Objavljeno u Nacionalu br. 679, 2008-11-18

Autor: Maroje Mihovilović

Zvijer s istoka protiv Holyfielda

Ruski boksački div s dušom pjesnika

Nikolaj Valujev, svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji, divovskog stasa, borit će se s Amerikancem Evanderom Holyfieldom, koji ga je izazvao jer želi postati peti put svjetski prvak, iako mu je 46 godina

Nikolaj ValujevNikolaj ValujevKad boksači ulaze u ring, redovito se provuku između drugog i trećeg konopca. Ali svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji (u verziji svjetske boksačke federacije WBA), Rus Nikolaj Valujev, čini to na poseban način: prekorači treći, najviši konopac. Visok je čak 213 cm, težak 150 kg, ima golem raspon ruku i nogu, a zbog grubih crta lica, niskog čela, izbočenih čeonih kostiju i snažne donje čeljusti izgleda odista zastrašujuće. Malo se tko tom čovjeku usuđuje izići na borbu oči u oči u ringu, a oni koji se i usude, uglavnom vrlo loše prođu. Dosad je imao 50 profesionalnih mečeva, pobijedio je u 49, nokautom u 34, a izgubio samo jedan.

O njemu se ovih dana mnogo govori, jer se pojavio boksač koji je spreman na dvoboj u ringu s njim, pa je za 20. prosinca najavljen spektakularni meč u Zürichu u Švicarskoj. U ringu će se Valujevu suprotstaviti jedan od najvećih boksača modernoga doba, Amerikanac Evander Holyfield, koji je četiri puta u svojoj dugoj karijeri osvajao titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a sad to želi i peti put - oteti je Valujevu. Riječ je o hrabrom Holyfieldovu koraku, jer mu je već 46 godina. Valujev je zbog godina svoga suparnika uvjeren da će pobijediti. Ali neki stručnjaci nisu baš u to sigurni. Holyfield je uvijek pokazivao posebnu srčanost u ringu, što se najbolje vidjelo u dva njegova slavna meča s nekadašnjim najboljim boksačem svijeta Mikeom Tysonom, od kojih je mnogima posebno u sjećanju ostao drugi - 1997. - kad je Tyson u borbi Holyfieldu odgrizao komadić uha.

Valujev je zbog svojega divovskog stasa nedvojbeno pravi sportski fenomen. Čini se da boksačkog prvaka, koji svojim orijaškim dimenzijama toliko nadmašuje sve protivnike, nije bilo još od Prima Carnere, slavnog Talijana, prije 70-ak godina.


Nikolaj ValujevNikolaj ValujevValujev je u usporedbi sa svojim suparnicima, čak i krupnim boksačima teške kategorije, zaista pravi div. Rodio se u kolovozu 1973. u tadašnjem Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, u radničkoj obitelji. Otac mu je radio u tvornici radioaparata, a majka je bila kućanica. Zanimljivo je da su mu roditelji bili niskoga rasta, visoki jedva 160 cm, a on ih je, čak i prije nego što je postao tinejdžer, znatno nadmašio visinom. Majka je govorila da je takve gene naslijedio od njezina oca, Tatarina koji je bio nevjerojatno visok.

Najprije se bavio košarkom, čak igrajući u momčadi koja je osvojila juniorsko državno prvenstvo. Ali nije bio samo visok, nego i krupan, pa je prešao na atletiku, kao bacač diska. I u tome je bio vrlo dobar te je osvajao medalje na juniorskim atletskim prvenstvima svoje zemlje. Kad mu je bilo 19 godina, zapazio ga je boksački trener Oleg Šalajev i predložio mu da se počne baviti boksom, ponudivši mu da će ga trenirati. Valujev je pristao. Nije ga bilo strah, jer je ionako u mladosti sudjelovao u tučnjavama, a radio je u to vrijeme i kao izbacivač u noćnom klubu. Taj sport mu se jako svidio pa mu se posvetio.

Imao je, doduše, i znatan hendikep, jer se boksom počeo baviti poprilično kasno. Njegovi prvi suparnici imali su već višegodišnje iskustvo u tom sportu - njime se djeca uglavnom počnu baviti već u ranoj tinejdžerskoj dobi. Trener ga je, međutim, vrlo brzo pripremio za prve borbe, koje je on s lakoćom prebrodio, redovito pobjeđujući. Isprva je pobjeđivao zahvaljujući ponajprije svojoj divovskoj konstituciji, jer je imao dulje ruke od ostalih, ali je brzo svladao i tehniku.

Njegov trener učinio je nešto neuobičajeno. Treneri krupne boksače najčešće uče da udaraju protivnika direktima s distance, te ih tako svojim dugim rukama spriječe da im se približe, a Šalajev je Valujeva učio upravo obratno, da ih pusti da mu se približe, kako bi ih potom iznenadio tehnički zahtjevnim udarcima, koje je Valujev vrlo spretno, snažno i - što je posebno važno - brzo zadavao.

Valujev se isprva natjecao u amaterskoj kategoriji, djelomice i stoga što se, kad se počinjao boksati, profesionalizam u boksu u Rusiji nije tolerirao. Prvi profesionalni meč imao je u listopadu 1973. u Berlinu protiv Amerikanca Johna Mortona. Slijedili su mečevi u raznim svjetskim ringovima, najčešće u Njemačkoj, ali i u Australiji, Britaniji, Južnoj Koreji, Japanu, a nekoliko i u SAD-u. Pobjeđivao je sve odreda i postupno se penjao na ljestvici profesionalnih boksača u teškoj kategoriji. Isprva su ga boksački komentatori kritizirali da se bori s odviše lakim suparnicima, a bilo je i primjedaba da su mu mečevi dosadni, jer kada je on u ringu, njegovi protivnici djeluju kao da su u neravnopravnom položaju, pa često od njega bježe po ringu. Kritizirao ga je čak i njegov prvi trener Šalajev, s kojim je prije nekoliko godina prekinuo te su se za njega brinuli njemački menadžer i njegovi treneri. Šalajev je tvrdio da Valujev nije dovoljno razvio tehniku, te da je lijen i nedovoljno trenira. No ovaj je u ringu dokazivao da je sve bolji i bolji, te je na kraju uz pomoć njemačkog menadžera, ali i američkih boksačkih promotora, stigao i do prve borbe za svjetsku titulu. Američki promotori procijenili su da bi mogao - u prvom redu zahvaljujući opasnom licu i stasu - postati nova zvijezda svjetskoga boksa, pa su mu dali i primjereni nadimak - Zvijer s Istoka.

Valujev u borbi s Ruslanom ČagajevomValujev u borbi s Ruslanom ČagajevomU svijetu postoji pet neovisnih boksačkih federacija koje organiziraju mečeve za svjetske naslove, a Valujev je dobio priliku da se bori za titulu u verziji najstarije među njima - World Boxing Association (WBA). Protivnik mu je bio dotadašnji svjetski prvak John Ruíz, koji je taj naslov 2001. preoteo Evanderu Holyfieldu. Meč je održan u prosincu 2005. u Berlinu - Valujev je pobijedio na bodove, ali je Ruíz tvrdio da je to velika prijevara, namješten rezultat.

Valujev je potom četiri puta branio titulu, triput ju je obranio, ali ju je u travnju 2007. izgubio u stuttgartskom meču s dotad nepobjedivim Uzbekistancem Ruslanom Čagajevom. Valujev je potom dobio još dva meča, ne bi li dobio priliku za revanš s Čagajevom. Ali Čagajev, nakon što je u siječnju 2008. samo jedanput branio naslov, obznanio je da je ozlijeđen i više ne može boksati. Valujev je tada dobio priliku da se bori za naslov svjetskog prvaka, ali ne više protiv Čagajeva, nego protiv starog suparnika Ruíza, kojega je u kolovozu ove godine pobijedio i tako iznova postao svjetski prvak u teškoj kategoriji u verziji WBA.

Danas je velika boksačka zvijezda, o njemu se mnogo piše, ali on se ljuti jer ga mediji prikazuju kao opasnog grubijana. U intervjuima uvijek ističe kako je u biti nježna duša, veliki ljubitelj lijepe književnosti, pa je nabrojio svoje omiljene pisce - Lava Nikolajeviča Tolstoja i druge ruske klasike, ali i Agathu Christie, A.C. Doylea, Toma Clancyja i Jacka Londona. Uvijek ističe da je i sam pisao pjesme, te da je baš zahvaljujući tomu osvojio svoju suprugu Galinu, kojoj je u pismima slao te svoje pjesme, a s njom sada ima dvoje djece.

Evander HolyfieldEvander HolyfieldNakon što je u kolovozu ove godine ponovno osvojio titulu svjetskog prvaka u verziji WBA, počele su spekulacije kako će i kada taj naslov braniti. Pojavila se inicijativa za mečeve s nosiocima titula u teškoj kategoriji drugih federacija, kako bi se titula ujedinila.

Situacija je vrlo zanimljiva, jer preostala četiri naslova drže dvojica braće, što je prvi slučaj u povijesti svjetskog boksa. Tako je svjetski prvak u teškoj kategoriji u verziji WBC-a (World Boxing Council) Ukrajinac Vitalij Kličko, a po verzijama IBF-a (International Boxing Federation), WBO-a (World Boxing Organisation) i IBO-a (International Boxing Organisation) njegov mlađi brat Vladimir Kličko. Bilo je i inicijativa za meč između braće, da se tako dobije šampion u sve četiri verzije, ali su braća kategorički odbila da - ikad - ukriže rukavice u službenom meču. Ali oba su brata pozvala Valujeva na borbu - svejedno im je koga će odabrati. Taj je izazov ponovljen i prije nekoliko dana. Valujevljevi menadžeri, međutim, procjenjuju da još nije trenutak za takav izazov, da je bolji drukčiji spektakl, gdje Valujev ima veće izglede - pa je za protivnika odabran Holyfield.

Vezane vijesti

Nikolaj Valujev zaključio karijeru

Nikolaj Valujev zaključio karijeru

Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, ruski boksač Nikolaj Valujev (38), odlučio je okončati karijeru, potvrdila je promotorska agencija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika