Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Tanja Simić

Interview

Velimir Šimunić, borac za slobodu kontracepcije

Poznati zagrebački ginekolog otkriva nove spoznaje o kontracepcijskim tabletama i objašnjava zašto pilule poput Yasmina mogu prouzročiti smrt kod žena

OTAC UMJETNE OPLODNJE Ginekolog Šimunić je šef Zavoda za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu, a 1983. je bio šef tima koji je uspio u prvoj umjetnoj oplodnji u Hrvatskoj, u vrijeme kad je to uspijevalo samo u nekoliko zemalja u svijetuOTAC UMJETNE OPLODNJE Ginekolog Šimunić je šef Zavoda za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu, a 1983. je bio šef tima koji je uspio u prvoj umjetnoj oplodnji u Hrvatskoj, u vrijeme kad je to uspijevalo samo u nekoliko zemalja u svijetuPoznati zagrebački ginekolog Velimir Šimunić, šef Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, nedavno je objavio novu knjigu “Dobrobiti i rizici oralne hormonske kontracepcije”. U njoj je sa suradnicima na jednom mjestu sažeo sve spoznaje o toj tematici, uključujući i one najnovije. Namijenio ju je liječnicima, ali i ženama. Jedan od motiva za objavljivanje takve knjige bila je slaba informiranost o kontracepcijskim pilulama što su, kaže, pokazale i optužbe da bi nedavne smrti dviju mladih djevojaka iz Splita i Australije mogle imati veze s antibaby pilulama Yasmine. On u knjizi tvrdi da pilula čuva reproduktivno zdravlje žene, i to u tolikoj mjeri da čak sprečava i neke tipove karcinoma. Najpoznatiji po liječenju neplodnosti, Šimunić je jedan od vodećih ginekologa Petrove bolnice već 34 godine, a u toj je klinici doživio i najveći uspjeh kad je in vitro oplodnja u Hrvatskoj u pitanju: bio je na čelu tima koji je 1983. uspio u prvoj umjetnoj oplodnji u Hrvatskoj, u vrijeme kad je to pošlo za rukom stručnjacima u tek nekoliko zemalja u svijetu. Prva hrvatska beba iz epruvete tako je proslavila kliniku u Petrovoj i u svijetu zbog čega su, priča Šimunić, u Zagreb na umjetnu oplodnju dolazile žene i iz drugih zemalja. Iako poznat i kao višegodišnji Tuđmanov partner u tenisu i preferansu, kaže da se o politiku samo okrznuo u obliku članstva u HDZ-u te da dublje u nju nikad nije htio ući.

NACIONAL: Koje su najvažnije nove spoznaje o kontracepcijskim pilulama i o čemu je sve riječ u knjizi?
- Moji suradnici i ja htjeli smo prikazati sve što se u vezi s pilulama posljednjih godina objavilo u svijetu, u kombinaciji s našim osobnim iskustvima, istraživanjima i spoznajama. Kontracepcijska pilula, koja će uskoro navršiti 50 godina upotrebe, smatra se jednim od najvećih medicinskih doprinosa u prošlom stoljeću te jednim od 10 najvećih doprinosa medicine u povijesti. Osim što ima kontracepcijski učinak kao ni jedno drugo sredstvo, danas pruža i dokazane nekontracepcijske dobrobiti. Pokazalo se da je pilula, osim u raznim hormonalnim liječenjima, ako se pije tri i više godina, vrlo učinkovita i u zaštiti od raznih karcinoma, poput raka sluznice maternice, raka jajnika i raka debelog crijeva - i to sa zaštitnošću od 50 posto. U skladu s tim podacima u svijetu je u zadnjih 50 godina upotrebom pilule spriječeno 200.000 slučajeva raka jajnika, ili 100.000 smrti. U slučaju Hrvatske prognozira se da se godišnje prevenira 250 slučajeva raka u mladih žena, uzevši u obzir da kontracepcijske pilule pije od 80 do 100 tisuća žena. Tako da kontracepcijska pilula definitivno čuva žensko reproduktivno zdravlje, pogotovo u zemlji poput Hrvatske, jer se izbjegavaju zdjelične upale, ciste, operacije, smanjuje se učestalost endometrioze. Drugim riječima, stvaraju se preduvjeti da žena koja je odlučila roditi s 29 godina - što je prosjek u Hrvatskoj - začne sa što manje komplikacija.

NACIONAL: Kako je hormonalna kontracepcija u Hrvatskoj utjecala na broj pobačaja?
- Upotreba hormonske kontracepcije obrnuto je proporcionalna s brojem i učestalošću namjernih pobačaja i svaka zemlja koja ima manje od pet posto korisnica oralne kontracepcije ima i izrazito previše namjernih pobačaja - koji nisu nikad bezazleni i od kojih u svijetu godišnje umire 70.000 žena. I to legalnih, ilegalni se ne evidentiraju. U Hrvatskoj opada broj namjernih pobačaja, ali se oni i dalje broje na tisuće. Zemlja s tako malim natalitetom i tako lošom demografskom situacijom kao što je Hrvatska iziskuje maksimalnu pažnju i brigu o planiranju obitelji. Pobačaj jednostavno ima svoje komplikacije, i u smislu smrtnosti, ali i u smislu neplodnosti koja nakon toga može ostati. Zato je povećan broj žena koje uzimaju pilule u svakom slučaju pozitivan trend.




NACIONAL: U knjizi govorite i o rizicima hormonske kontracepcije, koji su se spominjali i u člancima o smrti dviju djevojaka koje su pile Yasmin. O čemu je riječ?
- Postoje rizične skupine žena koje jednostavno ne bi trebale uzimati kontracepcijske pilule. To su pretile žene, žene koje imaju neku traumu, koje često idu na dugotrajna putovanja i nepomične su više od šest sati, pušačice i sve one koje konzumiraju bilo kakvu drogu, zatim žene koje imaju osobnu ili nasljednu sklonost zgrušavanju krvi, kao i druge kardiovaskularne bolesti poput moždanog udara ili infarkta. Međutim, učestalost tih težih bolesti je otprilike 15-ak na 100.000 žena - i tu dominira tromboza, koja se smatra bezazlenom bolešću. Znatno je rjeđe ono što se danas toliko ističe bez stvarne osnove, a to je plućna embolija, odnosno krvni ugrušak koji dođe u pluća. Ni u jednom od tih slučajeva smrti nije ustanovljeno jesu li to možda bile žene koje spadaju u neku rizičnu skupinu i nekontrolirano uzimaju pilule, ili su neovisno o pilulama imale zdravstvenih tegoba. Zato oni koji prepisuju takve pilule moraju veliku pažnju obratiti na to komu ih izdaju.

NACIONAL: Poznati ste po liječenju neplodnosti i oplodnji in vitro, čime ste se počeli baviti u vrijeme kad je ta grana S FRANJOM TUĐMANOM, pokojnim predsjednikom države, i Suadom Rizvanbegovićem, Šimunić je devedesetih godina često igrao preferansS FRANJOM TUĐMANOM, pokojnim predsjednikom države, i Suadom Rizvanbegovićem, Šimunić je devedesetih godina često igrao preferansginekologije bila tek u povojima. Kako je liječenje neplodnosti tada izgledalo i otkud vam interes za tu granu medicine?
- Tu sam metodu izučio i započeo kao mladi ginekolog početkom 80-ih, kad je to i počinjalo u svijetu. Možda sam s najviše entuzijazma i vjere u tu metodu prvi sa svojom tadašnjom ekipom došao do rezultata i bili smo osma zemlja u svijetu koja je uspjela u oplodnji in vitro. U tome su sudjelovali veliki, danas pokojni ginekolozi profesor Grizelj, profesor Drobnjak, primarijus Puharić, inženjer biologije Suhanek… U nas su zanosile Poljakinje, Čehinje, žene iz čitavog ovog dijela Europe, a Hrvatska je bebu iz epruvete uspjela dobiti čak i prije Italije. Taj će mladić za mjesec dana imati 25 godina, uspješan je na fakultetu i već planira svoju obitelj. No mi tada nismo imali ni potrebnu opremu poput zapadnih zemalja i jako se puno improviziralo. Otad se ta metoda razvijala i danas je rutinski način liječenja neplodnosti, na koji neplodnost izliječi 50-60 posto parova. Još otkad sam 1974. došao u ovu bolnicu u meni je kao mladom liječniku liječenje neplodnosti izazivalo strahopoštovanje. Ovdje se uvijek stvarao i započinjao život, a sudjelovati u stvaranju života me oduševljava. No najveća je razlika u tome što se nekoć ovdje puno više rađalo, a bilo je i manje rizičnih trudnoća jer su žene rađale mlađe. Ne preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija bez razloga rađanje između 21. i 25. godine. Danas žene imaju puno više ambicija koje moraju ostvariti prije trudnoće, i to na nekoliko područja, mnogo više nego muškarci i mnogo teže od njih - zato bi trebalo biti više senzibiliteta za žene i poticanje na ranije rađanje trebalo bi ići iz mnogih važnih izvora u društvu, ne samo od ginekologa.

NACIONAL: Poznati ste i kao dugogodišnji Tuđmanov partner u tenisu i preferansu, pa i prijatelj. Kako je započelo to prijateljstvo?
- Kad sam se vratio iz svojih ratnih mjeseci 1991./92., postao sam višestruki partner tadašnjeg predsjednika. Mislim da me on tada uočio na televiziji pa sam pozvan na tenis, a doveo me dr. Mario Zubović. Zahvaljujući svom ocu i svojim nekadašnjim sklonostima, igram poprilično dobro tenis, ali i mnogo mladenačkih kartaških igara, pa tako i preferans. Predsjednik je volio oko sebe okupljati liječnike koji su svojim odgojem i habitusom prilično slični vojnicima, ali su vrlo često i svestrani. Bio je tu i Suad Rizvanbegović te Bruno Orešar, predsjednikov partner za tenis. Ta druženja trajala su niz godina i prerasla u neku vrstu prijateljstva. U tim dosta teškim godinama za dr. Tuđmana bila su mu možda i jedan od boljih ventila i opuštanja. Nakon dvosatnog tenisa ta su se druženja nastavljala u višesatnim razgovorima uz kartanje preferansa. Neki su pogrešno tumačili da smo mogli utjecati na neke događaje, poput nečijeg gubitka kredibiliteta kod Tuđmana, što nismo ni pokušavali. Predsjednik me nikad nije pitao što ja mislim, nego što narod misli - a predstavnici naroda smo bili ja i moja majka, za koju je znao da je bila poštena Ličanka, kao i moj otac.

NACIONAL: Kakav je bivši predsjednik bio u društvenim igrama, je li znao gubiti?
- Naravno da nije volio gubiti, kao ni na jednom području, pa tako ni na sportskom, ni na kartama. U tim situacijama se dobro može ocijeniti i karakter suigrača, a on je imao strašnu želju za pobjedom. U tenisu je ta kompeticija, koju bi svatko mogao zlonamjerno komentirati, bila u korist predsjednika jer je igrao s tad apsolutno najboljim tenisačem Orešarom i tu smo stariji i lošiji Suad i ja bili dobri suparnici. Međutim, na kartama nisam popuštao, tu je Suad bio malo mekši.

NACIONAL: Na početku rata neko ste vrijeme boravili u Vukovaru.
- Da, tražili su se sanitetski dobrovoljci i prijavio sam se. Koliko god su nedostajali kirurzi i koliko god je netko možda mislio što će nam ginekolog, bilo je tamo puno posla u transportu, komunikaciji, zbrinjavanju ranjenika, tako da sam 1991. tamo bio više puta. Iako sam s 44 godine bio jedan od starijih dobrovoljaca, zaključio sam da bi mi bilo zadovoljstvo angažirati se za svoju domovinu. Nedugo prije toga umro mi je otac, koji mi je unio puno domoljubnih osjećaja, tako da sam jednim dijelom u Vukovar otišao i sjećajući se njega - na opće iznenađenje svoje obitelji i znanaca, jer sam tada već bio poznati ginekolog. Tamo sam vidio puno ružnih stvari, ali je bilo i jako lijepih. Jedna od njih je da sam tamo upoznao svoju sadašnju suprugu Anitu. Ona je također radila u sanitetu, u kontroli donacija. Čini se da se ljubav i privrženost lakše i brže ostvaruju u teškim uvjetima. Anita je pravnica i radi u javnobilježničkom uredu. Ona je mlada, odlučna žena, znatno mlađa od mene, koja osim fizičkih odlika ima niz drugih koje su me privukle i čvrsto i trajno vezale uz nju. S njom imam 9-godišnju kćerkicu Emu, svoj apsolutni emotivni prioritet. Malo ju je sram što ima starijeg tatu nego drugi u školi, ali ja to nastojim nadoknaditi tako da ne samo što od nje dobivam emocije i energiju, nego ih još više i dajem.

NACIONAL: Imate i dvije starije kćeri. Koja je razlika biti otac sada i u mladim danima?
- Imam dvije kćeri iz prvog braka, Ivu koja ima 37 godina i Dunju koja ima 31. Ona je pravnica u Agrokoru, a Iva radi u BLISKOST HDZu S premijerom Ivom Sanaderom, Ivicom Mudrinićem, Miroslavom Blaževićem, Ivanom Mišetićem i Draganom ČovićemBLISKOST HDZu S premijerom Ivom Sanaderom, Ivicom Mudrinićem, Miroslavom Blaževićem, Ivanom Mišetićem i Draganom Čovićemturističkoj agenciji. One imaju svaka po jednog sina, tako da imam i unuke Jana i Vitu. Moram priznati da je razlika velika: kad sam bio mlad i imao Ivu i Dunju, unatoč svim svojim nastojanjima, premalo sam im vremena posvećivao jer sam jako puno radio i dežurao. Gradio sam i egzistenciju i karijeru, tako da imam ponešto grižnje savjesti da im se u jednom razdoblju nisam dovoljno posvetio. Ali, hvala bogu, one su odlične, a ja se nadam da sam to poslije donekle nadoknadio. Na temelju tog iskustva, bez obzira na to što sam stariji otac, sada se nastojim što više angažirati i u ovoj ranoj razvojnoj fazi svoje najmlađe kćeri. Tako da sada vježbam zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje, za što tada jednostavno nisam imao vremena. Osim toga, sada me uzrujava puno manje stvari nego onda. U zrelijoj dobi čovjek shvati da mu je prioritet skladna obitelj i mir i blagostanje u njoj, čemu je uvelike pridonijela moja Anita. Tako su mladenačke greške koje proizlaze iz stresa, nervoze i bujice hormona koji vladaju tobom iza mene, a zamijenili su ih ravnoteža, zadovoljstvo i sreća. Pritom mislim i na svoje starije kćeri, unuke, zetove i sve ostale članove obitelji.

'Karakter mi nije u skladu s politikom'NACIONAL: Jeste li se ikad htjeli baviti politikom?
- Ne, moj politički angažman bio je minoran i privremen. Sjedio sam u gradskoj skupštini dvije godine, više po naredbi nego zamolbi predsjednika, ali nisam bio za tu djelatnost, niti sam u sebi osjećao da bi to bilo nešto što me ispunjava. Politika u puno stvari nije u skladu s mojim karakterom, od stranačke poslušnosti pa nadalje. U HDZ-u sam još uvijek, ali bez ikakve funkcije. Bez obzira na to plaćam li članarinu ili ne, moja sklonost i pripadnost su na toj strani.

Domovina i sportŠimunić je dugogodišnji aktivni sportaš, igra tenis i trenira nordijsko hodanje. Pokojni predsjednik Franjo Tuđman zato ga je pozvao da s njim igra tenis, a poslije su igrali preferans i postali prijatelji. Za vrijeme rata u Vukovaru 1991. Šimunić se prijavio kao dobrovoljac u sanitetu, a s 44 godine bio je jedan od najstarijih dobrovoljaca. Na bojištu u Vukovaru upoznao je i svoju sadašnju suprugu Anitu.

'Imaju najmanje nuspojava'NACIONAL: Zašto se optužbe za štetnost odnose samo na pilule Yasmin?
- Zato što su to pilule najnovije generacije, s najmanje nuspojava i najboljim referencama, zbog čega je trenutačno najtraženija i najupotrebljavanija pilula u svijetu. One imaju potpuno iste rizike kao i svaka druga kontracepcijska pilula. Tako s porastom žena koje se odlučuju na tu pilulu raste i broj nezdravih žena koje to čine. Za takvu se kontracepciju u zapadnim zemljama odlučuje 50-60 posto žena, a u Hrvatskoj 8-10 posto, i zdravstveni problemi su vrlo, vrlo rijetki. Osim toga, i podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se ozbiljni incidenti javljaju jednom na milijun i više korisnica. Pilule su jako dobro istraženo područje, to je najistraživaniji preparat u povijesti. Jednostavno, svi estrogeni stvaraju sklonost tromboembolijama, bilo prirodni ili iz pilula, a jedan od najvećih rizičnih čimbenika upravo je najnormalnija trudnoća

Vezane vijesti

Obama promijenio stav u sporu oko kontracepcije

Obama promijenio stav u sporu oko kontracepcije

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u petak, iznenadno promijenivši svoju politiku, objavio da se od vjerskih organizacija kao poslodavaca neće tražiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika