Objavljeno u Nacionalu br. 675, 2008-10-20

Autor: Dean Sinovčić

Borba protiv dopinga

Novi test ruši superolimpijce

Nakon otkrića novog dopinga CERA kod trojice biciklista, Međunarodni olimpijski odbor ponovo će testirati na doping sve krvne uzorke uzete od sportaša tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Pekingu

Božidar FučkarBožidar FučkarMeđunarodni olimpijski odbor objavio je prošlog tjedna kako će nanovo testirati na doping sve krvne uzorke uzete od sportaša tijekom ljetnih Olimpijskih igara u Pekingu. Naime, ljetos je otkriven novi doping CERA, napredna podvrsta među sportašima iznimno raširenog dopinga eritropoetin (EPO). Pronađen je kod trojice biciklista tijekom Tour de Francea. Testovi na doping CERA nisu obavljani u Pekingu, ali budući da su krvni uzorci pohranjeni u laboratoriju u Lozani, sad će biti nanovo testirani da se provjeri je li u Pekingu nastupilo više dopingiranih sportaša od onih devet, koliko ih je otkriveno u vrijeme Igara. Od 4770 testiranih sportaša 969 dalo je krv, a to su oni čiji se nastup temelji na izdržljivosti, prije svega biciklisti, atletičari i plivači. Njihovi uzorci ponovo će se testirati da se vidi krije li se iza Igara u Pekingu novi dopinški skandal ili je CERA sasvim novi doping koji se još nije raširio među sportašima. Prvi sportaš otkriven da koristi CERA-u talijanski je biciklist Ricardo Ricco.

Otkriveno je to sredinom srpnja nakon što je spektakularno pobijedio u dvije planinske etape Tour de Francea. Upravo CERA omogućava natprirodnu izdržljivost. CERA je pronađena u krvi još dvojice biciklista, Nijemca Stefana Schumachera i Talijana Leonarda Piepolija. Zašto nakon otkrića novog dopinga testovi na CERA-u nisu rađeni i tijekom Olimpijskih igara u Pekingu, objasnio nam je Božidar Fučkar, koordinator antidoping kontrole u Hrvatskom olimpijskom odboru. “Laboratorij za doping testove ne priprema se u posljednjem trenutku. U laboratoriju morate imati reagense za doping sredstva koja se najčešće uzimaju. Mislim da je bilo premalo vremena da se laboratorij u Pekingu pripremi za testove na novi doping”, rekao je Fučkar.

Zanimljivo, ali i EPO, dosad najpoznatiji doping, prvo je otkriven kod biciklista. Kako je objasnio dr. Fučkar, EPO je hormon nadbubrežne žlijezde, koji svi imamo, i koji je odgovoran za razvitak crvenih krvnih zrnaca, i to mladih krvnih zrnaca koja su kvalitetnija od starih. Ona prenose kisik, puna su hemoglobina, što znači da je EPO jedan od hormonalnih stimulansa. EPO djeluje na razvitak mladih eritrocita u koštanoj srži, što u sportskom smislu znači medalje. EPO se razlikuje od transfuzije krvi, koja je također zabranjena, jer se transfuzijom dobivaju stara krvna zrnca koja su obogaćena kisikom na visinskim pripremama. Ti stari eritrociti se lako prepoznaju. Što dakle čini doping CERA, koji nazivaju trećom generacijom dopinga EPO?

Dr. Fučkar kaže kako se stari EPO otkrivao lako jer su ga sportaši morali češće uzimati, tri puta tjedno, kako bi djelovao. Za razliku od starog EPO-a, CERA se uzima jednom, maksimalno dva puta mjesečno, pa se zbog rjeđe primjene ujedno i teže otkriva. U oba slučaja biciklisti su ga prvi počeli uzimati i zato se rade brojne racije, upadi u sobe biciklista, kako bi se otkrilo korištenje dopinga. Tamna strana tog dopinga je moguća smrt za one koji ga uzimaju. U proteklih 15 godina umrlo je 18 profesionalnih biciklista i gotovo svi se povezuju s uzimanjem EPO-a. “Ako imate zgusnutu krv, a imat ćete je zbog previše crvenih krvnih zrnaca, dolazi do tromboze, embolije, začepljenja krvnih žila, a smrt najčešće dolazi u snu zbog zakazivanja rada srca”, objasnio je dr. Fučkar.


Usain BoltUsain BoltCERA je nastala u laboratorijima švicarske farmaceutske tvrtke F. Hoffman - La Roche kao lijek pod nazivom Micera. Od ljeta prošle godine odobrena je njena upotreba. Dr. Fučkar tvrdi da je riječ o izvrsnoj tvrtki koja proizvodi kvalitetne preparate. “Ako imate bolesno dijete kojem hematolog preporuči uzimanje lijeka Micera, taj lijek dijete održava živim. Postoje bolesti kod kojih koštana srž ne proizvodi dovoljno eritrocita ili ima premalo hemoglobina pa je dijete anemično. Otkriti bolest na vrijeme i preporučiti lijek kao što je Micera znači spasiti život djetetu”, rekao je dr. Fučkar i napomenuo da se najveći dio dopinških sredstava upotrebljava pri klasičnom liječenju oboljelih. Zato svaki sportaš koji koristi lijek koji je ujedno i doping mora pokazati liječničke nalaze koji pokazuju da se taj lijek koristi zbog bolesti, a ne radi dopingiranja. Zanimljivo je da WADA, Svjetska antidopinška organizacija, nije tijekom godine dana, uz sve svjetske laboratorije koje posjeduje i djelatnike koji tamo rade, shvatila da je lijek Micera ujedno i vrhunski doping.

Dr. Fučkar smatra da je problem u odnosima između velikih farmaceutskih industrija i sporta. “U Zagrebu možete kupiti lijek na kojem piše ‘nemojte ga uzimati za vrijeme vožnje’. Mi se u Hrvatskoj borimo, a tako je i drugdje u svijetu, da farmaceutske tvrtke stavljaju na lijek informaciju kako će profesionalni sportaš biti pozitivan ako ga uzme.” Glasnogovornik Svjetske antidoping agencije izjavio je da su im iz tvrtke Roche poslali molekulu, tako da se u njihovim laboratorijima razvio način na koji se može otkriti CERA u organizmu sportaša. Prvo je, smatra dr. Fučkar, kod biciklista otkriven disbalans u krvi, ta krv nije bila kao kod normalne osobe nego je imala nešto posebno. Istražujući što je to posebno, hematolozi iz svjetskih antidoping laboratorija naslutili su gdje se krije problem i zatim ga otkrili. Stoga su u ovom trenutku, smatra dr. Fučkar, svi svjetski laboratoriji opremljeni za pronalazak dopinga CERA.

Pri testiranju sportaša točno se zna kome treba uzeti krv, a kome urin. “EPO daje izdržljivost organizmu i zato će se krv uzimati, primjerice, atletičarima koji trče na 3000 ili 5000 metara. EPO nećemo tražiti kod Blanke Vlašić, ali ćemo traži­ti kod plivača ili skijaša-trkača, tamo gdje je potrebno mnogo kisika u organizmu.” Stoga se, prema mišljenju dr. Fučkara, neće u Lozani testirati nanovo svih 4770 uzoraka, nego samo uzorci sportaša iz odabranih sportova. “Svaki sport ima svoj doping. Mi točno znamo što se može očekivati kod dizača utega, što kod tenisača, a što kod streličara”, tvrdi dr. Fučkar. Od 2004. svi testni uzorci na doping uzeti od sportaša čuvaju se osam godina. Ta je odluka donesena na Olimpijskim igrama u Ateni, kad su se svi predstavnici zemalja članica Međunarodnog olimpijskog odbora potpisom obvezali na zamrzavanje urina i krvi.

Ricardo RiccoRicardo RiccoPovod za tu odluku bila je čuvena afera Balco iz 2003., kad je ta tvrtka sama proizvodila anabolik koji nije bio prepoznat ni u jednom antidoping laboratoriju. Da jedan predstavnik tvrtke nije sam rekao o čemu se radi, pitanje je kad bi taj doping bio otkriven. Dr. Fučkar kaže da se za doping otkrićima kasni dvije godine i zamrzavanjem uzoraka urina i krvi može se naknadno otkriti tko je sve dopingiran osvajao medalje i rušio svjetske rekorde. Budući da je doping CERA otkriven mnogo brže, smatra se da WADA polako lovi korak s korisnicima dopinga i da će biti sve manje onih koji će se izvući nekažnjeno. Naknadno istraživanje afere Balco dovelo je do vraćanja medalja, a najpoznatija među korisnicima njihova dopinga, atletičarka Marion Jones, odslužila je zatvorsku kaznu. Nakon što je otkrivena CERA, upravo je Usain Bolt, novi svjetski rekorder na 100 i 200 metara, prvi potpao pod sumnju da je koristio novi doping u Pekingu. Za to zasad nema dokaza, ali dr. Fučkar kaže kako svaki mililitar kisika u organizmu u svakom sportu dobro dođe.

Uz otkriće novog dopinga nužno je prisjetiti se izjave plivačice Sanje Jovanović nakon njezina neuspjeha na Olimpijskim igrama u Pekingu: “Svašta se uzima, mislim da se neke cure dopingiraju. One iz velikih zemalja.” U tom trenutku smatralo se da Sanja Jovanović traži alibi za svoj neuspjeh, ali novo testiranje uzoraka u Lozani moglo bi joj možda dati za pravo. “Sanja Jovanović je iskusna sportašica, poštena, testirali smo je mnogo puta, uvijek je bila čista”, rekao je dr. Fučkar, a zatim dodao: “Sportaši uzimaju svašta, a mi to ne možemo otkriti. Medalje i rekordi koji su nedavno postavljeni ne mogu se postići s normalnim genima i normalnom prehranom, to je nešto nadljudsko. Tu nešto ne štima. Što, to će se, nadam se, pokazati.”

John FaheyJohn FaheyIako borci protiv dopinga kasne za sportašima i liječnicima koji ga daju sportašima, dr. Fučkar kaže kako WADA, Svjetska antidoping agencija, čini sve kako bi se spriječilo dopingiranje. “WADA se bori koliko može, održavaju se seminari, mi iz Hrvatske od njih dobivamo literaturu, stalno smo s njima u kontaktu, oni nas instruiraju”, rekao je dr. Fučkar. Kako je borba WADA s dopingom posljednjih godina pretvorena u pravi mali rat, tako su se ulovljeni dopingirani biciklisti počeli žaliti kako u njihovu slučaju nije poštovana procedura i da je nelegalan način na koji je otkriven doping CERA u njihovu tijelu. Pojednostavljeno, tvrdili su da je došlo do propusta prilikom uzimanja i testiranja njihove krvi te se zato ti nalazi ne mogu koristiti kao dokaz.

“Postoje pravila na temelju kojih se uzimaju uzorci krvi i urina od sportaša, kako tijekom natjecanja, tako i izvan natjecanja. Izvan natjecanja sportaše možete ‘loviti’ gdje god stignete, kako bi bili iznenađeni. Mi smo licencirani za obavljanje tog posla i na našim iskaznicama stoji da nam sportaš u svakom trenutku, kad mi to zatražimo, mora dati krv ili urin. Sportaši su zbog toga protestirali i prije. No sportaši su potpisali svjetski kodeks protiv dopinga i time su automatski pristali na kontrole krvi i urina. Više nije nelegalno ni upasti noću u sobu sportskog liječnika, pretražiti mu sobu i automobil, mi to smijemo raditi”, napomenuo je Fučkar. Sve države, članice Međunarodnog olimpijskog odbora, surađuju s WADA-om i dostavljaju im podatke o svim sportašima koji pripadaju svjetskom vrhu u svojim disciplinama. WADA uz pomoć tih podataka zna gdje stanuje pojedini sportaš, gdje trenira, na kojim će natjecanjima nastupati i tako dalje. Tako WADA i njihovi licencirani predstavnici mogu kontrolirati sportaše.

Doping za natprirodnu snagu

­Iako je doping CERA otkriven, pitanje je može li uskoro doći do stvaranja novog dopinga, na temelju kojeg će se postavljati novi svjetski rekordi. Dr. Fučkar ima jednostavan odgovor. “Dok god postoji sport, bit će i dopinga. Možda se već i u ovom trenutku testira nov doping. Tko zna što se događa u tamo nekim laboratorijima? Jedino znam da ne postoji savršeni doping, onaj koji se uopće neće moći otkriti”, rekao je Fučkar.

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika