23.10.2008. / 11:19

Autor: Nina Tomljanović

Šokantan prizor

Strava i užas u velikogoričkom šinteraju

Šokantne fotografije ubijene kujice i pet štenadi snimljenih u dvorištu Veterinarske stanice u Velikoj Gorici, stigle su na mail naše redakcije. Autor kaže da su fotografije snimljene u dvorištu veterinarske stanice u sklopu  koje je nekad bio i šinteraj.

U pristiglom mailu se spominje i da je prije tjedan dana u veterinarskoj stanici bila i jedna kujica, mješanka njemačkog ovčara i nekoliko štenaca. Ovaj vikend, tvrdi autor, nije bilo mame a štenci su nađeni mrtvi u kartonskoj kutiji u kojoj je odložen još jedan rudlavi pas. Nedaleko kutije mrtva leži i kujica mješanka, ptičara koja se već napuhnula i na njoj se skupnjaju rojevi muha.

Autor je tata, koji je fotografije snimio prilikom šetnje s djecom. O svemu je odmah krenuo telefonski obavijestiti velikogoričku policiju, no oni su mu, kako tvrdi, rekli da imaju pametnijeg posla, da osiguravaju nogometnu utakmicu i da je on, uostalom, ušao na tuđi teren, a da se od policajca ne očekuje valjda da skuplja naokolo leševe.  Tata i djeca, pojašnjava autor, nisu ušli na privatni posjed, već su ušli u otvoreno dvorište javne  ustanove bez stražara, lokota na vratima i znaka o zabrani pristupa. No, da je sve ovo i postojalo i da su ušli, a da nisu smjeli, otkrili su stravu koja se nije smjela
dogoditi, ako ništa drugo,  iz higijenskih razloga.

Fotografije poslane Savezu za zaštitu životinja grada ZagrebaNa prvim dvijema fotografijama, snimljenim još prošlog vikenda, nalazi se kujica s još živim štencima te kujica puna muha. Na ostalim fotografijama su rudlavi pas ili kujica i mali, crni štenci. Autor tvrdi kako je spreman svjedočiti o svemu što je vidio, a njegova prijava na policiji je evidentirana. Kaže kako djeca danas imaju noćne more dok zaposlenici veterinarske stanice mirno spavaju. Mail je preko udruge Futura dospio u javnost ne bi li došao do ljudi koji čuju i imaju sluha, a ne do onih koji, kako kaže, iznose kontradiktorne izjave za medije, u ovom slučaju Večernji list.

Naime, u članu u spomenutom listu direktor Veterinarske stanice Vladimir Žirović potvrđuje autentičnost fotogtrafija koje je snimio autor maila, ali kaže: "U nedjelju je dežurni veterinar pronašao izgubljenu kujicu mješanku njemačkog ovčara. On ju je ostavio kraj kutije namijenjene za odlaganje lešina u kojoj je bilo još dvoje ili troje štenadi. Kuja je bila dva dana pod antibioticima, cijepili su je i predali u higijenski servis. Mislim da ničim nismo prekršili zakon", rekao je  Žirović.  Autora, kao i vjerojatno ostale, nakon što vide šokantne fotografije, zanima da li se prekršio zakon, tko ga je prekršio, zašto ga je prekršio te kako će se sankcionirati.

U istom članku  spominje se Zakon o zaštiti životinja koji kaže da izgubljene životinje zadržavaju 60 dana, a zatim pokušavaju pronaći udomitelje. Ako ih u tom roku ne nađu, tada ih usmrte. Luka Oman, predsjednik udruge "Prijatelji životinja" kaže da veterinari zakon slobodno interpretiraju, a time ga i krše. "Veterinari ulovljene pse mogu usmrtiti samo ako ih ne preuzme vlasnik ili ako nisu udomljeni" rekao je Oman.

Veterinarska inspekcija, kaže, ne radi što treba. Većina inspektora u prijateljskim je odnosima s upravama veterinarskih stanica. Nitko se nikome ne želi zamjeriti. Bit toga odnosa je u tome da se od Grada uzme što više novca za napuštene životinje, iako se taj novac uopće ne troši za tu namjenu ni na propisan način.

Koliku svotu novca dobiva šinteraj?Autor maila dodaje kako je navodno procurila informacija da velikogorički  Veterinarsko-higijenski servis ili šinteraj godišnje dobiva 1100 000 kuna, te ih poziva da ako nije tako, neka se izjasne koliko dobivaju. Također navodi kako se izgladnjivanje do smrti postala svakodnevnica u dotičnoj stanici te da iako dobivaju novce i donacije hrane, zaposlenici se oglušuju na vapaj gladnih pasa iz kaveza koji su se znali zaklati međusobno od gladi. Dan prije isteka roka spašavala ih je Monika iz Udruge Spirit, tvrdi autor teksta te dodaje da o tome potresno svjedoči Lara na Velikogoričkom forumu koja je tamo volontirala. "To nije jedini slučaj nemara veterinarske stanice u Velikoj Gorici! Osobno sam svjedok svakodnevnog nemara za te pse koji su se nalazili u njihovom šinteraju. O toj stranici su se vodile žustre rasprave na par foruma. Svaki tjedan je njihov zaposlenik sakupljao lutalice i dovodio ih tamo, nakon čega su bili gladni, žedni, i spavali u doslovce hrpi govana! Ja i frendice znali smo tamo otići i moliti ih ključeve šinteraja da bi tim psima dali jesti, piti i oprati ih. A to je posao za koji su baš ti isti veterinari dobivali veliku svotu novca! Najžalosnije od svega je činjenica da su nas jako čudno gledali na to, par puta su nam rekli da baš sad nemaju ključeve i ne bi nas pustili tamo, a onih par puta kada smo uspjele izmoliti ključeve, smijali su nam se što čistimo ta ... Ti psi su bili jadi, gladni... Bez obzira na 3. mjeseca vremena koje dobiju prije eutanazije, često nisu preživjeli niti toliko. Štenci su im ugibali, psi su se klali od gladi, po 3 psa su bila natrpana u istom malom kavezu", objašnjava situaciju Monika iz Udruge Spirit.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika