Objavljeno u Nacionalu br. 673, 2008-10-05

Autor: Berislav Jelinić

Sudačko prepucavanje

Drama u pravosuđu zbog Ivana Gotovca

Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju uhićen u akciji Maestro, i dalje se nalazi u pritvoru temeljem rješenja Županijskog suda u Zagrebu, iako Vrhovni sud upozorava da za to nema osnove

Ivan Gotovac u pritvoru je od lipnja prošle godine; u svibnju je njegov slučaj odvojen od slučaja ostala tri potpredsjednika Fonda jer za razliku od kolega nije optužen za nezakonito primanje novcaIvan Gotovac u pritvoru je od lipnja prošle godine; u svibnju je njegov slučaj odvojen od slučaja ostala tri potpredsjednika Fonda jer za razliku od kolega nije optužen za nezakonito primanje novcaIvan Gotovac, bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju i jedan od osumnjičenika u korupcijskoj aferi Maestro, našao se prošlih dana u središtu zanimljivog prepucavanja Željka Horvatovića i Damira Kosa, sudaca Županijskog i Vrhovnog suda. Njihovo prepucavanje otvara sumnju da su sudovi u RH u odlučivanju podložni pritiscima i tužiteljstva i javnosti, zbog čega u konkretnom slučaju trpi Ivan Gotovac.

Njega ni Vrhovni ni Županijski sud ne žele pustiti iz pritvora da se sa slobode brani od optužbi kojima ga Uskok tereti, iako za njegov ostanak u pritvoru faktično više ne postoje valjani razlozi - da postoje, vjerojatno bi ih Županijski sud već dosad iznio. Moguće je da se nitko ne usuđuje pustiti Gotovca iz pritvora zato što je on idealna osoba kako bi se javnosti pokazalo da u borbi protiv korupcije država ne bira, te da padaju i krupne ribe - obrazovao se u inozemstvu, roditelji su mu bili ugledni i utjecajni financijski stručnjaci, a kao mlad se uspio afirmirati i dospjeti gotovo na čelo Fonda za privatizaciju.

Gotovca Uskok sumnjiči da je nezakonito pomagao poduzetniku Svjetlanu Staniću u pokušaju da kupi tvrtku Dalmacijavino. Stavljaju mu na teret da je Staniću odavao službene tajne za što je kao protuuslugu dobio plaćeno noćenje i boravak u Monte Carlu, te da je dogovorio ljetovanje na njegovu brodu. Gotovac je u više navrata iznoseći svoju obranu rekao da tijekom privatizacije Dalmacijavina nije napravio nijednu radnju za koju nisu znali njegovi pretpostavljeni te da je Stanić cijelo vrijeme komunicirao s drugim osobama u Fondu, ali nije htio navoditi njihova imena, jer je puno ljudi bilo uključeno u proces privatizacije.

Akcija Maestro počela je tijekom 2005., do uhićenja osumnjičenih došlo je u ljeto 2007., optužnica je podignuta u veljači 2008., a postala je pravomoćna u svibnju 2008. Kako su u toj akciji uhićena čak četiri potpredsjednika Fonda, te kako se isprva protiv njih vodio jedinstveni postupak, Uskok je tražio da svi ostanu u pritvoru zbog težine djela koja su počinili, kao i zbog funkcija koje su obnašali.


ASJA PIPLOVIĆ, odvjetnica uhićena u akciji Maestro, prošli je mjesec puštena iz pritvora zajedno s odvjetnikom Jurjem ParazajderomASJA PIPLOVIĆ, odvjetnica uhićena u akciji Maestro, prošli je mjesec puštena iz pritvora zajedno s odvjetnikom Jurjem ParazajderomIstražitelji su do trenutka uhićenja prikupili dokaze da su sumnjivci ukupno uzeli, ili namjeravali uzeti 3 milijuna eura mita. Dio, oko milijun eura, već je bio isplaćen, a ostatak je trebalo isplatiti nakon što bi se poslovi realizirali. Josip Matanović, jedan od uhićenih potpredsjednika Fonda, tražio je čak 1,7 milijuna eura mita kako bi sredio da se zainteresiranoj stranci proda oko 6 hektara građevinskog zemljišta bivše ninske ciglane za manje od 10 milijuna kuna, a stručnjaci procjenjuju da tržišno vrijedi 10 milijuna eura. Svi su osumnjičeni pritvoreni kao grupa koja je djelovala zajedno.

ŽELJKO HORVATOVIĆ, sudac Županijskog suda, pokušava prebaciti odgovornost za produljenje pritvora Ivanu Gotovcu na Damira Kosa, suca Vrhovnog sudaŽELJKO HORVATOVIĆ, sudac Županijskog suda, pokušava prebaciti odgovornost za produljenje pritvora Ivanu Gotovcu na Damira Kosa, suca Vrhovnog sudaMeđutim, nedugo nakon uhićenja vidjelo se da Gotovca terete isključivo da je primio pola peke i da mu je Stanić trebao platiti boravak u Monte Carlu. Zbog toga su se njegovi branitelji pokušali izboriti da se postupak protiv njega razdvoji od ostalih, jer on nije trebao primiti novac za neku protuuslugu, već se samo špekuliralo o budućoj koristi. Nakon što je u pritvoru proveo gotovo godinu dana, postupak protiv Gotovca odvojen je od ostalih osumnjičenika u toj aferi. Njegovi odvjetnici vjerovali su da su se tada stvorili preduvjeti da ga Županijski sud pusti iz pritvora, jer su zahtjevi Uskoka da se osumnjičenicima produži pritvor i ranije bili općeniti i odnosili su se uglavnom na teške okolnosti počinjenih djela i mogućnost ponavljanja, što se prvenstveno ticalo drugih osumnjičenih, ali ne i Gotovca. Kako se dotad protiv svih vodio jedinstveni postupak, odnosilo se to i na Gotovca.

Nakon svibnja to se promijenilo, pa se očekivalo da će Gotovac uskoro izići kako bi se branio sa slobode. Međutim, 26. rujna Vrhovni sud odlučio je vratiti odluku o pritvaranju Gotovca na ponovno odlučivanje Županijskom sudu, iako su ga i oni mogli osloboditi. Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke napisao da je Gotovac u pravu kada tvrdi da je rješenje Županijskog suda o njegovu pritvoru nejasno, a činjenice koje se navode kao razlozi proturječne. Među ostalim, Vrhovni sud je napisao da bi Županijski sud morao voditi računa da nova odluka o Gotovčevu pritvoru bude zasnovana na zakonu, te da bude suglasna s praksom Europskog suda za ljudska prava i stavovima Ustavnog suda. Posebno se istaknulo da bi razlozi za Gotovčev ostanak u pritvoru morali biti relevantni i dostatni, te da sud usto mora pokazati “posebnu marnost” u vođenju postupka. O marnosti suda u tom postupku teško se može govoriti, jer u Gotovčevu predmetu još nije zakazano ni prvo sudsko ročište. Na koncu je Vrhovni sud napisao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti činjenici da je pritvor procesni instrument sa strogo određenim ciljem i da nikada ne smije predstavljati kaznu prije negoli je krivnja optuženika utvrđena.
Svega tri dana nakon što je Županijski sud primio rješenje Vrhovnog suda, sudsko vijeće u sastavu Željko Horvatović, Vladimir Vinja i Koraljka Bumči, produljilo je pritvor Ivanu Gotovcu. Umjesto da učine ono što im je napisao Vrhovni sud, oni su se pozvali na članak 102. stavak 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku u kojem stoji da će se pritvor odrediti protiv osobe za koju postoji osnovana sumnja da je počinila najteži i najpogibeljniji oblik teškog kaznenog djela za koje je u zakonu propisana kazna dugotrajnog zatvora, te ako je to opravdano zbog načina izvršenja ili drugih posebno teških okolnosti djela.

Damir KosDamir KosVrhovni sud već je ranije upozorio kolege na Županijskom sudu da moraju biti precizniji u objašnjenju zašto Gotovca i dalje zadržavaju u pritvoru. Kako oni to nisu učinili - ili se ta odluka ne može zakonski obraniti, ili na Županijskom sudu posve ignoriraju svoje kolege na višoj sudskoj instanci. Najvjerojatnije je da nitko ne želi pustiti Gotovca da se brani sa slobode, jer bi to na prvi pogled sugeriralo da se afera Maestro raspada. Postoji još nekoliko razloga koji pokazuju da nema logičnog razloga da Gotovac i dalje na suđenje čeka u pritvoru. Ne tako davno iz pritvora su pušteni Asja Piplović i Juraj Parazajder, koji su u kontekstu iste afere optuženi u najmanju ruku za kaznena djela iste, ako ne i veće težine od onih za koje se tereti Gotovac.

Više u pritvoru nije niti Gordana Getoš, koju se u slučaju Glavaš tereti za puno ozbiljnija kaznena djela od onih za koja terete Gotovca. Slično je i s Dragom Mačekom u aferi Brodosplit, koja je “teška” nekoliko milijuna dolara. Na koncu, u travnju je Uskok podigao optužnicu i protiv Velimira Kračuna, također potpredsjednika Fonda, koji se tereti za zloporabu položaja i ovlasti kojom je jednoj osobi omogućio protupravnu imovinsku dobit približno 300 tisuća kuna. Za Kračuna se pritvor uopće nije ni predložio, a Gotovac je u pritvoru iako pola peke i vikend u Monte Carlu stoje puno manje od 300 tisuća kuna.

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac danas je u ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" nepravomoćno osuđen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika