Objavljeno u Nacionalu br. 679, 2008-11-18

Autor: Berislav Jelinić

Potvrđena balkanska veza

Gudurić bombu donio iz Srbije

Policija je došla do novih saznanja u istrazi oko ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića: bomba kojom su ubijeni najvjerojatnije je izrađena u Novom Sadu, a u Hrvatsku ju je unio odbjegli Bojan Gudurić

Željko Milovanović (na slici lijevo) Bojan Gudurić (na slici desno)Željko Milovanović (na slici lijevo) Bojan Gudurić (na slici desno)U proteklih tjedan dana policijski istražitelji došli su do novih saznanja o nedavnim stravičnim ubojstvima u središtu Zagreba.Prvo, da je atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića dijelom pripreman u Srbiji. Do tog zaključka policija je došla nakon detaljne analize eksplozivne naprave za koju je ustanovljeno da je najvjerojatnije sastavljena u Novom Sadu, te da ju je iz Srbije u Hrvatsku prebacio odbjegli zločinac Bojan Gudurić. Drugo, sve je snažnija indicija da postoji veza između atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića te ubojstva Ivane Hodak, o čemu svjedoče neki materijalni dokazi nađeni u istrazi. Iako to nitko ne želi potvrditi, dojam je da policija sve veću pozornost posvećuje mogućnosti da su svi navedeni zločini na neki način povezani sa suđenjem Vladimiru Zagorcu. Na taj zaključak, naime, navodi to da su sve osobe koje bi mogle biti svjedoci na Zagorčevu suđenju pod 24-satnom policijskom zaštitom.

Iako se o tome govorilo još u početku istrage, proteklih dana potvrđeno je da je atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića dijelom pripreman u Srbiji. Sa susjednom zemljom, osim nekih izvršitelja zločina, može se povezati i eksplozivna naprava koju su odbjegli ubojice Ive Pukanića i Nike Franjića 23. listopada skuterom marke Peugeot dovezli u dvorište zgrade NCL Media Grupe. Nju su, kako je doznao Nacional iz izvora bliskih policiji, atentatori najvjerojatnije dopremili iz Novog Sada, gdje ju je, po svemu sudeći, izradio odbjegli srpski kriminalac Bojan Gudurić, kojeg hrvatska policija sumnjiči za direktno sudjelovanje u atentatu.

On je policiji otprije poznat kriminalac, koji je sudjelovao u više pljački u Vojvodini. Do njegova povezivanja s atentanom na Pukanića i Franjića bilo je manje poznato da je stručnjak za eksplozive, naročito za sofisticirane eksplozivne naprave. S eksplozivima ga je naučio raditi jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada. To je bila prva informacija koja je policiju navela na zaključak da je Gudurić izradio eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i Franjića. Iako se još uvijek pouzdano ne zna kakvu je točno poziciju Gudurić imao u zapovjednoj hijerarhiji petorice neposrednih ubojica Pukanića i Franjića, informacija da je eksploziv u Zagreb dopremljen iz Srbije može pokazivati da je Gudurić u hijerarhiji imao značajnu ulogu, jer ga se sada može povezivati i s nabavom eksploziva, a ne samo s neposrednim sudjelovanjem u atentatu.


Prodavaonica u ZagrebuProdavaonica u ZagrebuInformacija o porijeklu eksploziva za atentat na Pukanića i Franjića pokazuje da na određenoj razini ipak postoji suradnja između policija u regiji, odnosno da je hrvatska policija tu informaciju dobila od svojih kolega iz Srbije. Prije nekoliko dana neke su srpske novine napisale i da je Gudurića srbijanska policija locirala u okolici Novog Sada gdje se nalazi njegova trudna djevojka, te da oko njega steže obruč, što su prenijele i hrvatske novine. Ta se informacija može dvojako shvaćati - kao potvrda da srbijanska policija aktivno nastoji locirati odbjeglog ubojicu, ali i kao upozorenje Guduriću da mijenja lokaciju na kojoj boravi. U hrvatskoj policiji još uvijek nisu sigurni do koje mjere srbijanska policija može neovisno raditi, te mogu li se iz Srbije očekivati konkretni rezultati. Te će nedoumice postojati sve do eventualnog uhićenja Bojana Gudurića, ali i nalogodavaca atentata, ako se oni nalaze na području Srbije.

U hrvatskoj policiji, unatoč skepsi, ne odustaju od suradnje s policijama zemalja u okružju pa će hrvatska policija u Beograd poslati jednog časnika za vezu, a isto tako u Zagrebu bi primili predstavnika srbijanske policije koji bi imao isti zadatak.

Da se takva suradnja isplati pokazuju i rezultati do kojih se došlo nakon analize pronađenih stvari u skloništu odbjeglog Željka Milovanovića na području Republike Srpske. Uroš Penat, direktor policije srpskog entiteta u BiH, založio se za slanje tih stvari u Hrvatsku. Naknadnom analizom stvari pronađenih na mjestu zločina, kao i na drugim lokacijama u Hrvatskoj, policija je došla do novih čvrstih dokaza o umiješanosti Milovanovića u atentat. Umjesto da pohvali takvo postupanje policije, premijer srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik o svemu šuti i neformalno stvara pritisak prema Urošu Peni. Strani diplomati primijetili su kako su u srpskom entitetu u BiH mediji koje povezuju s Dodikom, bilo na razini prikrivenog vlasništva, bilo na razini njegova utjecaja na uređivačku politiku, proteklih dana stvarali neprimjereni pritisak prema Peni i policiji koja je prema Dodikovu ukusu previše surađivala s hrvatskom policijom.

Za razliku od srpskog entiteta u BiH, policija u Federaciji BiH s hrvatskom policijom na tom slučaju surađuje izvrsno. Hrvatska policija je od njih dobila dragocjene informacije oko mogućeg sudjelovanja Elvisa Hadžića iz Velike Kladuše u atentatu na Pukanića i Franjića. Sumnjalo se da je upravo Hadžić donio u Hrvatsku eksploziv koji su atentatori koristili, ali je ta informacija zahvaljujući angažmanu policije Federacije BiH demantirana.

Policija napreduje na rasvjetljavanju pozadine atentata na Pukanića i Franjića. Pojavile su se nove informacije o mogućoj vezi Slobodana Đurovića s atentatom na Pukanića i Franjića. Đurović i Milenko Kuzmanović zasad će se morati suočiti s optužbama za pomaganje atentatorima u bijegu, ali ne i za neposrednu umiješanost u ubojstvo. U policiji vjeruju kako bi se optužnica protiv Đurovića mogla promijeniti, te da bi njega uskoro mogli izravno povezati s ubojstvom.

Čak i ako se to ne dogodi, u policiji tvrde da postoji velika vjerojatnost da će Đurović početak suđenja dočekati u pritvoru, jer je strani državljanin i postoji velika opasnost njegova bijega. U policiji vjeruju da će se svim uhićenima suditi u roku 6 mjeseci, te da će suđenje teći brzo. Nadaju se i da će nakon izricanja presuda Robert Matanić početi kvalitetnije surađivati jer je vidljivo da teško podnosi zatvor, a pogotovo nakon što bi se mogao suočiti s tim da će najmanje 30 godina provesti iza rešetaka.

Policija je došla do novih saznanja na temelju kojih su počeli sumnjati da su ubojstva Pukanića i Franjića i ubojstvo Ivane Hodak povezana. Istodobno se na temelju nekih indicija pojačava utisak da policija sve veću pozornost posvećuje mogućnosti da su sva ta ubojstva povezana sa suđenjem Vladimiru Zagorcu.

Što se tiče konkretnih dokaza, moguće je da su prve indicije o povezanosti tih ubojstava temeljene na pronađenim čahurama na mjestu likvidacije Ivane Hodak. Policija je najvjerojatnije te čahure pokušala povezati s oružjem koje je opljačkano 8. rujna u trgovini oružjem Hunter K&Ž u Tomašićevoj ulici 4 u Zagrebu. Pljačkaš koji hoda poput Željka Milovanovića snimljen je tijekom te pljačke u kojoj su dvojica muškaraca odnijeli 25 pištolja i snajpersku pušku. Međutim, to nisu jedine indicije koje povezuju ova dva slučaja.

Prema saznanjima kojima policija raspolaže, i Pukanić i Ivana Hodak mogli su raspolagati informacijama koje bi mogle naštetiti Zagorcu tijekom suđenja za krađu dragulja vrijednih najmanje 5 milijuna dolara. Pukanić se na suđenju Vladimiru Zagorcu čak trebao pojaviti kao svjedok, jer je samo on znao tko je Nacionalu dostavio kutije u kojima su se nalazili Zagorčevi dragulji. Nakon Pukanićeva ubojstva i drugi su svjedoci iz postupka protiv Zagorca dobili policijsku zaštitu. Iako to ne mora nužno dokazivati da je Vladimir Zagorec u pozadini ubojstava Ive Pukanića, Nike Franjića i Ivane Hodak, činjenica je da se te mjere  mogu smatrati preventivnom akcijom koja pokazuje da policija pod novim vodstvom ništa ne želi prepustiti slučaju.Sumnjiva pljačkaPolicija zasad pokušava utvrditi jesu li čahure pronađene na mjestu ubojstva Ivane Hodak možda ispaljene iz oružja ukradenog u pljački zagrebačke trgovine oružjem Hunter & KŽ. Tada su kamere  snimile pljačkaša koji po konstituciji i hodu podsjeća na odbjeglog Željka Milovanovića. Upravo bi ta pljačka mogla biti ključna poveznica između ubojstava Ive Pukanića i Ivane Hodak.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika