Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Davor Pašalić

Slavni klub na dnu

Teror delija nad Crvenom zvezdom

Zbog osude na deset godina zatvora navijaču Crvene zvezde za napad na policajca, beogradski nogometni klub našao se na udaru radikalnih navijača

UROŠ MIŠIĆ, dvadesetogodišnji navijač Crvene zvezde dobio je deset godina zatvora jer je htio ubiti policajca Nebojšu Trajkovića (pada na glavu na tribinama) krajem prošle godine na utakmici Zvezde i Hajduka iz KuleUROŠ MIŠIĆ, dvadesetogodišnji navijač Crvene zvezde dobio je deset godina zatvora jer je htio ubiti policajca Nebojšu Trajkovića (pada na glavu na tribinama) krajem prošle godine na utakmici Zvezde i Hajduka iz KuleNogometni klub Crvena zvezda ima status jednog od četiri “stupa srpstva” - uz Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju znanosti i umjetnosti i novinsku kuću Politika. Taj stup srpstva je, međutim, duboko potonuo u blato i kao da tom potonuću nema kraja: Zvezda je prvi gol u aktualnom prvenstvu Srbije postigla tek u četvrtom kolu, iz Kupa UEFA-e je ispala poslije dva remija s ciparskim APOEL-om, suočena je s velikim dugovima, igračka legenda i bivši predsjednik kluba Dragan Džajić proveo je nekoliko mjeseci u zatvoru zbog optužbe da je prisvojio milijune eura od transfera igrača u strane klubove, a nekadašnjim prvakom Europe i svijeta, praktično, upravljaju navijači - Delije.

Jedan od Delija - dvadesetogodišnji Uroš Mišić, nedavno je osuđen na 10 godina zatvora, u povodu optužbe da je prije nekoliko mjeseci, na utakmici Crvene zvezde protiv Hajduka iz Kule, na sjevernoj tribini beogradskog stadiona Marakana pokušao ubiti policajca Nebojšu Trajkovića, gurajući mu zapaljenu baklju u usta. Mišić je priznao da je bio među Delijama koji su napali Trajkovića, ali se pred sudom pravdao tvrdnjom da nije znao da je riječ o policajcu u civilu, nego je mislio da tuče navijača beogradskog Partizana koji je došao na Marakanu kako bi provocirao zvezdaše. Kada je čuo presudu, Mišić je počeo plakati, kao i njegova majka, sestra i prisutne prijateljice, a desetak Delija je suca Velimira Lazovića obasulo uvredama i prijetnjama.

Presuda Mišiću najstroža je kazna za divljanje navijača u Srbiji. Nakon što je dvadesetčetverogodišnji navijač Partizana Aleksandar Panić izboden nožem u tučnjavi dviju navijačkih skupina u srpnju 2006. u Beogradu, ubojica Marko Blagojević osuđen je na osam i pol godina zatvora. Kaznu Mišiću je sudac Lazović okarakterizirao kao poruku svima da se nasilje više neće trpjeti.


“Na Zvezdinu stadionu je izvršen linč nad Trajkovićem. Pržen je obijesno i barbarski, bakljom, a ničim nije dao povoda za napad. Sud ne prihvaća Mišićevo kajanje, jer je na stadionu imao dovoljno vremena da odustane od linča”, rekao je Lazović, naglasivši da se policajac Trajković i danas psihijatrijski liječi zbog ozljeda pretrpljenih na Marakani. Još dvojica Delija su osuđeni zbog napada na Trajkovića - jedan na 20, drugi na 12 mjeseci zatvora.

Trajković je izjavio da je Mišić dobio zasluženu kaznu, ali da mu presuda neće vratiti zdravlje. Najavivši da će tužiti Zvezdu, jer je na njenom stadionu nastradao, Trajković je rekao da su ga predstavnici kluba posjetili u bolnici samo jednom, dan poslije napada. “Ali je zato klub svim optuženim navijačima osigurao tim branitelja. Slobodno smijem reći da je sve bilo organizirano. Vrata su zaključana, redari su se povukli sa svojih mjesta, spiker je pojačao muziku da se ne čuje moje zapomaganje i dozivanje u pomoć”, izjavio je Trajković, uz konstataciju da mu i dalje nije poznato kako su navijači saznali da je policajac.

Delije su i prije izricanja presude pokrenule akciju “Pravda za Uroša”, tvrdeći da se protiv njih vodi negativna kampanja, da nitko ne postavlja pitanje zašto se Trajković nije legitimirao kao policajac, niti zašto su uniformirani policajci toliko čekali da pomognu kolegi. Navijači tvrde da je Mišić optužen i za ozljede koje je Trajković zadobio kada se prebacivao preko ograde sa šiljcima, nag do pojasa, nakon što su mu napadači doslovce rastrgali odjeću.

Širom Srbije pojavili su se grafiti “Pravda za Uroša”, s Mišićevim likom. Nogometaši Zvezde su u bijelim majicama s takvom porukom istrčali 20. rujna na teren Marakane, a zatim, uoči samog početka utakmice protiv Jagodine, bacili majice navijačima na sjevernoj tribini, ukrašenoj transparentom: “Suče Lazoviću, stići će te pravda koju dijeliš”. U toj utakmici je Zvezda ostvarila prvu pobjedu na prvenstvu, ali je ona ostala u sjeni iskazivanja solidarnosti s napadačem na policajca. Odmah se postavilo pitanje kako je došlo do takvog demonstriranja podrške Mišiću. Kapetan ekipe Nenad Milijaš rekao je UROŠ MIŠIĆUROŠ MIŠIĆda su navijači “zamolili” igrače da odjenu majice, što su nogometaši i učinili.

Osim što dolaze na sve utakmice Zvezde, Delije podršku igračima iskazuju i na treninzima. Tako je poslije eliminacije iz Kupa UEFA-e grupa nezadovoljnih navijača upala na trening i išamarala igrača Ognjena Koromana. Zašto je baš Koroman bio žrtva Delije su kasnije objasnile riječima da su samo njega prepoznali u gomili nogometnih anonimaca koji nose dres nekadašnjeg prvaka Europe i svijeta. S druge strane, Koroman je tvrdio da “to nije bilo toliko ozbiljno” i da navijači imaju pravo da se ljute zbog loših rezultata. Nakon što su se slabi rezultati nastavili, dvadesetak maskiranih muškaraca demoliralo je 13 automobila nogometaša i članova uprave kluba, parkiranih ispred stadiona. Igrači su, međutim, reagirali izjavama da “nije utvrđeno da su to napravili navijači”.

Na osnovi toga bi se moglo zaključiti da su nogometaši majice s Mišićevim likom odjenuli zbog straha od svog “12. igrača”. Trener Čedo Janevski je, međutim, poslije utakmice protiv Jagodine izjavio da su igrači imali dozvolu Upravnog odbora kluba da odjenu majice. Zvezda se oglasila kritikom na račun medija, uz tvrdnju da se “i uz sve pozitivne detalje na utakmici s Jagodinom, kompletna nogometna javnost bavila detaljem kojim su se igrači željeli solidarizirati s navijačima i odužiti im se bar djelomično za podršku”.

Srpska ministarstva pravde i sporta ocijenila su da postupak nogometaša Zvezde ne pridonosi sportu, niti promociji sportskog ponašanja. UEFA i FIFA izrazile su čuđenje što je Crvena zvezda jedini klub na svijetu kojim upravljaju navijači. Nogometni savez Srbije najavio je pokretanje postupka čiji bi rezultat mogle biti sankcije protiv Zvezde. Tužilaštvo je zatražilo da policija utvrdi tko je navijačima dopustio da na Marakanu unesu transparent s prijetećom porukom sucu Lazoviću, a nogometašima da se pojave u majicama podrške osobi osuđenoj za pokušaj ubojstva policajca, jer se time narušava autoritet nositelja pravosudnih funkcija.

Tek poslije toga je uprava Crvene zvezde priznala da se boji Delija, ali uz tvrdnju da su igrači odjenuli majice na svoju ruku i da su navijači prijetili da će zapaliti stadion. Vršilac dužnosti predsjednika kluba Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana i kao vlasnik istoimenog restorana u Hollywoodu, već desetljećima popularnog okupljališta filmskih, glazbenih i sportskih zvijezda, izjavio je da su u njegov ured na stadionu došla trojica navijača i zatražila da se nogometaši prije utakmice s Jagodinom zagrijavaju u majicama s Mišićevim likom.

Nakon što je odbio taj zahtjev, Tana tvrdi da su ga “navijači izvrijeđali i otišli, uz psovke i povike da će zapaliti stadion i prekinuti utakmicu”. “Na izlasku su bacili jednu žardinjeru s cvijećem. Nisu me tukli”, rekao je Tana, uz konstataciju da ne zna kako su navijači pokraj osiguranja stigli u njegov ured, niti kako se dogodilo da nogometaši istrče na teren u majicama s porukom “Pravda za Uroša”. Ni ostali članovi uprave kluba nemaju odgovor na ta pitanja, a Delije tvrde da Tana laže, da mu nisu prijetili, nego su samo razmijenili mišljenja i zatražili da klub podrži Mišića jer je prestrogo kažnjen. Tana je to odbio, ali su “igrači imali dovoljno sluha”.

U siječnju će se navršiti dva desetljeća od formiranja Delija, nastalih ujedinjenjem više od 50 grupa navijača Crvene zvezde. Željko Ražnatović Arkan je poslije dugogodišnje kriminalne karijere u inozemstvu postao poznat široj javnosti u Srbiji kao vođa navijača Crvene zvezde, među kojima je kasnije našao veliki broj pripadnika svoje Srpske dobrovoljačke garde, angažirane u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po okončanju ratova, Ražnatović je imao zadatak da stavi pod kontrolu Delije, nezadovoljne režimom tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića.

Nakon što je Arkan ubijen u Beogradu u siječnju 2000., navijači Crvene zvezde su nekoliko mjeseci poslije imali značajnu ulogu u demonstracijama koje su dovele do rušenja Miloševićeva režima. U idućim godinama su navijači bili u prvim redovima kada su u Beogradu paljene i demolirane džamija te američka, hrvatska i slovenska ambasada. Navijači su bili glavni akteri i sukoba s policijom 29. srpnja u Beogradu, tijekom protestnog mitinga zbog uhićenja bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid pred Haaškim sudom.

DOBRIVOJE TANASIJEVIĆ, poznat kao Dan Tana i vlasnik istoimenog restorana u Hollywoodu, vršitelj je dužnosti predsjednika klubaDOBRIVOJE TANASIJEVIĆ, poznat kao Dan Tana i vlasnik istoimenog restorana u Hollywoodu, vršitelj je dužnosti predsjednika klubaDanas se tvrdi da je Dragan Džajić glavni krivac što su Delije postale gazde Crvene zvezde, kluba koji ima 3 milijuna pristalica u Srbiji i još milijun u inozemstvu. Džajić je nedavno pušten iz pritvora, u kojem je proveo nekoliko mjeseci. Čekajući na suđenje u povodu optužnice da je prisvojio nekoliko milijuna eura od transfera Zvezdinih igrača u europske klubove, Džajić je zatražio i dobio crnogorsko državljanstvo, ali se tvrdi da razlog nije želja da pobjegne od pravde u Srbiji, nego činjenica da u Crnoj Gori ima kuću. Navodno je Džajić davao navijačima sve što su tražili - ulaznice, gotovo profesionalnu plaću, plaćao im je putovanja.

Unatoč tome, kad je uhićen, nitko sa “Zvezdina sjevera” nije zatražio “pravdu za Džajića”. Tvrdi se da je uprava kluba ta koja Delijama unosi na stadion propisima zabranjene baklje i petarde i plaća odvjetnike, pa nije čudno što navijači smatraju da su nedodirljivi. Poslije presude Mišiću i najave kažnjavanja Zvezde, Delije su na svom internetskom forumu pozvale na likvidaciju Trajkovića, linčovanog na utakmici. Na sajtu se pojavila poruka: “Dovršiti Trajkovića pod hitno”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika