Objavljeno u Nacionalu br. 668, 2008-09-02

Autor: Robert Bajruši

Political report

Komemoracija u Teznom umjesto na Bleiburgu

Zoran Milanović posjetit će u rujnu Bleiburg, ali će počast nevinim žrtvama odati u Teznom pokraj Maribora

DISTANCIRANJE Milanović se distancirao od predsjednika Mesića koji je rezolutni protivnik odavanja počasti žrtvama BleiburgaDISTANCIRANJE Milanović se distancirao od predsjednika Mesića koji je rezolutni protivnik odavanja počasti žrtvama BleiburgaZoran Milanović promijenio je odluku o odlasku na mjesta gdje su krajem Drugoga svjetskog rata partizanske postrojbe likvidirale veliki broj ratnih zarobljenika i umjesto na Bleiburgu, predsjednik SDP-a odat će počast nevinim žrtvama u Teznom pokraj Maribora. To što je Bleiburg gurnut u drugi plan u odnosu na Tezno podjednako je rezultat političkih pritisaka na čelnika vodeće oporbene stranke, ali i povijesnih razloga, jer su forenzička istraživanja potvrdila da je Tezno nedvojbeno najmasovnije stratište “križnih putova”, i ondje su komunisti u svibnju 1945. likvidirali oko 15.000 zarobljenih vojnika i civila. Iako će otići i na Bleiburg, prvaci Socijaldemokratske partije zaključili su da mogu dosta izgubiti ako središnju komemoraciju održe na poljani na koju svakog svibnja hodočaste tisuće desničara, među kojima dio odjeven u ustaške uniforme.

Drugim riječima, suočeni sa snažnim kritikama koje su popratile Milanovićevu inicijativu, u SDP-u su odlučili promijeniti taktiku i kao središnje mjesto odavanja počasti, umjesto Bleiburga, izabrano je Tezno, međutim, u strateškom pogledu nije se promijenilo ništa. Milanović je ignorirao negativne reakcije koje su uputili hrvatski predsjednik Stipe Mesić, šef Centra Simon Wiesenthal Ephraim Zuroff kao i brojni novinski komentatori, a u tome ima podršku većine u stranačkom vrhu. Uostalom, ideja o Bleiburgu je njegova, a razradio ju je ovog ljeta na nekoliko sastanaka s publicistom Slavkom Goldsteinom, koji također planira biti u delegaciji SDP-a koja će u rujnu otići u Tezno i na Bleiburg.

IVO GOLDSTEIN pratit će Milanovića u Tezno i BleiburgIVO GOLDSTEIN pratit će Milanovića u Tezno i BleiburgTamo bi trebao ići i Ivo Goldstein, jedan od vodećih povjesničara i član židovske zajednice Bet Israel, čije članstvo također u većini podupire ovu gestu prema žrtvama iz redova ratnih gubitnika, doznaje Nacional. Isto tako i suradnici Zorana Milanovića ovih su dana u internim razgovorima najavili da će se, osim Goldsteinovih, u delegaciji naći još nekoliko poznatih javnih osoba. U političkom smislu, iznimno je značajno Milanovićevo distanciranje od predsjednika Mesića, koji je rezolutni protivnik odavanja počasti žrtvama Bleiburga i križnih putova. U SDP-u tvrde da kontaktiraju s Mesićem i da pritom nema nikakvih nesuglasica. “Predsjednik zastupa svoje stajalište, ali pritom nas nije napadao zbog ove odluke. Koliko mi je poznato, i Mesić je prije nekoliko godina razmatrao mogućnost odlaska na Bleiburg, no odustao je pod utjecajem svojih savjetnika. Odatle i tako čvrsto protivljenje našoj i sličnim inicijativama, jer da promijeni retoriku, Mesić bi izgubio i dio kredibiliteta”, smatra član užeg vodstva SDP-a.

Treba naglasiti da Zoran Milanović nije mijenjao svoj stav o Bleiburgu, a to svjedoči i autor ovog teksta. Prilikom razgovora koji smo vodili početkom 2007., dakle u doba kada je Ivica Račan vodio SDP, dotaknuli smo se i Bleiburga, kao i razdoblja s kraja Drugoga svjetskog rata, kada su diljem Europe likvidirani brojni pripadnici kvislinških formacija, ali i obični simpatizeri nacističkog režima. Tom prilikom Milanović je napravio distinkciju između događaja u Jugoslaviji i Francuskoj ili Nizozemskoj, uz argument kako su na Zapadu kolaboracionistima sudili, a ovdje su se pogubljenja odvijala putem slobodnog odabira. Uostalom, i Račan je još 2003. posjetio Bleiburg, i time na simboličan način odao priznanje nevinim žrtvama.

O Teznom se u hrvatskoj javnosti znalo prilično malo sve do ljeta 2007., kada je slovenska vlada objavila rezultate rada Komisije za istraživanje prikrivenih zločina, koja je ustanovila da je na toj lokaciji pobijeno približno 15 tisuća zarobljenika. Otprilike 80 posto likvidiranih bili su Hrvati, a petinu su uglavnom činili srpski i crnogorski četnici. Prema riječima predsjednika komisije Jože Dežmana, ubojice su bili pripadnici 15. Majevičke brigade, a žrtve su dovedene iz sabirnih logora u okolici Maribora. Vezalo ih se žicom i strijeljalo, leševi su potom bacani u protutenkovski rov dužine jednog kilometra, koji je kasnije posut vapnom i katranom. Danas je Tezno prigradsko naselje na južnom ulazu u Maribor, i ni po čemu ne odaje dojam nekadašnjeg masovnog stratišta. I Ivo Goldstein je zagovornik teorije o Teznom kao mjestu na kojem je, u prvim poslijeratnim mjesecima, likvidirano najviše zarobljenih Hrvata. Ali za razliku od desničarskih revizionista, Goldstein tvrdi da partizani nisu ubijali samo Hrvate, budući da su kažnjavani “neprijatelji” bez obzira na nacionalnost.


Tijekom kraćeg razgovora za Nacional, Goldstein je tvrdio kako u njegovu slučaju odluka o odlasku na Bleiburg i Tezno nije ideološki motivirana: “Ako sam bio u Jasenovcu koje je stratište golemih razmjera, tada trebam otići i u Tezno i Bleiburg jer je i na tome mjestu došlo do zločina. Ja sam sveučilišni profesor hrvatske povijesti 20. stoljeća i u mojem slučaju ne radi se o pitanju antifašizma nego odnosa prema žrtvama.” Dok u Bet Israelu uglavnom podržavaju takvo objašnjenje, moglo se očekivati da značajan dio židovskih organizacija i pojedinaca neće biti blagonaklon. Tako je Ephraim Zuroff izjavio: “Šokiran sam jer se time izjednačavaju žrtve s ustašama, makar su i oni pali kao žrtve”, a u neformalnom kontaktu slično su reagirali i neki članovi Židovske općine Zagreb. Zora Dirnbach, nekadašnja radijska urednica i scenaristica filma “Deveti krug”, za Nacional je izjavila da može razumjeti ponašanje SDP-a, koji pokušava pridobiti birače različitih opcija, pa tako i one sklone desnici. Kada se radi o Goldsteinima, njezina tolerancija je kudikamo niža.

“Njihov odlazak u Bleiburg je neprihvatljiv i nerazumljiv čak i u kontekstu političkih ambicija. Oni odlaze pokloniti se zločincima, i makar je i na Bleiburgu bilo nevinih, ovo je ipak izjednačavanje žrtava. Jedno je kada vas ubiju zbog boje kože ili porijekla, a drugo kada ste žrtva zato što ste svjesno preuzeli određenu ideologiju. Znam da je i na Bleiburgu bilo žrtava koje nisu smjele biti ubijene, ali ne mogu se složiti da židovski predstavnici odlaze davati počast”, kritična je Zora Dirnbach. Za razliku od nje, službeni predstavnici zagrebačke židovske općine odbijaju dati bilo kakav komentar. Poznata je netrpeljivost koja vlada među tim dvjema židovskim organizacijama, a što o Bet Israelu misle u Židovskoj općini Zagreb može se zaključiti iz kratke izjave njezina glavnog tajnika Deana Friedricha, koji nije želio ni spomenuti ime nedavno osnovane židovske organizacije. “Dogovorili smo se da ne komentiramo postupke čelnika te zajednice i svega u vezi s njom”, kratko je odgovorio Friedrich.

IVICA RAČAN, pokojni predsjednik SDP-a, 2003. godine posjetio je Bleiburg i time na simboličan način odao priznanje nevinim žrtvamaIVICA RAČAN, pokojni predsjednik SDP-a, 2003. godine posjetio je Bleiburg i time na simboličan način odao priznanje nevinim žrtvamaUnatoč brojnim oponentima, Zoran Milanović, Slavko i Ivo Goldstein, ali i određeni broj javnih osoba uskoro će posjetiti Tezno i Bleiburg i tako odati počast ustašama, domobranima i civilima koji su tamo pogubljeni. Imena sudionika još uvijek se drže u tajnosti, kako bi ih se sačuvalo od medijskih napada. Bilo je pitanje vremena kada će SDP-ovci posjetiti mjesta gdje su na kraju rata likvidirane tisuće zarobljenika, i Milanović je odlučio da to bude devet mjeseci prije lokalnih izbra. Dovoljno dugo razdoblje u kojem će prestati kritike koje se očekuju na ljevici, a opet, nesumnjivo je riječ o potezu koji će izazvati interes javnosti za SDP.

Važnija je strateška dimenzija te odluke jer tim postupkom vodeća lijeva stranka izražava sentiment za stradanja zagovornika ideologije koja je suštinski suprotstavljena socijaldemokraciji. Milanović je procijenio da će tako izgubiti dio staromodnih ljevičara, ali da na duge staze može dobiti podršku tradicionalnih birača i usput definitivno izbrisati ideološke podjele koje se vuku još iz 1945.

Ivo Goldstein-Bitan je odnos prema žrtvama

“Ako sam bio u Jasenovcu koje je stratište golemih razmjera, tada trebam otići i u Tezno i Bleiburg jer je i tamo došlo do zločina. Ja sam sveučilišni profesor hrvatske povijesti dvadesetog stoljeća i u mojem slučaju ne radi se o pitanju antifašizma nego odnosa prema žrtvama”, smatra Ivo Goldstein, koji će biti u SDP-ovoj delegaciji.

Rezultat istraživanja slovenske komisije- U Teznom likvidirano najviše Hrvata

Povjesničar Ivo Goldstein smatra da je nakon Drugog svjetskog rata u Teznom ubijeno najviše zarobljenih Hrvata. U svojoj knjizi “Hrvatska povijest” Goldstein je pisao o “masovnim hladnokrvnim smaknućima u Sloveniji”, oslanjajući se na tezu demografa Vladimira Žerjavića, koji je zaključio da je tada likvidirano 50.000 Hrvata i 20.000 Slovenaca, Srba, Bošnjaka i pripadnika drugih nacionalnosti.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika