26.09.2008. / 08:27

Autor: Nina Tomljanović

Suđenje generalima

Svjedok Williams kaže kako pljačka nakon Oluje nije bila organizirana

Na haškom suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je bivši vojni obavještajac iz kanadskog kontigenta UN-a, pukovnik Robert Williams.

Williams, koji je u Kninu boravio od 3. do 7. kolovoza sa zadatkom da procijeni vjerojatnost napada Hrvatske vojske na tada okupirana područja, je rekao da pljačka nakon Oluje nije bila organizirana, da su sudjelovali dijelovi gardijskih brigada, najviše domobrani, pojedinci bez vojnih oznaka i oni samo djelomično odjeveni u vojne uniforme. "To nije bila organizirana pljačka", ustvrdio je Williams.

Kazao je da je 4. i 5. kolovoza, kada je granatirano hrvatsko topništvo, da tada nitko iz Knina nije uzvračao granatiranje. Po karakteru artiljerijskog udara, kaže kako nije mogao reći je li se radilo o ciljanoj vatri na vojne ciljeve ili pokušaju zastrašivanja civila.

Pukovnik Williams je zaključio da krajinska vojska nije ni namjeravala braniti Knin, a uzroke njezina poraza vidi u lošem zapovjedništvu, nepovoljnoj logističkoj potpori i nedostatku snaga za protunapad i kvalitetnih zapovjednika na bojištu.

Ipak, procijenio je da su razaranja bivšeg uporišta krajinskih Srba bila značajna dodavši kako već 7. kolovoza "ničega nije bilo, kao da se ništa nije dogodilo"."Bilo je dosta razaranja po cestama, a na ulicama su se mogla vidjeti tijela stradalih", rekao je svjedok.

Jedan krajinski vojnik kojeg je "vidio mrtvog, upucanog u potiljak u jarku uz cestu" bio je među stradalima i on mu se rannije, kaže, htio predati pred stožerom UN-a. Tog vojnika kao i ostale pripadnike tzv. krajinske vojske UN-ovci nisu prihvaćali u stožer jer bi time ugrozili između 500 i 600 civila koji su se sklonili u UN-ovo kompleks u središtu Knina.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika