12.09.2008. / 09:41

Autor: Hrvoje Šimičević

Bidenova obeshrabrujuća retorika

Sarah Palin uzdrmala demokratski tabor

Nakon svega, politički su se analitičari ozbiljno prihvatili hipoteze o tome kako bi se stvari u predizbornoj kampanji odvijali, da je Obama odabrao Hillary Clinton za kandidatkinju

U trenutku kad Sarah Palin, kandidatkijna za potpredsjednicu SAD-a i dalje povećava utjecaj u javnom mnijenju te predstavlja žarišnu točku popularnosti republikanske stranke, Demokrati su po pitanju medijske vizure, iznimno bitne u Americi, u poziciji gdje se naziru ozbiljni problemi. Naime, demokratski potpredsjednički kandida Joe Biden, kojeg je nedavno imenovao Barack Obama, izjavio je u New Hapshireu (prilično decidirano, prenose američki mediji) kako bi Hillary Clinton bila bolji izbor od njega. Politički analitičari ističu kako je ova dobrano obeshrabrujuća poruka javnosti iz demokratskog stožera, zapravo prvi znak nervoze manifestiran zbog činjenice da se do jučer anonimna Sarah Palin promaknula u ključan predizborni element republikanaca, uzrokujući dizanje postotka glasača po većini anketa.

Biden je, kako prenose američki mediji, odgovarao na izjave jednog od posjetitelja skupa i podržavatelja demokratske stranke, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je upravo on odabran za kandidata, a ne Hillary. "Hillary Clinton je jednako kvalificirana kao ja, a možda i kvalificiranija, da postane potpredsjednicom SAD-a. Iskreno, možda bi bila i bolji odabir nego ja", kazao je Bide. Republikanci su uvidjeli koliko pozitivnu pozornost i povećanje biračke platforme uzrokuje Sarah Palin, odgovorivši tako barem djelomično, dakle što se popularnosti tiče, na dizanje predizbornog rejtinga Demokrata zbog Baracka Obame.

Također, treba kazati kako su Republikanci, uz prošlotjedni govor predsjednika Georga Busha, u kojem je čvrsto podržao McCaina, u liku Sarah Palin dobili bitan faktor za 'ujedinjenje' cjelokupne stranke pod jednim kandidatom. Nerijetko populistička retorika Sarah Palin, te izravne i grube kritike na račun Obame koje se mogu osjetiti u nastupima, za sada je naišao na polarizirana mišljenja. Podržavatelji republikanaca ističu kako je stranci trebala takva energična osoba zbog buđenja iz svojevrsne 'letargije', dok nenaklonjeni politički analitičari poručuju da se radi o neiskusnoj i limitiranoj političarki, angažiranoj samo da popravi poljuljani medijski imidž stranke koja je (između ostalog) zbog Bushevih dugogodišnjih ratnih kampanja početkom godine ozbiljno gubila od demokrata.

Prema posljednjim istraživanjima Gallupa, Sarah Palin je primjerice izravno uvjetovala rast popularnosti stranke. Od njenog je, naime, dolaska McCain pridobio veliki broj bijelih žena i neopredjeljenih glasača, čime je preuzeo vodstvo sa 48 posto potpore pred Obaminih 43 posto. Stranački kandidat McCain uvidio je prednost popularnosti koju Palin trenutačno ima pa ju je on, odnosno stranački PR, odlučio angažirati u gotovo svim predizbornim skupovima (što inače nije slučaj), gdje se zajedno pojavljuju na pozornici. Nakon svega, politički su se analitičari ozbiljno prihvatili hipoteze o tome kako bi se stvari u predizbornoj kampanji odvijali, da je Obama odabrao Hillary Clinton za kandidatkinju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika