05.09.2008. / 15:37

Autor: Ružica Đukić

Reportaža iz Tajlanda

Bankok-između sukoba demonstranata i 'spokoja' stanovništva

Službenici u hotelima, prodavači, maserke...nitko ne gleda vijesti na televiziji. Kada ih pitate što misle o političkom stanju u državi, samo odmahnu rukom

Kriza na Tajlandu najvjerojatnije će biti riješena referendumom na kojem će građani odgovarati na nekoliko pitanja poput najvažnijeg da li premijer i vlada trebaju odstupiti, a parlament se raspustiti. I danas na ulicama Bangkoka traju prosvjedi. Najviše je demonstranata ispred ulaza u zgradu ureda premijera Samaka Sundaraveja koji je sinoć izjavio kako nema namjeru podnijeti ostavku. On je prije tri dana, sto dana od početka prosvjeda, naredio vojsci kontrolu javnog reda i zabranu svih okupljanja. Dan prije jedna je osoba poginula u sukobu provladinih i oporbenih prosvjednika.

Ipak, na ulicama Bangkoka, grada od gotovo deset milijuna ljudi, ne osjeti se nikakva veća napetost. Ovdje boravimo već pet dana jer smo na poziv RTL televizije došli popratiti Big Brother show koji se ove godine održava na Tajlandu. Baš kao i mi, i većina turista koja je svoj godišnji odmor odlučila provesti ovdje, ne bi ni znala da su nemiri u Bangkoku da njihovi najbliži nisu vidjeli prosvjede na televiziji, a potom i slali mailove i sms-ove raspitujući se za sigurnost u gradu. Službenici u hotelima, prodavači, maserke...nitko ne gleda vijesti na televiziji. Kada ih pitate što misle o političkom stanju u državi samo odmahnu rukom. To i ne čudi ukoliko se zna da su Tajlanđani izuzetno smireni ljudi, sasvim netemperamentni.

Kako bi sasvim to dočarala možda će biti dovoljna anegdota iz hotela u kojem smo smješteni. Nakon što sam, za naš mentalitet sasvim prihvatljivim tonom razgovarala s recepcionerkom moj me kolega upozorio da ne pričam tako glasno. Kada sam utišala glas službenica je shvatila što mi je rekao i rekla mu: Hvala vam. U salonima za masažu gdje prosječna cijene jedne tajlandske masaže varira od 30 do 35 kuna, svi razgovaraju jako tiho. I kod nas se primjerice kozmetičarke trude biti tihe, ali je njihov šapat često šuška i nerijetko ga bolje čujemo nego da razgovaraju normalnim tonom.

Na ulicama Bangkoka u poslijepodnevnim satima vladaju velike gužve ali nitko od vozača ne trubi ili psuje u prometu. To i ne čudi ukoliko se zna da su vise od 90 posto Tajlanđana budisti čija vjera nalaže mir i spokojstvo. Još jedna zanimljivost po čemu je Bangkok različit od svih gradova svijeta: Uvijek sam smatrala da su, bez obzira u koju daleku državu otiđete ,ljudi svugdje drugačiji. Imaju različitu kulturu, običaje, potrebe i navike. Smatrala sam kako su svuda na svijetu samo psi isti. E pa u Bangkoku to nije tako. U pet ispunjenih dana našeg boravka nisam vidjela ni jednog zavezanog psa. Imaju ogrlice ali ne i vodilice. Zanimljivo je što im se ponekad prohtije leći baš na sredinu ceste ali ih nitko neće potjerati, samo će oprezno proći automobilom pokraj njih. I to je, pretpostavljam, zbog Budizma čije učenje tvrdi da je reinkarnacija moguća pa se možda boje da bi se jednog dana i oni na ovaj svijet mogli vratiti kao psi. Uglavnom, prekrasno je vidjeti taj sklad čovjeka i psa.

Osim vjere Tajlanđanima je jedna od najvećih svetosti njihova kraljevska obitelj. Gotovo ne postoji kuća u kojoj na zidu ne visi bar jedna kraljeva slika. Njegova fotografija je i na svim papirnatim novčanicama, na velikim plakatima po gradu..Kralj Bhumibol Adulyadej poznatiji kao Rama IX prema listi magazina Forbes najbogatiji je vladar na svijetu s bogatstvom od 35 milijardi dolara. On je jedini koji bi mogao u samo jednom svom govoru spriječiti proteste ili se zauzeti da promjenu vlade. Naime, on se povodom te teme još nije obratio narodu. Ipak, to je učinio u rujnu 2006. godine kada su vođe tajlanskog vojnog puča dobile njegovo odobrenje u specijalnoj televizijskoj ceremoniji. Nedugo potom tadašnji premijer Thaksin Shinawatra bio je smijenjen.

Vezane vijesti

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika