Objavljeno u Nacionalu br. 671, 2008-09-22

Autor: Sina Karli

Ekskluzivan interview

'Izložena sam javnom linču'

Deša Mlikotin Tomić, pročelnica Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, samo za Nacional govori o udaru policijske akcije 'Index' na njezin privatni i poslovni život

Deša Mlikotin Tomić, pročelnica Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta u ZagrebuDeša Mlikotin Tomić, pročelnica Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu“U sekundi se sve što ste u životu postigli može naći u blatu”, kaže Deša Mlikotin-Tomić, dugogodišnja sveučilišna profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u dva mandata dekanica i danas pročelnica Katedre za pravo na tom fakultetu, koja se od četvrtka ujutro, kad je počela akcija "Index", našla u središtu pozornosti kao najeksponiranija osoba koja je privedena na policiju u Zagrebu s još stotinjak osoba. Zadržali su je preko noći i drugi dan poslijepodne bila je među osobama koje su, nakon policijske obrade u kojoj su joj pretresli stan i kabinet na fakultetu, puštena kući. Na njezinoj adresi na Tuškancu i na fakultetu otad je opsjedaju novinari, koji su u ponedjeljak ujutro upali i u predavaonicu na fakultetu gdje je držala predavanje.

Nije čudno zašto je baš ona pobudila najveću medijsku pažnju; osim sveučilišne karijere, poznata je i po tome što je od 90-ih bila aktivna izvan katedre, fakulteta i sveučilišta kao stručnjakinja koja je sudjelovala u izradi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i potom je bila imenovana najprije predsjednicom Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanjanja, a nakon toga ravnateljicom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Smijenjena je s te funkcije kad je 2000. promijenjena vlast. Posljednjih je godina članica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a od srpnja je kao nestranačka osoba imenovana predsjednicom tog povjerenstva. Razgovarali smo s Dešom Mlikotin-Tomić u njezinoj kući u Nazorovoj, u kojoj nema novog glamoura, nego, naprotiv, pečata i znakova nekoliko generacija intelektualaca njezine obitelji što su tu proživjele svoje dane. U eksluzivnom intervjuu otkrila je kako je doživjela posljednje događaje, što joj se stavlja na teret i ima li sve to veze s njezinim sadašnjim položajem predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

NACIONAL: Možete li opisati što se dogodilo prošloga četvrtka rano ujutro i kako ste doživjeli upad policije i novinara? Kako ste reagirali kad ste otvorili vrata i bili zaslijepljeni bljeskalicama fotoaparata?
- Kad sam toga jutra oko pola sedam čula zvono, prvo sam, spuštajući se s kata, pogledala kroz prozorčić na stubištu da vidim tko je pred vratima, ali prvo što sam ugledala bili su novinari, a tek onda policajci. Vidjeli ste, uostalom, tu sad već glasovitu i užasnu sliku koja je izišla u Jutarnjem listu. Strašno sam se prestrašila jer sam promislila da se mojoj kćeri nešto dogodilo i pala sam na stolac u hodniku. Kad su policajci ušli i rekli da je to policijska akcija u vezi s fakultetom, laknulo mi je.

NACIONAL: Koliko je policajaca bilo i jeste li ih upitali zašto su poveli novinare?
- Bila su dva policajca u uniformi i inspektor i inspektorica koji su od početka do kraja bili vrlo profesionalni i korektni i na njih zaista nemam nikakve primjedbe. No i oni su bili u čudu i nelagodi zbog novinara i njihovih bliceva i nisu znali kako su se tu stvorili još prije njih. Novinari su kasnije rekli da su slijedili policiju iz Heinzelove, ali kako su oni znali koja ekipa ide na moju adresu? Ja sam očito bila jako zanimljiva jer su me došli slikati na prepad. Nikome dugome nisu otišli.


Prošlog petka novine su unaprijed proglasile Dešu Mlikotin Tomić krivomProšlog petka novine su unaprijed proglasile Dešu Mlikotin Tomić krivomNACIONAL: Kako vi to tumačite?
- Nemam posebne informacije, ali sve upućuje na moj položaj u Povjerenstvu za sukob interesa. Ni ja kao osoba, a ni opis djela za koje sam osumnjičena ne opravdavaju takvo fokusiranje samo na mene.

NACIONAL: Što se dalje događalo toga dana?
- Policija je imala nalog za pretres stana, što se dosta oduljilo jer u mojem se stanu skupilo puno toga s obzirom na nekoliko generacija moje obitelji koje su živjele u ovoj kući. Ja sam sve otvorila, nemam što skrivati. Negdje je napisano da su kod mene našli nekoliko tisuća eura, no to je laž. Imala sam nekoliko stotina kuna u kući. Nakon pretresa stana, oko podneva smo otišli na fakultet zbog pretresa mog kabineta. U policiju u Heinzelovoj došli smo tek oko pet poslije podne.

NACIONAL: S kakvom vas je optužbom suočila policija?
- Bio je to nalog za pretragu pozivom na članak 337 koji se odnosi na zlouporabu položaja i ovlast radi stjecanja neimovinske koristi. Iz svega što sam doznala proizlazi da je riječ o neregularnosti dvaju ispita. Studenti su dobili ocjene, a navodno nisu pristupili ispitu. Ja ne mogu ništa reći jer mi imena studenata ništa ne govore. Morate znati da u svakom ispitnom roku imam nekoliko stotina studenata i ne mogu svakoga individualizirati.

NACIONAL: Odnosi li se prijava na ljetni rok?
- Ne znam, tek ću doznati o čemu je točno riječ.

NACIONAL: Protiv vas je u međuvremenu podnesena kaznena prijava. Je li točno da ćete tužiti državu zbog postupka prema vama prošloga četvrtka?
- Glede tužbi, trenutačno sam zaokupljena drugim stvarima i nisam zauzela stav. Sve što su mediji krivo i uvredljivo naveli, samo je element monstruoznog linča koji neće ostati bez posljedica.

Kuća Deše Mlikutin Tomić u Nazorovoj uliciKuća Deše Mlikutin Tomić u Nazorovoj uliciNACIONAL: Je li pitanje neregularnosti dvaju ispita trebalo rješavati tako drastično?
- Mislim da se moralo postupiti drukčije. Ovakav postupak napravio je veliku štetu svim nastavnicima, fakultetima i sveučilištu. Ne znam je li to trebalo obaviti tako masovno i spektakularno. Čujem da je sve to došlo i do New York Timesa, EU i svijeta. Koga ćemo mi sada uvjeriti da imamo dobro bolonjsko sveučilište i da uopće imamo sveučilište koje funkcionira. Nakon ovog događanja, neovisno o ishodu, svi će se s ustručavanjem i ispričavanjem predstavljati kao profesori Zagrebačkog sveučilišta. Cijeli taj događaj otkrio je da je cijelo životno djelo moguće u sekundi baciti u blato. Barem na neko vrijeme. Neregularnosti se događaju, ali nipošto svakodnevno. Može se dogoditi da nedostaje neka prijavnica za ispit, ali sve ima objašnjenje. Ako postoji korupcija na fakultetima ili bilo gdje drugdje, ona se mora otkriti i sankcionirati. Užasno je da netko uzima novac za prolaz na ispitima.

NACIONAL: Je li bilo ikakvih naznaka posljednjih mjeseci na fakultetu da se nešto događa?
- Ne, nikakvih. O korupciji sam slušala kao i svi drugi. Uvijek se o tome priča, ali nikad nisam doznala za nešto ili nekoga određenog. Na fakultetima ili sveučilištu nije bilo inicijativa za eventualnu raspravu, razgovor o tome. Postoje anonimni webovi, ormarići s primjedbama, potpisanim i nepotpisanim, studenti svašta pišu. Sve te stvari dođu do dekana i ako postoji nešto sporno, dekan pozove tog nastavnika.

NACIONAL: Što je bilo na policiji kad su vas tamo doveli u četvrtak poslijepodne nakon pretresa? Zašto ste ondje morali prenoćiti?
- Sve kolegice našle smo se u istoj prostoriji. Bila je gužva, jer je prostor skučen. Kako je već bilo kasno, ostalo je da se drugi dan odluči tko će ostati, a tko ići kući.

NACIONAL: Jeste li dali iskaz? - O ta dva izdvojena slučaja ispita rekla sam što znam. Sve je evidentirano, sve je napravljeno po propisu. Svi inspektori su bili profesionalni, ali rade na starim kompjuterima i sporim pisačima. Bila sam u više prostorija i moja profesorska primjedba je da nisam vidjela ni jednu knjigu - ni hrvatsku ni englesku.

NACIONAL: Mislite li da ste u privođenju imali glavnu ulogu s obzirom na vaš položaj predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?
- To me svi pitaju. To je samostalno povjerenstvo u kojemu sam donedavno bila član, a sada sam predsjednica izabrana u srpnju. Nakon duge stanke zbog izbora Povjerenstvo je tek počelo raditi. Treba li to povezati s prošlotjednim događanjima, ne znam. Je li to ciljanje u mene povezano sa zaposlenjem moje kćeri u Uredu premijera, također ne znam. Možda je to povezano, ne znam koga bih i pitala. Moje su informacije oskudne.

Ćiril MlikotinĆiril MlikotinNACIONAL: Činjenica je da ste na udaru. Prije mjesec dana izišlo je da ste u sukobu interesa jer vam kći radi kao stručni savjetnik u Uredu premijera. Što je s tim?
- Moja je kći zaposlena u Vladi u lipnju, prije izbora povjerenstva, prije svega, legalno, na natječaju koji je bio raspisan u tisku. To nije bila tajna. No u tisku je sve bilo popraćeno s puno krivih informacija, koje nikad nisu ispravljene. Po tome kako se o svemu pričalo, ona ne bi mogla raditi nigdje osim u privatnom sektoru, čak ni, primjerice, u Hrvatskim cestama.

NACIONAL: Jeste li o tome s nekim razgovarali, s premijerom Sanaderom možda? Kako se osjećate nakon svega?
- Nisam razgovarala s premijerom Sanaderom, ni s kim drugim. Osjećam se loše. Zgrožena sam što ti može suditi i presuditi - ulica: da sam kriva, da sam priznala, da je u mojoj kući nađen novac itd. Kako je napisano, a priori sam osuđena i izložena javnom linču. Danas su novinari provalili u predavaonicu u kojoj sam imala nastavu i snimali kroz staklene otvore na vratima dok nisu došli zaštitari. Policija mi je uzela mobitel, kompjuter. Sve je to bilo jako teško podnijeti, no ja sam pravnica, vjerujem u pravosudni sustav. Nisam ni s kim kontaktirala, niti me tko zvao. Nisam ni za što kriva, a što će biti s kaznenom prijavom protiv mene i svih ostalih, tek će se vidjeti. Mene u toj cijeloj stvari muči još položaj sveučilišta. Sveučilište ima autonomiju, ne zato da bi moglo raditi što hoće i jer je bolje od drugih, nego zato da u sveučilištima u svim promjenjivim, brutalnim uvjetima kojima je svako društvo izloženo, sačuva ljude - svoj najvredniji ljudski supstrat. On je ovdje jednim blicom bačen u blato.

NACIONAL: Dekan vašeg fakulteta izjavio je da su vam uništili život? Mislite li i vi tako?
- On je bio potresen tom situacijom i reagirao je emotivno. Grozno je to što mi se dogodilo, ali ne osjećam se kao da mi je uništen život. Cijeli sam se život borila, kao i moja obitelj. Moj otac je bio u zatvorima u vrijeme Austro-Ugarske, ustaša, partizana, Nijemaca, to je tako.

NACIONAL: Godinama ste izloženi oku javnosti zbog dužnosti koje ste obavljali kao šefica Agencije za tržišnu utakmicu 90-ih i sada kao šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Što ćete poduzeti nakon najnovijih događaja?
- O tome se brine moja odvjetnica. Istraga ide dalje i ja ću se odazvati pozivu kad me pozovu. S mojim kolegama i fakultetom dogovorit ću se o zajedničkom stavu, jer smatram da ne trebam braniti samo svoju poziciju i privatnost nego i poziciju fakulteta kao akademske institucije s obzirom na 14 tisuća studenata. Ovime je ta institucija ipak dobila nezasluženu pljusku. Uostalom, meni sude studenti. Tako je bilo sve ove godine od 1977. otkad sam profesorica na Ekonomskom fakultetu. Ne sjećam se da je ikad prije bio ovakav udar na sveučilište, a nisu mi poznati slični slučajevi u svijetu.

NACIONAL: Kad je bio izbor za šefa Povjerenstva i kad ste dobili više glasova od protukandidata Zorislava Antuna Petrovića, prozvali su vas HDZ-ovskim kadrom. Kako to kad niste ni u jednoj stranci?
- Izabrana sam glasovima svih, osim dvoje. Novi zakon predviđa da predsjednik mora biti iz redova uglednih javnih nestranačkih djelatnika. Prije je mogao biti stranački, ali ne stranke i koalicije na vlasti. S tim se neki ne mogu pomiriti. Ja sam u tom tijelu više od tri godine bila član. Ima nas 11, pet stranačkih i šest nestranačkih članova.

NACIONAL: Otkad ste izabrani, o čemu ste odlučivali?
- Izbor je bio u srpnju, potom su bile ferije, a prva radna sjednica zakazana je za srijedu.

NACIONAL: Svojedobno je bilo kritika na rad Povjerenstva što na dnevni red nisu stavljeni Sanaderovi satovi. Je li točno da se o tome nije htjelo raspravljati?
- Vesna Škare-Ožbolt tražila je mišljenje i Povjerenstvo je o tome raspravljalo i o tome glasalo. Ne mogu govoriti o tome tko je kako glasao, a niti kako sam sama glasala. Zapisnik o tome čine dvije knjige. Raspravljalo se treba li ispuniti imovinsku karticu s pobliže opisanim pokretninama, vrijednostima itd. Osnovno je, međutim, to da se Povjerenstvo ne smije koristiti za stranačke, izborne ili poslijeizborne okršaje. Građani odlučuju na izborima, a rezultati izbora ne smiju biti pod utjecajem pritisaka na članove Povjerenstva. Ono je tek na početku, vrlo slabo opremljeno ljudima i opremom. Radi se o novoj europskoj instituciji kojoj treba puno stručnog i pažljivog rada. Situacija u kojoj sam se zatekla dovodi u pitanje tu instituciju.

Deša Mlikotin Tomić s Guidom CalabresijemDeša Mlikotin Tomić s Guidom CalabresijemNACIONAL: Tko je bio vaš prethodnik na čelu Povjerenstva?
- Josip Leko iz SDP-a iz čijih se redova sada često obrušavaju. Neki saborski zastupnici stalno me proganjaju još od vremena smjenjivanja u Agenciji, a mi se opće ne poznajemo.

NACIONAL: Smatrate, očito, da stradavate zbog svog položaja na čelu Povjerenstva?
- Da, a na to me upućuju i mišljenja i ocjene prijatelja i okoline. Jako je važno da se sve raščisti. Ja sam predsjednica Povjerenstva, eksponirana sam, ali nisam politička osoba i najmanje što mogu tražiti jest da me puste da radim taj posao. Pozicija nestranačkih članova vrlo je nezahvalna jer iza nas nitko ne stoji osim našeg ugleda s kojim je moguće napraviti, kao što se vidi, svašta. Takav medijski linč ne bi se mogao dogoditi nekom stranačkom članu ili zastupniku u Saboru. Nas pet nestranačkih članova nemamo nikakvu zaštitu, imunitet, a ipak ocjenjujemo ponašanja 3000 dužnosnika koji su svi manje ili više utjecajni. Europske institucije i svjetska praksa traže sudjelovanje osoba izvan politike i stranaka, a je li to moguće, pokazat će se uskoro na mojem primjeru. To su moja razmišljanja o toj izloženosti javnosti koja je bila brutalna i koja još traje, ali ja sam savršeno mirna jer mi je savjest čista i neću klonuti duhom.

NACIONAL: Kako su sve proživjeli vaši kolege s kojima ste se našli u Heinzelovoj?
- Žene su se bolje držale od muških. Svi smo bili duboko povrijeđeni i u šoku, a to smo još uvijek.

NACIONAL: Mislite li, kako se piše ovih dana, da je akcija velika predstava za Europsku Uniju?
- Nadam se da nije tako, jer bi to bila prevelika cijena. a takvi obrasci ponašanja nezabilježeni su u akademskoj zajednici. Mislim da danas postoji uvjerenje da, obilježava li se nešto kao antikorupcija, sigurno prolazi.

NACIONAL: Je li na vas ili vaše povjerenstvo bilo pritisaka da se riješe neki slučajevi?
- Ne, jer to povjerenstvo, kako sam već rekla, nije još ni profunkcioniralo. Tek sam uputila pitanje budžeta, pitanje softvera da se imovinske kartice stave na web. Povjerenstvo nije radilo pred izbore jer su se mijenjali zastupnici i tako nije radilo više od godine dana. Došao je i novi zakon. Nestranačke osobe ne dobivaju nikakvu naknadu za taj posao. Ako mi netko kaže da sam u sukobu interesa, mogu se samo nasmijati jer ja sam u sukobu samo s vlastitim interesima egzistencije. Radim stručan, težak društveni posao, zasad samo na vlastitu štetu.

NACIONAL: Je li vaš položaj predsjednice sada ugrožen?
- Pravnih osnova i razloga za opoziv nema, a ja ne vidim razloge da se sama povučem. Ne može se krivnja presumirati nego se mora i dokazati, a do kraja postupka još je dalek put. Djelotvornost društva ovisi i o tome koliko onaj tko javno djeluje za opće dobro zapravo radi na vlastitu štetu. Poruka je jasna - ostani doma i ne miješaj se ni u što. Ja nisam nikada tu poruku slijedila.

Nasljedstvo-kuća u Nazorovoj

NACIONAL: Bilo je ovih dana aluzija i na kuću u Nazorovoj u kojoj živite? Otkad ste u njoj?
- Ovdje sam se rodila, a kuću je sagradio moj otac Ćiril Mlikotin 1924. godine kad je došao u Zagreb iz Kaštel Lukšića. Bio je trgovac čajem, bankrotirao je pa je bio partner u trgovini engleskim tkaninama. Moji su u Kaštelima bili veleposjednici, ali kad je bila Aleksandrova reforma i vinska klauzula. sve je propalo. Moj je djed Ante Mlikotin bio jedan od najistaknutijih člnova Narodne stranke, vrlo blizak Strossmayeru, zaslužan za pobjedu narodnjaka u Dalmaciji. Osim prvog mjesta narodnjačkog gradonačelnika, politika mu nije donijela ni sreću ni bogatstvo. Naprotiv.

Vezane vijesti

Josipović: Hrvatska i Srbija imaju još problema

Josipović: Hrvatska i Srbija imaju još problema

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je za najnovije izdanje beogradskog tjednika "Nin" kako su odnosi između Hrvatske i Srbije zasigurno otvoreniji i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika