02.09.2008. / 16:51

Autor: Nina Tomljanović

Tvornica Rockwool

Ministarstvo tvrdi da nema razloga za pokretanje inspekcijskog postupka

U priopćenju se navodi kako inspekcija provodi stalan direktni i svakodnevni indirektni nadzor rezultata emisijskih mjerenja kakvoće zraka s tri ispusta u postrojenju tvornice te da su od 20. kolovoza do danas rezultati mjerenja u dopuštenim granicama

Nakon što su se građani preko Državnog centra 112 žalili na smrad i dim tijekom noći iz tvornice Rockwool u istarskom Potpićanu, istarski župan Ivan Jakovčić uputio je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pismo u kojem je zatražio da se uvede 24-satni inspekcijski nadzor za vrijeme pokusnog rada tvornice.

Budući da se nemili događaji oko rada tvornice kamene vune Rockwool iz dana u dan nastavljaju, dužan sam izvjestiti Vas o brojnim reakcijama građana koji tamo žive i koji stalno upozoravaju na rad tvornice mimo svake ekološke zaštite, stoji u Jakovčićevom pismu poslanom Ministarstvu.

Ministarstvo zaštite okoliša poslalo je priopćenje u kojem navodi da je inspekcija zaštite okoliša bila jutros u nadzoru te da nije utvrdila osnove za pokretanje inspekcijskog postupka.

U priopćenju se također navodi kako inspekcija provodi stalan direktni i svakodnevni indirektni nadzor rezultata emisijskih mjerenja kakvoće zraka s tri ispusta u postrojenju tvornice te da su od 20. kolovoza do danas rezultati mjerenja u dopuštenim granicama.

"Inspekcija će tijekom cijelog probnog rada tvornice nastaviti s posebno definiranim načinom provođenja nadzora sukladno mjerama iz Studije utjecaja na okoliš. Također, Institut za medicinska istraživanja prati kakvoću zraka s tri imisijske postaje i Ekonerg s dvije automatske postaje i daju izvješća o rezultatima mjerenja. U praćenje kakvoće zraka s te dvije automatske postaje uključit će se Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na temelju sporazuma s Rockwoolom", navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Istarski župan Jakovčić u pismu navodi da je Istarska županija u mnogo navrata zatražila da Rockwool poštuje najstrože norme zaštite okoliša, jer u suprotnom rad tvornice neće biti moguć.Smatram da je to naša obveza i da svi zajedno moramo sve učiniti kako bi se to i ostvarilo, bez odgađanja, još dok se tvornica nalazi u pokusnom radu, navodi se u pismu.

Vezane vijesti

Fotogalerija: Rockwool priredio još jedno čarobno jutro u Potpićanu

Fotogalerija: Rockwool priredio još jedno čarobno jutro u Potpićanu

Iz istarske udruge Naša zemlja stigle su fotografije koje prikazuju tvornicu Rockwool iz Potpićana. Kako kažu iz Udruge iz Rockwoola uporno tvrde da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika