ima punu potporu gradonačelnika i jedinog skupštinara Holdinga Milana BandićaIvo Čović, nasljednik Slobodana Ljubičića na mjestu predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga, preuzeo je tu tvrtku u delikatnom trenutku. Ljubičić je morao otići zbog političkog pritiska šefa SDP-a Zorana Milanovića na gradonačelnika Milana Bandića, i to zbog posljedica napada na Igora Rađenovića, koga su divljački pretukli nakon što je pokušao reformirati Zagrebačke ceste, jednu od podružnica Zagrebačkog holdinga. Čović se na samom početku mandata nalazi u teškoj poziciji. Od njega se očekuje da znatno reformira i poboljša poslovanje Holdinga, poveća zaradu i transparentnost poslovanja. Vrijeme mu nije saveznik, jer bi prve korake u tom poslu trebao početi činiti vrlo brzo, u prvom redu zato što se za samo nekoliko mjeseci održavaju lokalni izbori, koji će uvelike odrediti koliko će se Čović zadržati na svojoj funkciji. Uz sve to, dvoji se koliko će on moći upravljati Holdingom ako Ljubičić ostane njegov savjetnik. Mnogi su najavljeno imenovanje Ljubičića za Čovićeva savjetnika protumačili kao pouzdan znak da je Ljubičićeva smjena tek kozmetički zahvat, te da će Ljubičić, a ne Čović, biti pravi šef Holdinga. U razgovoru za Nacional Čović je izjavio da računa da je jedini šef Holdinga, bez obzira na Ljubičićevu budućnost u toj tvrtki. Opisao je kako vidi buduće poslovanje te tvrtke, u kakvim je odnosima s Bandićem i Milanovićem, što misli o Bandićevim šansama da još jednom postane zagrebački gradonačelnik, te zaslužuje li Bandić podršku SDP-a za gradonačelničku kandidaturu na skorim lokalnim izborima.

NACIONAL: Možete li detaljnije objasniti kako ste dospjeli na funkciju predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga?
- Tog ponedjeljka, 11. kolovoza, nazvao me gradonačelnik Milan Bandić, pitao me gdje sam i rekao mi da bismo se trebali vidjeti. Bio sam na godišnjem odmoru i nisam tada znao o čemu je riječ. U utorak ujutro, kad sam se našao s Bandićem, predsjednik Ljubičić tada još nije bio podnio ostavku. Bandić mi je rekao da je kao predsjednik skupštine u Zagrebačkom holdingu odlučio napraviti neke promjene, te da misli da bih ja trebao preuzeti funkciju predsjednika uprave. Pitao sam ga koliko je odlučan u namjeri da napravi te promjene te hoću li imati njegovu potporu u poslu koji mi je ponudio.




NACIONAL: Je li vam Bandić obećao potpunu potporu, bez obzira na to što ćete raditi? Što vam je zapravo rekao da od vas očekuje?
- Mislim da je logično i nužno da imam njegovu potpunu potporu ako želim taj posao kvalitetno raditi. S obzirom na to da okolnosti nisu bile redovne, nego na određeni način izvanredne, naš je razgovor bio nešto kraći nego obično. Budući da se nas dvojica dobro poznajemo, očito vjeruje u moje kvalitete i sposobnosti; kolege smo u gradskom poglavarstvu, on ima istaknutu ulogu u funkcioniranju Zagrebačkog holdinga jer predstavlja njegovu skupštinu, pa mislim da i nije neki propust to što odmah na početku nismo stigli o svemu razgovarati. Uvijek je dobro komfornije razgovarati o svemu, ali stići ćemo to obaviti.

'Bandić me nazvao u ponedjeljak, 11. kolovoza, i rekao da bismo se trebali vidjeti; Ljubičić tada još nije bio podnio ostavku', kaže Čović'Bandić me nazvao u ponedjeljak, 11. kolovoza, i rekao da bismo se trebali vidjeti; Ljubičić tada još nije bio podnio ostavku', kaže ČovićNACIONAL: Odmah po preuzimanju novog posla, među ostalim, rekli ste da Zagrebački holding treba poboljšati poslovanje i smanjiti broj zaposlenih. Kako bi Zagrebački holding u budućnosti trebao funkcionirati i hoćete li vući značajnije reformske poteze?
- U prvom redu sam građanin Zagreba i moj osnovni cilj je da svi građani Zagreba imaju što kvalitetniju javnu uslugu. Uspoređujući Holding i ostale hrvatske tvrtke sa sličnim inozemnim tvrtkama, vidi se da naše tvrtke imaju nižu stopu produktivnosti i višak zaposlenih. To su zacijelo osjetljive teme i pitanja, ona imaju svoju povijest i ne mogu se rješavati preko noći.

NACIONAL: Imate li vi uopće vremena povući bilo kakve reformske poteze, jer je samo nekoliko mjeseci do lokalnih izbora o kojima uvelike ovisi i vaša budućnost na tom radnome mjestu? Smatrate li da vam je vrijeme saveznik?
- Činjenica da smo blizu lokalnih izbora poseban mi je pritisak. Na ovoj dužnosti ponašat ću se jednako, bez obzira na to koliko dugo ću se na njoj zadržati. Nastojat ću raditi po svom profesionalnom osjećaju, odgovornosti i idejama bez ikakvog vremenskog opterećenja. Želim za svog mandata učiniti sve što je moguće kako bih realizirao postavljene ciljeve. Svi reformski procesi imaju svoju vremensku dimenziju. Pri tomu su opravdana i razumljiva velika očekivanja građana, koji žele što brže podizanje kvalitete naših usluga. S druge strane, naši zaposlenici i poslovni partneri s pravom očekuju da nećemo donositi brzoplete i nepromišljene odluke, koje mogu poljuljati njihovo povjerenje, ali i poslovnu sigurnost. Nema uspješne poslovne misije ako nema povjerenja svih naših zaposlenika. Treba naći određeni balans između dubine i brzine provođenja promjena, vodeći računa o okolnostima koje sam spomenuo.

NACIONAL: Po preuzimanju dužnosti rekli ste i da bi Zagrebački holding trebalo odvojiti od politike. Zašto onda niste podnijeli ostavku na funkciju člana gradskog poglavarstva za gospodarstvo?
- Ta je izjava djelomično izvučena iz konteksta. Svaka tvrtka posluje po Zakonu o trgovačkim društvima, s organima čije su ovlasti jasno propisane. Grad Zagreb kao vlasnik Zagrebačkog holdinga preko skupštine ima pravo konzumirati zakonom predviđene ovlasti. Moja motivacija za govor o toj temi proizlazi iz toga da se u javnosti poistovjećuje gradsko poglavarstvo i Holding, te da ljudi među njima ne vide razliku. Htio sam naglasiti da je Zagrebački holding velika tvrtka s velikim ovlastima, te da o njegovoj poslovnoj politici odlučuju njen nadzorni odbor, skupština i uprava, pri čemu se točno zna što je čija ovlast.

NACIONAL: Prije nekoliko mjeseci Holding je od tvrtke Deloitte naručio studiju koja bi trebala pomoći u njegovoj reformi i poboljšanju poslovanja, a kada je studija dovršena, Bandić je neprimjereno napao njene autore. Hoćete li početi provoditi reforme koje preporučuje ta studija, a koje brojni stručnjaci i članovi Holdinga smatraju nužnima?
- Odluci da se ide u formiranje Holdinga također je prethodila studija koju su 2005. izradili stručnjaci Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Ova je studija daljnja razrada prethodne. Uvijek je u ovako krupnim stvarima dobro konzultirati se sa strukom, ali uprava je ta koja donosi konačne odluke. Obje navedene studije pažljivo sam pročitao, a čitam i neke druge. Poznato mi je kako su organizirane druge slične tvrtke u europskim gradovima. Nakon nekog vremena doći ćemo do konačnog rješenja kojim putem krenuti, te što će za Zagreb biti optimalno. Ključno će međutim biti složiti pravi tim za provedbu.

S BORISOM NEMŠIĆEM na EP-u u nogometu u AustrijiS BORISOM NEMŠIĆEM na EP-u u nogometu u AustrijiNACIONAL: Iz današnje perspektive vidi se da je brutalni napad na Igora Rađenovića, tadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta, zapravo bio uvod u smjenu vašeg prethodnika Slobodana Ljubičića. Slažete li se s uvjerenjem javnosti da se dijelom i zbog tog incidenta poslovanje Zagrebačkog holdinga može povezati s organiziranim kriminalom?
- Osuđujem taj napad, žao mi je što se dogodio i nadam se da će se do kraja rasvijetliti. Ne prihvaćam tezu da je poslovanje Zagrebačkog holdinga povezano s organiziranim kriminalom. Mislim da negativnosti u poslovanju Holdinga nisu naglašenije nego u drugim tvrtkama i drugim segmentima našeg društva. U Holdingu, kao i drugim tvrtkama, postoje propusti u poslovanju i nepoštivanja procedura. Iskustvo uči da je tih propusta manje u sustavima koji su bolje organizirani i imaju izgrađene unutarnje sustave nadzora i kontrole. Nažalost, od formiranja Holdinga proteklo je malo vremena i ti kontrolni mehanizmi nisu do danas dovoljno razvijeni. To će biti jedan od mojih prioriteta. Želim stvoriti takvo poslovno ozračje koje će potaknuti suradnike, ali i sve zaposlenike da posluju isključivo uz poštivanje propisanih procedura. Respektiram ono što je za svog kratkog mandata na čelu Zagrebačkih cesta pokušao napraviti Igor Rađenović, koji se otvoreno suprotstavio uočenim nepravilnostima u poslovanju te tvrtke.

NACIONAL: Kako ocjenjujete rad Slobodana Ljubičića, koji vam je u naslijeđe ostavio tvrtku u kojoj se, kako i sami kažete, nije uvijek poštivala procedura, niti je bilo adekvatnog sustava nadzora i kontrole?
- Ljubičić je imao jako tešku zadaću formiranja Zagrebačkog holdinga. To je tražilo golem angažman i koordiniranje brojnih aktivnosti. Ta je tvrtka zaživjela i napravila i pozitivne pomake u odnosu na ono kako se radilo prije. Prerano mi je, osobito iz ove perspektive, detaljnije govoriti ili konačno prosuditi o onomu što je moj prethodnik napravio. Međutim, u ovom razdoblju nije učinjeno malo, niti je to bilo lako napraviti.

NACIONAL: Jeste li i o čemu pričali s Ljubičićem nakon što ste preuzeli njegovu funkciju?
- Razgovarali smo o nekim aktualnim procesima i projektima koji su u tijeku. Nisu to bili dugi razgovori. Više smo razgovarali o primopredaji dužnosti.

NACIONAL: Prošli tjedan pisalo se da je Bandić odlučio da će Ljubičić biti vaš savjetnik, što se protumačilo tako da je njegova smjena praktično bila samo igrokaz, da mu je ugovor takav da mu čak i u slučaju smjene jamči preraspored na neku drugu funkciju, te da će on kao budući savjetnik i dalje vući sve konce u Zagrebačkom holdingu. Vi ste pak po preuzimanju dužnosti izjavili da je za njega najbolje da neko vrijeme ode na godišnji odmor. Pita li se vas uopće o tomu treba li vam Ljubičić kao savjetnik?
- Ostajem kod svoje tvrdnje da je najbolje da Ljubičić neko vrijeme ode na godišnji odmor, te da ćemo o njegovu angažmanu razgovarati kada se vrati s toga godišnjeg odmora. To je zasad najbolje. Oko kadrovskih pitanja stvari su jasne. Skupština Zagrebačkog holdinga, a to je Milan Bandić, imenuje upravu, a ostala imenovanja, uključujući i izbor savjetnika, u ovlasti su uprave. Pri tome uprava mora poštovati i Zakon o radu, te respektirati prava radnika, a samim time i bivših rukovoditelja. Ne pada nam na pamet to zanemariti.

NACIONAL: Tko će biti pravi gazda Zagrebačkog holdinga ako Ljubičić postane vaš savjetnik?
- Ni u jednoj varijanti Holding neće poslovati na načelu gazde ili “gazde”. Punu odgovornost za poslovanje imat će uprava, organ društva sastavljen od sedam ravnopravnih članova.

NACIONAL: U kakvom ste odnosu s Milanom Bandićem?
- Kolegu Bandića znam dulji niz godina i naš odnos gledam kroz razne aspekte. Upoznali smo se kroz djelovanje u SDP-u, potom i kroz djelovanje u zagrebačkom gradskom poglavarstvu. Drugi odnos koji sad imamo je odnos poslodavca i menadžera. Oba su ta odnosa vrlo profesionalna. Kao građanin Zagreba prema Bandiću imam i odnos građanina prema gradonačelniku svoga grada. Naš je odnos generalno afirmativan, ima “pozitivnu povijest”, nema hipoteka iz prošlosti koje bi opterećivale naš odnos, niti zapreka koje bi nam onemogućavale dobru suradnju.

NACIONAL: Kako biste opisali način na koji Bandić upravlja Zagrebom? Kakve su njegove šanse da dobije novi gradonačelnički mandat?
- Na sreću, i za Bandića i za grad Zagreb, o tomu odlučuju građani. Ozbiljna analiza onoga što je u Zagrebu prošlih godina učinjeno Bandiću daje velike šanse da može računati na novi mandat gradonačelnika. U svakom dijelu grada vidljiv je velik napredak, koji je veći od napretka koji se može vidjeti u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj. Bez doprinosa upravo ovog i ovakvoga gradonačelnika i gradske uprave taj bi napredak bio skromniji.

NACIONAL: Zaslužuje li Bandić podršku SDP-a za gradonačelničkoga kandidata?
- Budući da nisam u timu koji operativno vodi SDP i daleko sam od toga što se događa u stranci, a nisam niti nositelj bilo kakve stranačke funkcije, mislim da nisam najpozvaniji da o tomu govorim. Ne želim komentirati Bandićev odnos sa središnjicom stranke, a funkcija koju obnašam također me ne čini najpozvanijim da o tomu govorim. Mislim da su uz dobru i potrebnu suradnju Bandića i središnjice SDP-a veće šanse za osvajanje gradonačelničkog mandata.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima sa Zoranom Milanovićem?
- Ti su odnosi slični mom odnosu s Bandićem, iako postoje neke razlike. S obzirom na moj angažman u okviru gradskog poglavarstva, s Bandićem sam u jednom širem odnosu. Moj odnos s Milanovićem određen je činjenicom da je on šef SDP-a i više se može sagledavati u tom kontekstu. Naš je odnos također potpuno afirmativan.

DRAGAN KOVAČEVIĆ najavio je odlazak iz uprave Holdinga zbog načina na koji je Ljubičić upravljao tvrtkomDRAGAN KOVAČEVIĆ najavio je odlazak iz uprave Holdinga zbog načina na koji je Ljubičić upravljao tvrtkomNACIONAL: Je li Milanović kontaktirao s vama prije preuzimanja aktualne funkcije i jesu li točne tvrdnje da vas je zapravo on na nju postavio, uvjetujući takav potez Bandiću?
- Prije mog imenovanja nismo o tomu razgovarali. Nakon imenovanja me nazvao i čestitao mi na novom poslu. Naglasio je kako se nada da ću, kao i dosad, opravdati povjerenje ne samo SDP-a, nego cjelokupne javnosti koju jako interesira što će se događati s Holdingom. Meni je to znakovito i dovoljno od lidera stranke kojoj pripadam.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni načinom na koji Milanović vodi SDP i kako vidite trenutačnu poziciju te stranke?
- Imam povjerenje u vodstvo stranke. Mislim da stranku vode dobro, te da je SDP u političkom spektru prepoznatljiv brend, da smo prepoznati po nešto višem stupnju odgovornosti i političke dosljednosti, tolerancije i otvorenosti u odnosu na druge stranke. To mi daje za pravo nadati se da će to birači u budućnosti znati prepoznati i honorirati.

NACIONAL: Imate li političkih ambicija značajnije se angažirati u stranci ili možda na lokalnim izborima?
- Apsolutno ne.

'Nitko nije nudio ostavke'NACIONAL: Prvog dana vašeg mandata direktori Holdinga Lidija Tomić i Ivan Tolić htjeli su dati ostavke. Kako komentirate taj njihov potez?
- Koliko znam nitko službeno nije nudio ostavke, jer bi to trebali napraviti pismeno. Problema s članovima uprave nemam, a ne vidim niti nepovjerenje prema meni. U trenucima promjena odnos racionalno - emocionalno kod nekih je ljudi malo drukčiji nego za vrijeme normalnih radnih dana.

'Rađenović ovisi o sebi'NACIONAL: Kakvom vidite budućnost Igora Rađenovića u Zagrebačkom holdingu?
- Njegova pozicija i budućnost unutar Holdinga, a to se tiče i nekih drugih njegovih kolega, prije svega će ovisiti o njima samima. Zasad ne mogu komentirati stručnost nekih ljudi. Rekao sam da cijenim Rađenovićeve napore, kao i napore svih drugih koji su usmjereni na dobrobit tvrtke i ispunjenje ciljeva koje građani Zagreba od nas opravdano očekuju. Oni očekuju da će se dobro paziti kako se troši njihov novac. Ja ću svoj ispit na novom poslu svaki dan polagati pred građanima Zagreba i on mi je mnogo važniji od ispita pred Bandićem i Milanovićem.

Vezane vijesti

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika