Objavljeno u Nacionalu br. 669, 2008-09-08

Autor: Berislav Jelinić, Robert Bajruši

Slovenska predizborna afera Patria

Janšina sudbina u rukama finske policije

Slovenskog premijera Janeza Janšu desetak dana prije parlamentrnih izbora u dokumentarcu finske državne televizije 'Istina o Patrii' direktno se optužuje za primanje mita od 8 milijuna eura pri prodaji 135 transportera

Ako finska policija prije izbora 21. rujna objavi popis osoba osumnjičenih za mito, a na njemu se nađe i Janša, Pahorova lijeva koalicija mogla bi pobijediti; do tada, Janša uživa u društvu svoje djevojke Urške Bačovnik, a i ankete pokazuju da mu ne opada popularnostAko finska policija prije izbora 21. rujna objavi popis osoba osumnjičenih za mito, a na njemu se nađe i Janša, Pahorova lijeva koalicija mogla bi pobijediti; do tada, Janša uživa u društvu svoje djevojke Urške Bačovnik, a i ankete pokazuju da mu ne opada popularnostPrije samo desetak dana izgledalo je da pred slovenskim parlamentarnim izborima koji će se održati 21. rujna postoji samo jedna nepoznanica: hoće li premijerski položaj zadržati Janez Janša ili će ga naslijediti Borut Pahor, predsjednik Socijalnih demokrata. Onda je navečer 1. rujna, finska državna televizija YLE objavila 35-minutni film “Istina o Patriji”, u kojem je Janša direktno optužen za primanje mita od približno 8 milijuna eura, a njegova vlada i inozemni posrednici Walter Wolf i Hans Wolfgang Riedl za najveću korupcijsku aferu u Sloveniji od osamostaljenja. Premda posljednje ankete pokazuju da potpora vladinoj koaliciji nije znatnoe pala, svi su u Sloveniji svjesni da će rezultat idućih izbora ovisiti o potezima troje, donedavno potpuno nepoznatih Finaca: policijskom istražitelju u “aferi Patria” inspektoru Kaj-Eriku Björkqvistu, glavnoj urednici na YLE-u Ritti Pihlajamäki i Magnusu Berglundu, novinaru koji je otvorio aferu u vezi s prodajom oklopnih transportera.

Ako finski istražitelji prije 21. rujna objave popis osoba za koje sumnjaju da su primile mito, a pritom se potvrdi da je među njima i Janez Janša - sasvim je izvjesno da će na izborima pobijediti Pahorova lijevo-liberalna koalicija. No zasad nitko ne zna hoće li se to doista dogoditi, posebno nakon prosvjedne note koju je Janšin kabinet uputio finskoj vladi, koja je odgovorila da se ne može miješati u uređivačku politiku državne televizije. Podijeljena je i javnost u Sloveniji, i provladini novinari smatraju da je objavljivanje podataka o aferi Patria inicirala slovenska opozicija, dok mediji koji podržavaju ljevicu repliciraju kako je besmisleno tvrditi da nekoga u Helsinkiju zanima hoće li se idući premijer Slovenije prezivati Pahor, Janša, Golobič ili Jelinčič. Ali sasvim je sigurno da politička karijera Janeza Janše ovisi o ishodu optužbi za korupciju.

ZORAN MILANOVIĆ IZ SDP-a i njegov slovenski kolega Borut Pahor imaju sliče neprijatelje na desnici i zaustavljeni su u pohodu na premijerski položaj kad je izgledalo da ih više ništa ne može zaustavitiZORAN MILANOVIĆ IZ SDP-a i njegov slovenski kolega Borut Pahor imaju sliče neprijatelje na desnici i zaustavljeni su u pohodu na premijerski položaj kad je izgledalo da ih više ništa ne može zaustavitiSve je počelo 2006. kad je ministar obrane Karl Erjavec s Patrijom potpisao sporazum o kupnji 135 oklopnih transportera za 278.000.000 eura. Unatoč kritikama iz oporbe, koja je tvrdila da se na ovom poslu moglo uštedjeti približno 50 milijuna eura, izgledalo je da neće biti većih problema. Finci su dio poslova prebacili u tvornicu Gorenje, a ispitivanja su potvrdila kvalitetu Patrijinih transportera. Onda je uslijedio neočekivani obrat. Otkriveno je da finska policija - na temelju dojave austrijskog Interpola - već mjesecima vodi široku antikorupcijsku akciju, a početkom ljeta uhapšeni su i neki Patrijini direktori koji su sudjelovali u sklapanju posla sa Slovenijom. U prvo vrijeme te informacije nisu bitno utjecale na predizbornu kampanju, sve dok krajem kolovoza finska državna tv YLE nije objavila emisiju "Istina o Patriji". Autor je televizijski novinar Magnus Berglund, koji je šest mjeseci pratio istragu i, po svemu sudeći, dobivao podatke iz policije i tužiteljstva. TV Slovenija je prošlog tjedna dva puta emitirala Berglundovu emisiju, a afera Patria postala je glavna politička tema, o kojoj će u utorak 9. rujna raspravljati na izvanrednoj sjednici parlamenta.

Berglund je tvrdio da su Finci za podmićivanje izdvojili oko 20 milijuna eura, a najviše rangirana osoba u korupcijskom lancu bila ona označena slovom “J” - Janez Janša. Iz Patrije su proslijedili oko 16 milijuna eura svom vanjskom suradniku Hansu Wolfgangu Riedlu, koji je 8,3 milijuna proslijedio Walteru Wolfu. Sredstva su bila namijenjena podmićivanju, kako bi Patria dobila unosan posao u Sloveniji. A onda je Wolfova pogreška pokrenula aferu. Kad je sredstva dobivena od Riedla pokušao prebaciti u banke na Dalekom istoku, u Lihtenštajnu i Kanadi, austrijska policija je posumnjala da je posrijedi pokušaj pranja novca i započela istragu. Prema emisiji "Istina o Patriji", Riedl je 2,8 milijuna eura poslao i slovenskom slikaru Juri Cekuti, a 5 milijuna Janšinu znancu, biznismenu Rudolfu Lebanu. Istražitelji su uvjereni da su Cekuta i Leban bili svojevrsni kuriri, koji su novac trebali razdijeliti među utjecajnim političarima i visokorangiranim službenicima ministarstva obrane. Za razliku od njih, autori emisije tvrde da je za Janšu bio zadužen Wolf, a nagađa se da se radilo o 8 milijuna eura.


PREMIJERE HRVATSKE I SLOVENIJE Ivu Sanadera i Janeza Janšu zasad s vlasti ne mogu srušiti politički i ekonomski skandali, a imaju sreće što u opoziciji imaju neuvjerljive socijaldemokratePREMIJERE HRVATSKE I SLOVENIJE Ivu Sanadera i Janeza Janšu zasad s vlasti ne mogu srušiti politički i ekonomski skandali, a imaju sreće što u opoziciji imaju neuvjerljive socijaldemokrateSlovenska vlada žestoko reagirala na emisiju i najavila tužbu protiv YLE-a. Finski novinari nisu popustili, Berglund je rekao da posjeduje dokumente koji potvrđuju sve što je objavio, a urednica Ritta Pihlajamäki ostavila otvorenom mogućnost plasiranja novih emisija idućih dana. Sve ovisi o tome koliko će brzo policijski inspektor Kaj-Erik Björkqvist dovršiti istragu i postoji li, uopće, popis osumnjičenih slovenskih državljana. Pouzdani novinarski izvor iz Slovenije u subotu je za Nacional ispričao da su mu trojica inspektora u povjerenju priznala da postoje svi preduvjeti za otvaranje istrage nad Janezom Janšom. To se uklapa u otkriće prema kojem je austrijski Interpol još u veljači 2007. zatražio od slovenskog MUP-a ispitivanje nekih državnih dužnosnika, no u Ljubljani to nisu učinili. U međuvremenu su finski istražitelji obavili velik posao i sad se očekuje podizanje optužnice u aferi vrijednoj 20-ak milijuna eura. Identičnu informaciju u ponedjeljak je objavilo i Delo, koje se pozvalo na izvore u finskoj policiji. Time je demantirana Janšina izjava da mu je finski premijer Matti Vanhanen rekao da se ne vodi istraga nad slovenskim državljanima.

Zanimljivo je da afera Patria, barem u prvom tjednu, nije dovela do pada Janšine popularnosti. Dnevni list Finance i tjednik Mladina - koji nisu skloni desničarskoj vladi - proveli su ispitivanje javnog mnijenja nakon što je TV Slovenija objavila emisiju "Istina o Patriji". Pokazalo se da je i dalje u laganom vodstvu Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), a slijede Pahorovi Socijalni demokrati (SD), dok svi ostali bitno zaostaju. U Delu prednost Janše nad Pahorom još je veća i iznosi 9 posto, a izgleda da i veći dio javnsti u aferi Patria ipak podržava vladu. Prema najnovijoj anketi, 38 posto Slovenaca vjeruje da Janša nije kriv, a 33 posto smatra da je umiješan u sporni posao s Fincima. Apstrahiramo li moguće posljedice korupcijskog skandala, Janšin problem je slabost koalicijskih partnera, jer je upitno tko može prijeći izborni prag od 4 posto i tako osigurati mandate u parlamentu u kojem sjedi 90 zastupnika. Ni jedna od desnih stranaka - Slovenska ljudska stranka, Desus, koji okuplja umirovljenike, Nova Slovenija te SNS Zmage Jelinčiča - nije sigurna da će ući u idući parlamentarni saziv i omogućiti kontinuitet sadašnjoj vladi i premijeru. Na drugoj strani situacija je bolja jer obje liberalne stranke, Liberalni demokrati Slovenije s Katarinom Kresal i Zares što ga vodi Gregor Golobič, osvajaju oko 7 posto i nemaju brige oko političkog opstanka.

Ali u još je težoj situaciji Borut Pahor. Prije godinu dana izgledalo je da ga ništa ne može zaustaviti u pohodu na premijerski položaj, a onda je njegov rejting iz dana u dan kopnio. To ne znači da socijaldemokrati još uvijek ne mogu preokrenuti situaciju i pobijediti, no izgledi za takav rasplet bitno su lošiji nego u nedavnoj prošlosti. Glavni krivac je Borut Pahor, koji u javnim nastupima izgleda loše i neodlučno i nikako ne ostavlja dojam budućeg lidera koji je u stanju provesti dejanšizaciju Slovenije. Na nedavnom sučeljavanju stranačkih predsjednika koje je organizirao POP TV upravo je Golobič ostavio najbolji dojam i sve je izglednije da bi Zares mogao postati treća stranka u Sloveniji. Pahor je bio slab i neodlučan, a Janša prilično uvjerljiv, posebno dok je govorio o opasnosti od tajkunizacije države. Ali sigurno je da će, bez obzira na to hoće li vladu formirati Janša ili Pahor, temeljne odrednice slovenske politike ostati nepromijenjene - odnos prema Europskoj Uniji, NATO-u, ali i Hrvatskoj. I pojedini liberali poput Boruta Šukljea, koji je u prošlosti bio ministar kulture, a poslije i unutarnjih poslova, smatraju da bez obzira na aferu Patria ne treba očekivati dramatične promjene. Šuklje više nije političar, prije godinu dana otvorio je savjetničku agenciju za investitore u jugoistočnoj Europi. “Nitko ne može predvidjeti pobjednika jer SDS dobiva najviše glasova, ali tri stranke lijevog centra ukupno imaju veću podršku od desnice. Zasad je neizvjesno komu će afera Patria naškoditi, ali prve reakcije birača pokazuju da su se snažno podijelili i točno znaju koga će podržati”, smatra Šuklje.

WALTER WOLF pokušao je prebaciti 8,3 milijuna eura iz Austrije u banke na Dalekom istoku, u Lihtenštajnu i Kanadi, policija je posumnjala da je riječ o pranju novca i započela istraguWALTER WOLF pokušao je prebaciti 8,3 milijuna eura iz Austrije u banke na Dalekom istoku, u Lihtenštajnu i Kanadi, policija je posumnjala da je riječ o pranju novca i započela istraguGovoreći o spornoj prodaji finskih oklopnih transportera, priznaje da ima podvojene osjećaje: “Kao nekadašnji direktor TV Slovenije moram postaviti pitanje zašto su Finci upravo sada emitirali emisiju koja u predizborno vrijeme kompromitira vladu jedne države. A zna se da je YLE pod izrazitim utjecajem tamošnjih socijaldemokrata, koji sigurno ne podupiru desnicu u Sloveniji. S druge strane, kao bivši ministar unutarnjih poslova, moram se zapitati zašto policija godinu i pol nije odgovorila na zahtjev Interpola. Uzmu li se u obzir vrlo slabe reakcije slovenske vlade, razumljivo je da ima mjesta sumnjama”, skeptičan je Šuklje.

Najnoviji premijerovi problemi nesumnjivo odgovaraju i vodećim tajkunima s kojima se Janša sukobio početkom ljeta, četvorici utjecajnih poduzetnika koji kontroliraju velik dio medija i najjačih poduzeća: Bošku Šrotu, vlasniku Pivovarne Laško i Dela, Bojanu Petanu, koji drži list Dnevnik, nakladničke kuće i Terme Čatež, Igoru Bavčaru, šefu Istrabenza, te Bini Kordežu, vlasniku Merkura. Sukob između Janšine vlade i tamošnjih tajkuna, koji je počeo u studenome 2007., kulminirao je 3. lipnja 2008. kad je održana izvanredna sjednica parlamenta, na kojoj je iznesen niz optužbi protiv Šrota, Bavčara i Kordeža. Vladajuća većina odlučila je ispitati porijeklo novca kojim raspolažu slovenski oligarsi, ali i smanjiti njihov utjecaj na medijskoj sceni. Iako su slovenski analitičari očekivali da će tajkuni iskoristiti svoje medije protiv Janše, izostao je takav rasplet. Od važnijih medija samo su listovi Dnevnik i Mladina permanentno protiv Janšine vlade, a ljevici su skloni, ali ipak zadržavajući kakvu-takvu neutralnost, Delo, Večer i Finance. Sadašnju vladu podržava aktualna urednička ekipa Televizije Slovenija, kao i tjednici Demokracija i Reporter. Ipak je vidljivo da su glavni mediji uspjeli zadržati visok stupanj neovisnosti. Iako je državna televizija pod utjecajem SDS-a, emitirala je emisiju “Istina o Patriji”, a u goste poziva novinare i političare koji nisu na strani vlade. Isto tako, listovi koji nisu skloni Janši, kao što su Dnevnik, Delo ili Mladina, još uvijek drže određenu distancu u odnosu na optužbe protiv slovenskog premijera.

Unatoč brojnim krizama u koje je upadao, a koje su kulminirale najnovijom aferom Patria, Janša i dalje ima izglede da pobijedi na izborima. Sad su takva očekivanja upitna. Čak ako se istraga protegne i njeni rezultati budu poznati tek poslije 21. rujna, Janšina politička karijera vrlo je upitna. On može i pobijediti, pa i sastaviti novu vladu, ali nađe li se njegovo ime na popisu osumnjičenih za primanje mita, nezamislivo je da ostane na položaju premijera. Realizira li se takav scenarij, ispast će da je nekolicina finskih policajaca i novinara osigurala trijumf slovenske opozicije. No to je i dalje hipotetska mogućnost - zasad Janša ostaje najmoćniji političar Slovenije.

Walter Wolf: 'Nikad nisam bio u Patriji i nikad nisam ništa dobio'

Walter Wolf, poznati austrijsko-kanadski poduzetnik slovenskog podrijetla, s kanadskim i hrvatskim državljanstvom, u posljednje vrijeme vjerojatno proživljava najteže trenutke u poslovnoj karijeri. Prošle subote slovenske novine Dnevnik objavile su dokument austrijskog Interpola koji potvrđuje da je Wolf još od veljače 2007. pod istragom finske i austrijske policije zbog sumnji da je posredovao u davanju mita kako bi finska državna tvrtka Patria Sloveniji prodala 135 borbenih oklopnih vozila AMV 8X8. Wolf je pod velikim pritiskom već duže vrijeme, jer se još početkom kolovoza pojavila i vijest da je zbog sumnjive uloge u tom poslu Okružni sud u Helsinkiju izdao je nalog za Wolfovo pritvaranje. Wolf je sredinom ljeta kratko vrijeme bio dostupan nekim medijima za koje je taj slučaj šturo komentirao. Za slovensku POP TV nije dao mudru izjavu o svojoj ulozi u toj aferi. Wolf je odbacio sve optužbe tvrdeći da nije upleten u posao s oklopnim vozilima. “Nikad nisam bio u Patriji, nisam ništa dobio i nitko mi još ništa nije rekao”, izjavio je tada Wolf. Dokumenti u posjedu slovenskih novina objavljeni potkraj prošlog tjedna sugeriraju suprotno, što Wolfa dovodi u neugodan položaj.

Zbog Wolfove uloge u sumnjivu poslu u Sloveniji počelo se nagađati da je sličnu ulogu imao i u poslu koji je hrvatski MORH sklopio s finskom tvrtkom Patria. U pregovore o tom poslu bili su uključeni isti čelni ljudi, koji su u ime finske tvrtke pregovarali i u Sloveniji, pa su finski istražitelji počeli preispitivati i okolnosti oko posla u Hrvatskoj. Walter Wolf u Hrvatskoj je sudjelovao u više poslova. On sam javno je tvrdio da je u Hrvatsku došao na poziv HDZ-ove vlasti početkom 90-ih, te da ga je u Hrvatsku doveo prvi ministar vanjskih poslova Zdravko Mršić. On je 1989. dao ekskluzivno pravo licence za upotrebu svog imena najjačoj hrvatskoj tvornici duhana, tvrdeći da ga je to zamolio tadašnji direktor Tvornice duhana Rovinj Anton Nino Cerin. Wolf je prve poslovne kontakte u Hrvatskoj ostvario nekoliko godina prije. Tvrdi da je sudjelovao u pripremi projekta za izgradnju autoceste Zagreb-Split, što ga je omeo rat, te da je poslije pomagao Ministarstvu obrane u naoružavanju zemlje. Kako je spretan poslovni čovjek, i to bez hrvatskog podrijetla, Wolf to sasvim sigurno nije radio iz rodoljubnih motiva. Vladimiru Zagorcu, bivšem šefu tvrtke Alan, Wolf je otvorio vrata utjecajnih izraelskih poslovnih krugova, koji su poslije u Hrvatsku izvozili oružje.

Moguće je da je zbog tih zasluga dobio i hrvatsko državljanstvo. U Hrvatskoj nije ulagao svoj novac sve do 2000. Tada je počeo kupovati razne tvrtke, a u većini projekata partner mu je bila Hypo Alpe-Adria banka, koja je u većini slučajeva preuzela njegove tvrtke zbog neplaćanja kredita. Primjerice, Wolf je 2000. kupio Brodoremont Kali za jednu kunu. Uz to remontno brodogradilište na otoku Ugljanu sagradio je tvornicu brodskih dizalica, ali iako je time realizirao plan izvoza dizalica na svjetsko tržište preko austrijske tvornice Palfinger, čiji je bio dioničar, tvrtka pod novim imenom Wolf Lamjana nastavila je poslovati s gubicima.

Sličnosti i razlike hrvatske i slovenske desnice i ljevicePolitički odnosi između ljevice i desnice u Sloveniji i Hrvatskoj vrlo su slične. ­Vođe desnice Ivo Sanader i Janez Janša, unatoč brojnim aferama, odlučno drže vlast, dok su njihovi ljevičarski protivnici Borut Pahor i Zoran Milanović nakon početnog uspjeha polako gubili utrku jer nisu iskoristili pogreške protivnika. Pahoru, kao i Milanoviću, predbacuju da je neodlučan i da ne ostavlja dojam budućeg lidera.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika