18.10.2008. / 09:22

Autor: Hrvoje Šimičević

Milijunska namještanja?

Mutni poslovi u ruskom nogometu

Cjelokupni slučaj aktualiziran je nakon što je bivši ruski nogometni trener Vladimir Kozogov u jednom intervjuu rekao da su Terek i Tom praktički "kupili" ulazak u 1. rusku ligu. Kozogov je, naime, 2004. godine trenirao Arsenal iz Tule, klub iz druge ruske lige, u kojoj su tada igrali i osumnjičeni klubovi

Ruski nogometni savez utemeljio je komisiju koja bi trebala istražiti navode o namještanju utakmica i manipuliranju rezultata ruskog nogometnog prvoligaša Tereka iz Groznog. Zbog sumnji u namještanja, koje su se nedavno pojavile i u medijima, radna skupina zadužena za ovaj slučaj, najavila je da će do kraja listopada predstaviti rezultate istrage i potom donijeti konkretne korake u sprečavanju daljnje 'kupovine' utakmica.

Čečenski klub Terek nije jedini osumnjičen za nezakonite radnje. Klub hrvatskog nogometaša Hrvoja Vejića Tom iz Tomska također će biti predmetom istrage. Cjelokupni slučaj aktualiziran je nakon što je bivši ruski nogometni trener Vladimir Kozogov u jednom intervjuu rekao da su Terek i Tom praktički "kupili" ulazak u 1. rusku ligu. Kozogov je, naime, 2004. godine trenirao Arsenal iz Tule, klub iz druge ruske lige, u kojoj su tada igrali i osumnjičeni klubovi.

U medijima je nedavno ustvrdio kako je Terek njegovim igračima ponudio 60.000 američkih dolara za prodaju utakmice. "Nakon što su igrači odbili mito, taj je novac pripao sucima. Terek je tada pobijedio 2:0, i time se plasirao u drugu ligu", izjavio je Kozogov. Prema njegovim riječima, Tom iz Tomska je u istoj sezoni kupio 16 utakmica.

Događaji oko sporne sezone koja se odigrala prije četiri godine, potaknuli su sumnje da su se mutni poslovi zaista događali, i to u sprezi s političkim vrhom koji je imao potporu iz Moskve. Poznato je kako Terek iz Groznog ima podršku ruske vlasti. Vladimir Putin, koji je tada bio ruski predsjednik, prema poznavateljima prilika navodno se preko financijskih donacija i neospornog utjecaja dobrano zalagao da Terek uđe u 1. rusku ligu. Veliki podržavatelj Putinove politike bio je tada Ahmat Kadirov, čečenski predsjednik i čelni čovjek Tereka, koji je preminuo 2005. godine. Terek, kojeg nerijetko mediji nazivaju "klubom iz epruvete" ili "NK Kremlj", aludirajući tako na moć koja stoji iza njega, ušao je tada u prvu ligu, osvojivši iste sezone i ruski Kup.

Poznata je bila činjenica da je čečenski klub, za razliku od drugih klubova iz regije, imao deseterostruko veći budžet, a do danas su nepotvrđene teze kako je bilo riječ o 30 milijuna dolara. Uspjeh Tereka tada je nastavljen nakon što su se uspjeli plasirati i u Kup Uefa. Međutim, čečenski klub je iste godine ispao iz 1. ruske lige, da bi se 2007. godine vratio u istu. Nakon smrti Ahmata Kadirova, političku, ali i klupsku vlast preuzeo je njegov sin Ramsan Kadirov. Ove je godine Tereku konačno dopušteno da nakon dosta vremena svoje utakmice odigrava na domaćem terenu.

Do sada su, naime, domaće susrete igrali na neutralnom terenu, zbog bojazni od bombaških napada, jer se radi o veoma nestabilnoj kavkaskoj regiji, gdje čečenski separatisti traže neovisnost od Rusije. Kadirov je nedavno predložio da od iduće godine u klubu bude dopušten angažman samo čečenskim nogometašima, po uzoru na baskijski klub Athletic Bilbao, što će se vjerojatno i dogoditi. Najavljena istraga trebala bi pokazati da li je zaista bilo manipulacija. No, ukoliko se to na kraju pokaže točnim, rijetki mediji koji pišu neovisno od utjecaja Kremlja, ističu kako su izgledi da se kazni nekog tko je na značajnijoj političkoj ili sportskoj poziciji, zapravo minimalni ili nikakvi.

Priča oko naglog, ali i kontroverznog uspona čečenskog kluba nije bila jedina koja se u posljednjih nekoliko godina spominje u kontekstu ruskog nogometa. Naime, prije dvije godine, zbog namještanja utakmica, suspendirano je nekoliko sudaca, da bi 2007. godine u medijima izašla priča o prodaji jedne utakmice kluba iz Smolenska, što nikada nije dokazano. Najaktualnija vijest povezana je uz Zenit, nogometni klub iz St. Peterburga u vlasništvu ruskog milijardera. Prema pisanju ruskih medija, utakmica između prvaka Rusije i njemačkog kluba Bayerna. Španjolski istražitelji snimili su telefonski razgovor u kojem je ruski mafijaški klub navodno kazao da 'su kupili
pobjedu Zenita od 4:0 za 50 milijuna'. Zbog nedostatka dokaza, njemačko državno odvjetništvo odustalo je na kraju od istrage.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika