14.10.2008. / 12:50

Autor: Nina Tomljanović

Opća skupština UN-a

Pocar traži hitno uhićenje Mladića i Hadžića

Pocar je UN-ove članice na skupštini podsjetio da su obvezne surađivati sa Sudom ne samo na način da se uhite bjegunci, već i predajom dokumenata, osiguravanjem i zaštitom svjedoka

Pred Općom skupštinom UN-a, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Fausto Pocar  je zatražio hitno uhićenje ratnih zločinaca i haških bjegunaca  Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Pocar je UN-ove članice na skupštini podsjetio da su obvezne surađivati sa Sudom ne samo na način da se uhite bjegunci, već i predajom dokumenata, osiguravanjem i zaštitom svjedoka.

Srbiju je pohvalio za uhićenje Radovana Karadžića i  Stojana Župljanina, ali je pri tome dodao: "Ipak, ne možemo uspješno dovršiti svoj posao ako se dvojica preostalih bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, hitno ne uhite", rekao je  predsjednik Međunarodnog kaznenog suda.

Srbijanski veleposlanik pri UN-u Pavle Jevremović jučer je ponovio ono što je nakon uhićenja Karadžića rekao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a to je da uhićenje  Mladića i Hadžića  predstavlja "međunarodnu obvezu" Srbije. "Srbijanski Akcijski tim nastavlja u potpunosti provoditi operacije potrage za bjeguncima... vjerujemo da se Ratko Mladić i Goran Hadžić ne mogu zauvijek skrivati i da će uskoro biti uhićeni i prebačeni u Den Haag", rekao je Jevremović.

Najveća prepreka nove srbijanske demokratske vlade, kojoj je cilj priključiti se Europskoj uniji, je neuspjeh u potrazi za odbjeglim osumnjičenicima za ratne zločine.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika