Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Noć gutača Fodora

Televizijski prijenos 'Noći gutača reklama' u Lisinskom pokazao je da je to predugačka priredba na kojoj je zapravo prikazana razmjerno mala količina reklama, ali je zato bilo dosta priglupih skečeva i afektiranog honorarčenja bitangi, princeza i, da 'prostite, Fodora

PRIREDBA KOJA JE OCIJENILA SAMU SEBEZrinka PavlićZrinka PavlićNoć gutača reklama,
HTV1, subota, 20.15

Super mi je kako inače svi deklarativno mrze reklame i pišu udrugama za zaštitu potrošača zbog njihove sveprisutnosti u TV programu, a čim iznikne ivenat na kojem se prikazuje bjelosvjetski reklameraj, sva flora i fauna u krugu od 200 kilometara od Lisinskog nagrne na karte i preko noći se transformira u ekspertnu grupu za vizualnost i kreativni element oglašavanja u modernim medijima. Legende. Ljude na Trgu još nekako i razumijem - subota je navečer, ne čmrlji im se doma uz osamdesetu reprizu filmova koje TV kuće sad već vjerojatno dobivaju kao humanitarnu pomoć, a druga događanja u gradu protežu se od preglupih preko preskupih do prestar-si-za-to. Pa hajde, u besciljnom geganju gradom zbog ispunjavanja dnevne kvote gibanja stat će kraj bana i odgledat nekoliko kefiristanskih reklama za jogurt. No ovi što grabe karte da bi gledali nešto što kakti mrze ove su subote dobili točno ono što zaslužuju - nažuljanu guzicu nakon predugačke priredbe, u kojoj im se zapravo prikazala razmjerno mala količina reklama, ali su zato za nagradu dobili niz priglupih skečeva i afektirano honorarčenje bitangi, princeza i, da ‘prostite, Fodora. Što se kvalitete (i smislenosti) televizijskog prijenosa tiče, bila sam ga spremna ocijeniti, ali su me preduhitrili akteri ispred i iza kamera. Nekoliko su se puta ispričavali zbog gluposti, banalnosti i besmislenosti sadržaja, čak na momente sami sebe moleći da prekinu tu lakrdiju. Znam da je to trebala biti neka ironija, zezancija i posvemašnje škakljanje gledateljstva ne bi li se kojim čudom nasmijalo, ali nema veze. Njihove riječi i one koje sam ja namjeravala upotrijebiti potpuno su iste. Sami odlučite hoćete li ih shvatiti doslovno ili ironično.
Ocjena: samoocijenjeno tijekom prijenosa


NAJAVA – PA ĆORAK!Pola ure kulture,
HTV1, četvrtak, 22.05

Kad je Branka Kamenski pred kraj ovotjednih “Pola ure” najavila prilog o reklamama i oglašavanju, činilo se da bi moglo uslijediti nešto zanimljivo. Rekla nam je, naime, da je glavni lik iz Tribusonove “Povijesti pornografije” bio prvi lik u hrvatskoj književnosti koji se bavio pisanjem reklamnih slogana, ali da je u to doba s takvim zanimanjem bio poluluzer i marginalac. Danas bi, reče Kamenski, takav lik bio puno bogatiji, aktivniji u društvenom životu, utjecajniji… i tu si ja zamislim genijalan prilog o autorima reklamnih slogana, oglašivačkoj industriji i njezinom odvratno beigbederovski napuhanom kulerskom imidžu, o likovima u književnosti koji se bave tim zanatom, ma sto čuda! Naravno, ostanem ko pegla. Prikazalo nam, naime, nimalo zanimljiv prilog u kojem nikako nije bilo jasno govori li Goran Nuhanović o knjigama koje se bave oglašavanjem, o kojim knjigama (i što?) govori, bavi li se bivšim (Barbieri) ili sadašnjim (Neki Lik iz Neke Reklamne Agencije) copywriterima ili se samo htio obrijati pred kamerama. Ne znam, meni je sve to na kraju izgledalo kao da nisu imali materijala čak ni za popunjavanje tih bijednih pola ure koje si tjedno rezerviraju za kulturnjačke teme. Ali onda barem ne bi trebali napaljivati gledatelje zanimljivim najavama.
Ocjena: dva (2) – samo zbog dobre najave


A LIJEKOVE ĆETE ILEGALNO NABAVITI OVAKO…Dnevnik NoveTV,
NovaTV, četvrtak, 19.15

Vidim, NovojTV prelazi u naviku gledatelje poučavati kaznenim djelima i prekršajima. Jednom su to već učinili s prikazom načina na koji se slovenska vinjeta može sastrugati sa šoferšajbe i dati na korištenje drugom vozaču, a u Dnevniku od četvrtka pokazali su nam i kako si skenirati recept za lijekove koje želimo uzimati po vlastitom nahođenju. Sve je to bilo u sklopu općeg zgražavanja zbog nuspojava kontracepcijskih tableta Yasmin i uvriježene prakse da ih cure gutaju ko da su petsto pet s crtom, ali ne sumnjam da je prilog ciljnu publiku pronašao i u štokojem tabletomanu s kvalitetnom računalnom opremom.
Ocjena: uključiti mozak (1)


PAKLENI DŽEZ!Dossier.Hr, HTV1, četvrtak, 21.15
Koncept i prilozi nisu loši (nisu ni dobri, ali uskladimo očekivanja s mogućnostima), no u oči upadaju dvije čudne stvari. Prva je općenita - kog vraga znači ta točka, pa nakon nje Hr velikim početnim slovom? Kao, htjeli smo ispast ultramoderni i internetski nastrojeni, ali se nismo usudili napisati na internetu uobičajeno “hr” s malim početnim slovom jer bismo onda dobili jedinicu iz domoljublja kod Hloverke? Drugo je vezano uz konkretnu emisiju od četvrtka - novinar koji je napravio prilog o nasilju među ZG mladeži usporedio je situaciju s “Paklenom narančom”. Sve pet, bezvremeni klasik i tako redom, ali svejedno mi je zazvučao kao moj nekadašnji, ultrastari profesor matematike, koji je redovito kenjkao: “Ah, vi mladi! Sve vas je pokvarila ova moderna DŽEZ GLAZBA”!
Ocjena: neloše (3)

PAZI, NABOKOV, ZID!Lolita, NovaTV, petak, 1.00
To da NovaTV najbolje serije i filmove pušta samo u terminima za bolničarke na dežurstvu i vampire na doručku već je prastara i izlizana priča. Jedan od najnovijih primjera takve prakse jest “Život na sjeveru”, do kojeg će budni ostati samo oni koji mudro odluče preventivno dremnuti uz terminski bolje pozicionirane debilane tipa “Pazi, zid”! Negdje u istoj kategoriji našao se i film “Lolita” s Jeremyjem Ironsom, prikazan s četvrtka na petak od 1 do 3 u noći, kada je na njemu primijenjen još jedan majstorski Novin potez. Naime, sve u stilu “koga briga za zadnju scenu, bitnije da mi prikažemo odbrojavanje sekundi do sljedeće emisije”, Nova je presjekla pisani epilog, u kojem se govori o sudbini junakinje po kojoj su i film i književni predložak dobili naslov.
Ocjena: seljačine (0)

ČIČAK IN THE SKY WITH DIAMONDSNedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Gost je bio Ivan Zvonimir Čičak, govorio je o Slavenki Drakulić i Guardianu, Ivi Bancu i čudesnom samoiznajmljujućem stanu, maestralno baljeznuo da saborski zastupnici imaju premale plaće i… još je nešto pričao. Svi koji ga nisu baš uspjeli najbolje razumjeti neka odmah dignu ruku! Ne brinite, nije ni Stanković.
Ocjena: WTF???

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika