15.09.2008. / 17:18

Autor: Nina Tomljanović

Den Haag

Deliću 3 godine zatvora

Haški sud optužio ga je krivim za okrutno postupanje koje su počinili muslimanski borci iz inozemstva nad zatočenim vojnicima bosanskih Srba

Bivši ratni zapovjednik Armije BiH Rasim Delić osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine, objavio je sud.

Haški sud optužio ga je krivim za okrutno postupanje koje su počinili muslimanski borci iz inozemstva nad zatočenim vojnicima bosanskih Srba. ICTY je priopćio da je Delić kriv jer nije poduzeo mjere da spriječi zločin okrutnog postupanja niti kazni počinitelje.

Kriv je za zločine počinjene u selu Livade i logoru Kamenica, u općini Zavidovići u srpnju i kolovozu 1995. godine. Tamo je bilo mučeno 12 zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba, uključujući teško batinanje i elektrošokove koje su počinili mudžahedini. Zarobljenici su također bili prisiljavani da ljube odrubljene glave drugih zatočenika.

59-godišnji Rasim delić oslobođen je po tri druge točke optužnice koje su ga teretile za ubojstvo i okrutno postupanje.

ICTY je presudio da Delić nije kriv za zločine počinjene u selima Maline i Bikoši kraj Travnika u srednjoj Bosni u lipnju 1993. godine. Tada su mudžahedini ubili 24 hrvatska civila i vojnika, a šestoricu ranili.

Oslobođen je, također odgovornosti za zločin počinjen u rujnu 1995. u selu Kesten i logoru Kamenica kada su mudhažedini ubili starijeg bosanskog Srbina te 52 vojnika Vojske bosanskih srba.

Tužiteljstvo je za Delića tražilo kaznu od 15 godina tereteći ga za zločine koje su počinili mudžahedini u tri izdvojena napada između 1993. i 1995. On je jedan od rijetkih Bošnjaka koje je ICTY optužio za ratni zločin i u pritvoru je proveo 488 dana što će mu se uračunati u služenje kazne.

Delić se Haškome sudu dragovoljno predao u veljači 2005., no ubrzo je bio pušten na privremenu slobodu do početka suđenja. Tada je oslobođen optužbi za silovanje, a zadržan zbog druge točke optužnice za ubojstva i mučenje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika