Objavljeno u Nacionalu br. 677, 2008-11-03

Autor: Marko Biočina

Karijera i novac

Dobit Podravke porasla zbog većeg izvoza na tržišta jugoistočne Europe

Zdravko ŠestakZdravko ŠestakPodravka je predstavila svoje poslovne rezultate za prvih 9 mjeseci 2008. godine. U tom periodu koprivnička je kompanija značajno povećala dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podravkina operativna dobit porasla je za 26 posto i iznosila je 116,9 milijuna kuna, dok je neto dobit Grupe narasla za 52 posto i iznosila 51,2 milijuna kuna. Za Podravku je naročito ohrabrujuća činjenica da je unatoč padu životnog standarda i kupovne moći potrošača u Hrvatskoj i ostalim europskim državama prodaja u prvih devet mjeseci narasla za 7 posto u odnosu na 2007. godinu.

Naročito veliki rast prodaje, 17 posto, Podravka je zabilježila na stranim tržištima, prvenstveno tržištima jugoistočne Europe, gdje se ističu odlični poslovni rezultati u Bosni i Hercegovini te Češkoj i Poljskoj. Značajan dio tog porasta posljedica je dobrog poslovanja Belupa, koji je zabilježio povećanje prodaje od 64,7 milijuna kuna. Samo u jugoistočnoj Europi Belupo je povećao prodaju za 110 posto.

Također, valja izdvojiti i činjenicu da je u segmentu prehrane i pića Podravka značajno poboljšala rezultate prodaje svojih robnih marki, gdje je zabilježen rast od 12 posto. Najbolje poslovne rezultate u tom segmentu postigao je odjel Podravka pića, gdje je prodaja u odnosu na prošlu godinu narasla za 22 posto. U Podravci kažu kako očekuju još bolje poslovne rezultate na kraju godine, prvenstveno zato što će tada biti vidljive i posljedice velike racionalizacije poslovanja koje je Podravka pokrenula prije nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika