Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Veljko Barbieri

Kuharski kanconijer

Bakhovi razuzdani jelovnici

Kad bi ih vino raspalilo, u čast Bakha Rimljani su se parili sa ženama, mladi sa starcima, robovi i robinje s godpodaricama i gospodarima, kao da se pare životinje, a ne ljudska bića

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i kraljevne, osobito Makedonci, ali i Grci, bludnice, državnici, časne i nečasne žene, vojnici i poljodjelci. Ali ako izuzmemo neobuzdane orgije što ih je o Dionizijama priređivala Aleksandrova majka Olimpijada, tvrdeći da je i mladi kralj došao na svijet kao potomak vinskoga boga koji ju je oplodio pretvorivši se u pitona, štovanje Dioniza najsnažnije se razvilo u republikanskom Rimu, gdje je dobio ime Bakho ili Bacchus, po svoj prilici etrurskog podrijetla, jer je i taj narod od davnina štovao neobuzdanog vinskog boga.

Početkom II. stoljeća prije Krista živjela je u Rimu patricijka Anija Pakula, koja su još u mladosti bili poznati misteriji u vezi sa slavljenjem Bakha. Kako je zapisao povjesničar Tit Livije: “Nije joj bilo dosta što su se Bakhovi poklonici predavali svakojakim užicima jedući jela pripremljena u vinu, želeći tako poboljšati svoju krv i pojačati tjelesnu strast, ispijajući pri tome goleme količine te posvećene tekučine, a onda se potpuno predavali razuzdanim svetkovinama i vinskim užicima. Kad bi ih vino raspalilo, u čast Bakha muževi su se parili sa ženama, mladi sa starcima, robovi i robinje s godpodaricama i gospodarima, kao da se pare životinje, a ne ljudska bića. No kad bi pod utjecajem vina i hrane izgubili svaki osjećaj srama, svakojake vrste izopačenog ponašanja preuzele su vodstvo nad svetkovinom, jer su sudionici vjerovali da im je sam bog dopustio da se odaju svojim najgorim, dotad skrivenim sklonostima.“


Aniji Pakuli, koja je prednjačila u razvratu, nije bilo dovoljno što ju je objahivalo po nekoliko muževa i nadarenih robova, a opijene žene i djevojke naslađivale se sokom iz njenog međunožja i vinom i hranom koje je prolijevala i trljala po grudima, nego je potpuno poludjela i stala kovati urotu protiv samog Grada, vjerujući da će je proglasiti kraljicom ako se poda samom Bakhu. Pa je nesretnica uvjerila samu sebe da će zavesti boga ako mu u svetom peharu iz hrama ponudi vino pomješano s krvlju izabranih dječaka i djevica, i to nekoliko puta svakog mjeseca.

Osnovala je tajno bratstvo i svakom sljedbeniku obećala po jednu strasnu noć s bogom, a time i djelić besmrtnosti. I svake su se noći u šumarcima oko Rima odvijale razuzdane svetkovine u čast Bakha, a prve žrtve opijene teškim vinom i omamljene hranom, u kojoj je osim vina bilo i čudnih začina, zaklala je Anija Pakula svojim rukama i puštala da im istječe krv u sveti bogov pehar.

Teško je i opisati sve krvave događaje koje su prethodili još krvavijoj kazni koju je 186. pr. Kr. izrekao rimski Senat, nakon što se doznalo za njezine zločine i urotu. Anija Pakula, i svi njezini sljedbenici izvedeni su pred sud i odvedeni na stratište na Marsovu polju, gdje su izdahnuli u najtežim mukama. Nikada više, sve do carskog doba, u republikanskom Rimu neće se ponoviti nijedna od tih krvavih bakanalija. Možda tek u sjenici kakva bogataškog doma, nakon pijanke u čast boga koji je i sam bio stalno ovinjen i mahnit

Kokoš u crnom vinuNa kolutove 3 kapule i 3 češnjaka zazlaćena na 2 dl maslinova ulja položite obrašnjene komade kokoši od 2 kg i pustite da zazlate kao i povrće. Tada ih pirjajte podlijevajući s 2 dl crna vina, s 3 grančice ružmarina i grančicom majčine dušice te listom lovora. Kad ugusti i meso postane mekano, začinite i dodajte još 1 dl vina, 1 dl prošeka i naribanu koricu 1 limuna. Neka se pirja još desetak minuta pa služite s domaćim njokima, tjesteninom ili purom.

Varaždinski rižot od plodova moraNa 1 dl maslinova ulja zastaklite 2 kapule, 3 režnja češnjaka i 30 dag riže stalno miješajući. Dodajte 30 dag na maslinovu ulju pirjanih komada sipa i liganja, koje ste podlijevali sa 1 dl bijela vina pa dodajte rižotu. Nastavite sve pirjati podlijevajući ribljim temeljcem i s još 1 dl bijela vina sve dok riža ne bude na zub. Ubacite 25 dag repova svježih škampi i 0,5 kg dagnji. Dodajte 5 dag maslaca i 1 dl maslinova ulja pa miješajte dok rakovi i školjke malo ne otvrdnu, a rižot postane kremast. Posolite i popaprite, dodajte petrusimula i bosiljka.

Vezane vijesti

Hobotnica, rak i miš

Hobotnica, rak i miš

Kad se 1521. Magellan s posadom iskrcao na Guamu, najvećem mikronezijskom otoku, starosjedioci Čamore vjerovali su da su jedini ljudi na svijetu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika