10.10.2008. / 16:23

Autor: Nina Tomljanović

Reakcije na Mesićevu izjavu

Dodik: Mesić je ratni huškač

Radmanović tvrdi da Mesić takvom izjavom napada Bošnjake i Srbe te da je loše okarakterizirao Hrvate u Bosni i Hercegovini

Nakon što je predsjednik Stjepan Mesić nedavno za njemački "Spiegel" izjavio da je Republika Srpska bačva baruta koja svakog trenutka može odletjeti u zrak, oštrim tonom uzvratili su dužnosnici RS-a. Ured premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, kojeg je Mesić u svojoj izjavi prozvao 'novim Miloševićem', a Republiku Srpsku tvorevinu "zasnovana na etničkom čišćenju i genocidu", Mesićevu retoriku nazvali su uvredljivom. "U cijelosti osuđujemo i odbacujemo klevete i uvrede na račun Republike Srpske i njezina premijera Milorada Dodika, koje je na internetskom izdanju njemačkog tjednika 'Spiegela" iznio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić", priopćio je Dodikov Ured.

U priopćenju se dodaje kako to nije prvi put da Mesić, ali i "Spiegel", preuzimaju ulogu "glasnogovornika sarajevske političke čaršije, te da govorom mržnje, uvredama i antidaytonskim izjavama nasrću na Republiku Srpsku i premijera Dodika", prenose agencije. "Hrvatski Predsjednik očito ima problem s činjenicama dok Republiku Srpsku kvalificira kao 'bačvu baruta', inače bi svakako znao da RS nikada nije bio stabilniji i da je uspješniji dio BiH gotovo na svim razinama, te kao takav ne može biti nikomu prijetnja", navodi se u priopćenju. "Ne čude nas javni Mesićevi istupi jer su nam još svježa sjećanja na njegovu ratnohuškačku politiku koje se očito nije okanio. Za utjehu je činjenica da njegovo zlonamjerno upletanje u unutarnju politiku Republike Srpske i BiH nije nimalo vjerodostojno jer je Mesić političar koji odlazi i koji pripada prošlosti", objavio je Dodikov ured.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović cjelokupni je diskurs usmjerio na Mesića kao političara koji namjerava 'napraviti što veće probleme u zemlji kojoj je Hrvatska jamac svojim potpisom na Daytonski mirovni sporazum' . Naime, Radmanović je poručio kako Mesić takvom izjavom napada Bošnjake i Srbe te da je loše okarakterizirao Hrvate u Bosni i Hercegovini. "Posebno pravo da se bune imaju Bošnjaci, koje je svrstao u islamske teroriste koji su spremni napraviti palestinsku državu, što ja smatram da nikako nije točno", rekao je Radmanović. Radmanović ga je u izjavi za banjolučke "Nezavisne novine"optužio da se miješa u unutarnje stvari BiH "s namjerom da napravi što veće probleme u zemlji kojoj je Hrvatska jamac svojim potpisom na Daytonski mirovni sporazum".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također je komentirao izjavu predsjednika Mesića za današnje izdanje Dnevnog avaza. On je odbacio mogućnost odcjepljenja RS-a od BiH i priključenja Hrvatskoj bosansko-hercegovačkih Hrvata. "BiH je država koju jamče i Amerika i Europska unija. To je cjelovita država. Sve drugo su avanture koje mogu izazvati neke druge posljedice za one koji ih pokreću. Hrvatski narod je kazao da je opredijeljen za BiH. Mi Hrvati želimo ravnopravnost u BiH. Nikakvo prekrajanje granica, niti priključenje bilo kome ne dolazi u obzir", izjavio je Čović.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika