27.08.2008. / 12:55

Autor: Nina Tomljanović

Istraživanje

Neandertalci nisu bili nimalo glupi

Istraživački timovi sa Sveučilišta Exeter u Engleskoj, Sveučilišta Southern Methodist u Dallasu, Državnog sveučilišta Texas te iz tvrtke Think Computer Corporation su proveli tri godine u proizvodnji kamenog oruđa kako bi provjerili je li homo sapiens imao bolju sposobnost u izradi oruđa

Novo američko-britansko istraživanje koje je objavljeno u listu Journal of Human Evolution došlo je do zaključka da neandertalci nisu bili tako glupi kao što se za njih mislilo već da su bili podjednako nadareni za izradu oruđa baš kao i homo sapiensi.

Tim istraživanje u pitanje se dovodi teza po kojoj su neandertalci izumrli jer nisu bili u stanju proizvoditi kvalitetno oruđe kao što su ga radili homo sapiensi.

Istraživački timovi sa Sveučilišta Exeter u Engleskoj, Sveučilišta Southern Methodist u Dallasu, Državnog sveučilišta Texas te iz tvrtke Think Computer Corporation su proveli tri godine u proizvodnji kamenog oruđa kako bi provjerili je li homo sapiens imao bolju sposobnost u izradi oruđa. Tako su analizirali podatke o broju proizvedenog oruđa, njihovoj sposobnosti za rezanje, količini potrebnog sirovog materijala i trajnosti oruđa.

Znanstvenici su došli do zaključka da nije bilo statističke razlike između djelotvornosti dviju tehnika, neandertalaca i homo sapiensa.

Ostala istraživanja su nestanak neandertalaca, vrstu pračovjeka koja je nestala iz Europe prije otprilike 28.000 godina nakon prethodnih 10.000 godina suživota s homo sapiensim, objašnjavala globalnim zahlađenjem i njihovom nesposobnošću da prilagode svoje metode lova dok su se životinjske vrste poput mamuta i bizona kretale prema jugu.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika