Objavljeno u Nacionalu br. 669, 2008-09-08

Autor: Berislav Jelinić

Epilog smjele pljačke

Policija na tragu mafije iz ATJ Lučko

U ponedjeljak prijepodne uhićen je umirovljeni pripadnik ATJ Lučko Žarko Vidmar: on je priveden jer je organizirao pljačku 200 tisuća eura, satova i nakita iz sefa svog ratnog druga Gorana Krivića, vlasnika Prve sportske kladionice

Žarko Vidmar posljednji put prije uhićenja u javnosti se pojavio na proslavi osamnaeste godišnjice ATJ Lučko prošle nedjeljeŽarko Vidmar posljednji put prije uhićenja u javnosti se pojavio na proslavi osamnaeste godišnjice ATJ Lučko prošle nedjeljeHrvatska policija u samo nekoliko dana uspjela je raskrinkati i pohapsiti počinitelje vrlo smjele pljačke u Zagrebu, ali je hapšenjem počinitelja ujedno razotkrila i nešto vrlo neugodno za samu policiju. Potvrdilo se nešto o čemu se već jako dugo govori - da u najelitnijoj postrojbi specijalne policije, u ATJ Lučko, ima i kriminalaca. Na 18. godišnjicu te postrojbe, koja je svečano obilježena prošle nedjelje, pokazalo se da vodstvo policije još nije pronašlo snage da tamošnju situaciju dokraja sredi i ukloni kriminalne elemente iz ATJ Lučko.

Hrvatska policija uspjela je pronaći čvrste dokaze o postojanju još jedne, javnosti dosad nepoznate zločinačke organizacije, u koju je umiješan najmanje jedan umirovljeni pripadnik Antiterorističke jedinice specijalne policije iz Lučkog. Policija je do tih informacija došla pokušavajući rasvijetliti pljačku u kojoj su nepoznate osobe prije nekoliko tjedana iz stana Gorana Krivića, suvlasnika Prve sportske kladionice, odnijeli oko 200 tisuća eura, nešto nakita i skupocjene satove. Krivić je također umirovljeni član ATJ Lučko, a policija je za samo tjedan dana uspjela uhititi pljačkaše koji su provalili u njegov privatni sef i odnijeli spomenute dragocjenosti. Policija je kao pljačkaše osumnjičila Vinka Šodu te Željka i Sanju Meliš. Tridesetosmogodišnji Šoda 15-ak je godina proveo u zatvorima zbog raznih kaznenih djela. U stanu njegovih roditelja u Trogiru policija je nedugo nakon njegova uhićenja pronašla neoboriv materijalni dokaz koji ih je doveo do naručitelja te pljačke. Policija je ondje pronašla skicu Krivićeva stana s označenom pozicijom na kojoj se nalazi sef, a na poleđini tog papira bilo je napisano ime organizatora pljačke i broj žiro-računa na koji je trebala biti uplaćena polovica ukradenog novca.

BLISKA VEZA kriminalca i žrtve vidi se i po brojnim zajedničkim fotografijama. Žarko Vidmar (na slici drugi slijeva) bio je jedan od uzvanika na svadbi Gorana Krivića ( četvrti zdesna); ipak, posljednjih godina rijetko su se viđaliBLISKA VEZA kriminalca i žrtve vidi se i po brojnim zajedničkim fotografijama. Žarko Vidmar (na slici drugi slijeva) bio je jedan od uzvanika na svadbi Gorana Krivića ( četvrti zdesna); ipak, posljednjih godina rijetko su se viđaliPljačku Gorana Krivića osmislio je i organizirao Žarko Vidmar, umirovljeni pripadnik ATJ Lučko i bivši vozač pokojnog generala Janka Bobetka. Policija ga je u ponedjeljak prije podne uhitila i odvela na ispitivanje. Vidmar i Krivić dugogodišnji su znanci, koji su u zagrebačkom naselju Poljanice od 1996. skoro cijelo desetljeće bili susjedi i kućni prijatelji. Odlazili su zajedno na obiteljske izlete, a Vidmar je u njegovu stanu bio puno puta. Vidmar je bio i jedan od rijetkih ljudi koji su znali da Krivić u stanu ima ugrađen sef, a znao je i točno gdje se nalazi. On i Krivić posljednjih su se godina sve manje družili, djelomice i zato što je Krivić načuo da je Vidmar umiješan u sumnjive aktivnosti. U zadnjih godinu dana čuli su se samo dvaput. Prije godinu dana Vidmar je od Krivića posudio 2000 kuna da plati režije. Potom se Kriviću kao slučajno telefonom javio u srpnju. Rekao mu je da je blizu njegove tvrtke te su se našli na piću. Tom prilikom Vidmar se raspitivao kad Krivić planira otići na ljetovanje. Kad mu je ovaj to rekao, odlučio je organizirati pljačku njegova sefa.

Krivić u sefu uvijek drži veću količinu gotovine za slučaj da njegova Prva sportska kladionica mora isplatiti veći dobitak nekoj od mušterija. Primjerice, samo u lipnju Prva sportska kladionica isplatila je svojim mušterijama 2,8 milijuna eura. U srpnju uhićena trojka provalila mu je u stan i rastopila vrata čeličnog sefa. U stan na 10. Vrbiku 2 vjerojatno su ušli preko jednog od balkona. Provalnik koji je ušao u stan isključio je tihi alarm, senzore i sirenu. Iznutra su potom provalili blindirana vrata. Potom su svi neko vrijeme čekali vani, da vide hoće li tko doći, odnosno da provjere jesu li na vrijeme onesposobili sigurnosne uređaje. Tek potom ponovo su ušli u stan. Sef su pokušali izvući iz zida. Kad nisu uspjeli, sef su počeli topiti posebnim uređajem, koji u policiji nazivaju plazma. Dok su topili vrata sefa, istodobno su ih zalijevali vodom koju su točili u plastične boce. Pretpostavlja se da je pljačka trajala barem dva sata.

Provalnici su plijen odnijeli dvjema osobama na čuvanje, najvjerojatnije jer su se uplašili količine opljačkanog novca. Tek za dva dana otišli su natrag po novac. Istoga dana kad su preuzeli plijen Vinko Šoda i Sanja Meliš otputovali su u Bosnu i Hercegovinu. Možda su ondje sakrili plijen, za kojim policija još traga. Za to vrijeme Goran Krivić počeo je surađivati s policijom, a i sam se raspitao je li tko na crnom tržištu počeo nuditi ukradene satove marki Rolex i Bulgari.

ŽARKO VIDMAR bio je vrlo blizak Krivićevoj obitelji. Na slici u naručju drži Krivićevo dijeteŽARKO VIDMAR bio je vrlo blizak Krivićevoj obitelji. Na slici u naručju drži Krivićevo dijeteZahvaljujući Krivićevoj suradnji policija je mogla lakše privesti posao kraju. Tjedan dana nakon krađe počinitelji su uhićeni. Zasad se svi brane šutnjom. Potom je policija prilikom pretrage stana Šodinih roditelja u Trogiru pronašla ključni dokaz da je Vidmar naručitelj. Policija je prikupila i dodatne dokaze koji potvrđuju da je Vidmar bio povezan s počiniteljima pljačke. To pokazuju ispisi njegovih telefonskih razgovora. Pokazalo se da je istodobno komunicirao i s pljačkašima i sa žrtvom Goranom Krivićem. Činjenica da je policija dokazala da je postojala i četvrta osoba uključena u pljačku omogućuje da počinitelji pljačke budu osumnjičeni i za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. Kolokvijalno govoreći, policija posjeduje dokaze o postojanju zločinačke organizacije koja je operirala u Zagrebu. Tvrdi se da su još dvije osobe sudjelovale u pljački, ali da su odustale vidjevši u čiji se stan provaljuje. Ako je to točno, nije isključeno niti da su te dvije osobe bile povezane s ATJ Lučko - možda im je bilo previše sudjelovati u pljački svog ratnog druga.

Vidmaru to nije smetalo. Osmislio je pljačku svog prijatelja iz ratnih dana, a to je učinio tako da se s pravom može sumnjati da to nije jedino kazneno djelo koje su napravili zajedno. Izvršitelji pljačke nisu iz Zagreba, nego su se nakon pljačke zaputili izvan grada, što bitno otežava rad policije, koja je isprva usmjerena na radnje koje se poduzimaju u Zagrebu, odnosno u mjestu počinjenja pljačke.


Vidmaru se pripisuje ovisnost o kocki, a najmanje jedan od počinitelja pljačke ovisnik je o heroinu. Moguće je da je Vidmar pomagao svojim suradnicima i u opskrbi narkoticima. S tim su miljeom također povezani neki njegovi umirovljeni kolege iz ATJ Lučko. Policija će pokušati povezati tu grupu kriminalaca i s nekim drugim pljačkama koje su počinjene na području Zagreba, prvenstveno u nekim kockarnicama i poslovnicama Prve sportske kladionice. Tu se u prvom redu misli na pljačke Casina Adria na okretištu tramvaja na Poljanicama, te hotela Dubrava u Ljubijskoj ulici u Zagrebu. Policija će pokušati provjeriti je li Vidmar povezan i s atentatima podmetanjem eksploziva u automobile. Vidmar se u ATJ Lučko specijalizirao za pirotehničke poslove, odnosno za izradu eksplozivnih sredstava, koje je čak znao nuditi bivšim kolegama ako im zatrebaju. Jedno vrijeme bio je dužan nekim zagrebačkim kamatarima.

Nakon umirovljenja Vidmar se ničim posebno nije bavio. Supruga mu radi u policiji, a jedno je vrijeme radila baš u centru operativnog dežurstva, dakle na izvoru informacija o tome što se događa na terenu. Neke od tih informacija Vidmaru su itekako mogle koristiti.

Žarko Vidmar rodio se 1968. a potječe iz okolice Delnica. Cijelog rata bio je vozač generala Janka Bobetka. Bio je pripadnik ATJ Lučko još od 1991. Njegovi kolege tvrde da u pravim borbenim i riskantnim akcijama najčešće nije sudjelovao. Posljednji put Vidmar je viđen u sjedištu ATJ Lučko u nedjelju, na svečanom obilježavanju 18. godišnjice osnutka te jedinice. Tom prilikom pitao je Krivića ima li možda kakve informacije o tome gdje bi za stotinjak tisuća eura mogao kupiti kuću u blizini Zagreba.

Goran KrivićGoran KrivićZa razliku od Vidmara, Goran Krivić nakon umirovljenja odlučio je nastaviti poslovnu karijeru u poduzetništvu. Prije dvije godine zajedno s Renatom Išpanom, još jednim umirovljenim pripadnikom ATJ Lučko, kupio je Prvu sportsku kladionicu. Prije toga njih su se dvojica već neko vrijeme kao poduzetnici bavili igrama na sreću. Založili su svu svoju imovinu da Prvu sportsku kladionicu kupe od bivših vlasnika.

Danas zapošljavaju 840 ljudi, kojima bez kašnjenja isplaćuju plaće, a državi također na vrijeme plaćaju što trebaju. Danas posjeduju 240 poslovnica-kladionica, te 13 automat klubova po cijeloj Hrvatskoj. Mjesečno igrači uplaćuju 50 milijuna kuna u njihovim poslovnicama. Godišnje državi bez kašnjenja uplaćuju 60-ak milijuna kuna poreza, uz 15-ak milijuna kuna doprinosa za zaposlene.

O Kriviću se prije nekoliko godina također pisalo u negativnom kontekstu. Bio je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog pokušaja iznude milijun kuna od Ivana Žderića, vlasnika kladionica Žderić. Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i vratio je na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu u Osijeku. Drugim riječima, Vrhovni sud prihvatio je sve ono što je o tom slučaju ispričao Krivić. Njemu kladionica Žderić nije htjela isplatiti dva dobitna listića na kojima je Krivić zaradio 860 tisuća kuna, pogodivši brojeve talijanskog lota. Krivić je te listiće pokušao naplatiti, a Ivan Žderić to nije htio učiniti.

Krivićev sef opljačkan je u njegovu stanu u zagrebačkom naselju Vrbik u vrijeme dok je Krivić s obitelji bio na godišnjem odmoru na otoku VisuKrivićev sef opljačkan je u njegovu stanu u zagrebačkom naselju Vrbik u vrijeme dok je Krivić s obitelji bio na godišnjem odmoru na otoku VisuKrivić i Žderić su se sastali u prisutnosti još nekih osoba, a nakon što se nisu dogovorili, Krivić je sudskim putem odlučio naplatiti dobitak. Pet mjeseci nakon njihova razgovora Žderić ga je prijavio zbog pokušaja iznude. Dokumenti u posjedu Nacionala upućuju na to da je Žderić tu priču izmislio, a možda i da je imao neke tajne veze u lokalnim policijsko-pravosudnim krugovima, koji su odlučili Kriviću maksimalno zagorčati život. Srećom za Krivića, Vrhovni sud nije povjerovao u te spletke i cijelu je priču vratio na početak. Kriviću je to mala utjeha, jer je zbog svega nevin proveo nekoliko mjeseci u pritvoru, a i novine su ga počele prikazivati u negativnom svjetlu. Potom je tijekom ljeta Krivić postao žrtva svog dugogodišnjeg prijatelja i suborca Žarka Vidmara.

IVAN JARNJAK I Berislav Rončević položili su vijenac na spomenik poginulimaIVAN JARNJAK I Berislav Rončević položili su vijenac na spomenik poginulimaGoran Krivić u ponedjeljak je dao izjavu istražnom sucu. Među ostalim, rekao je i da je od samog početka sumnjao da bi Vidmar mogao biti u organizator pljačke. O tome je za Nacional izjavio: “Ja sam to odmah posumnjao, ali nisam govorio policiji. Kad su me pitali na koga sumnjam, rekao sam im da to sami otkriju, radeći svoj posao. Vidmar me jako razočarao, ali taj me njegov postupak nije iznenadio.”

Opisane aktivnosti Žarka Vidmara potvrđuju da su neki umirovljeni pripadnici ATJ Lučko neraskidivo povezani s kriminalnim miljeom. Štoviše, pokazuje se da neki od njih jako dobro surađuju s vještim kriminalcima. S druge strane, priča o poslovnom uspjehu Gorana Krivića i Renata Išpana pokazuje da nisu svi umirovljeni pripadnici ATJ Lučko problematični, nego i uspješni poslovni ljudi. Upravo suradnja Gorana Krivića i policije pomogla je u prikupljanju dokaza o postojanju zločinačke organizacije, u kojoj su i umirovljeni članovi ATJ Lučko. Takvi primjeri suradnje najbolji su put da se napravi jasna razlika između časnih pripadnika te jedinice i onih nečasnih pojedinaca koji je već duže vrijeme sramote u javnosti.

Slučaj Bobe KrkačaDugogodišnji pripadnik jedinice MUP-a za zaštitu važnih osoba Slobodan Bobo Krkač uhićen je u srpnju zbog kokaina. Kako je Nacional tada pisao, Krkač je blisko povezan s 'dečkima iz Lučkog', ali i osobama iz društvenog i političkog života, kao i iz narkomiljea Zagreba i Hrvatske. Čak ni Krkačev slučaj nije bio prvi u kojem se spominjala veza pojedinih bivših pripadnika ATJ Lučko s organiziranim kriminalom.

18 godina ATJ LučkoU nedjelju je proslavljena osamnaesta obljetnica Antiterosrističke jedinice Lučko. Proslavi su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, ravnatelj MUP-a Marijan Benko i šef saborskog Odbora za unutarnje poslove Ivan Ivan Jarnjak.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika