Objavljeno u Nacionalu br. 683, 2008-12-15

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Propast rock'n'rolla

Novinar je u sjajnom prilogu u emisiji dossier.hr posjetio Boru Đorđevića u beogradskoj kladionici, pitao za pročetničke stavove, razgledao mu kokarde i - svaka čast na petlji - u facu istresao par stihova na temu njegova lika i djela

DOKUMENTARAC ILI TV RAZGLEDNICA?
Prvi hrvatski predsjednik, dokumentarni film, HTV1, srijeda, 20.10

Zrinka PavlićZrinka Pavlić Premda najradije bih, neću ovom prilikom opisivati svoje uobičajene reakcije na pojavu snimki pokojnog FT-a u TV programu. Nemam pravo ljude gnjaviti opisom svojih alergija. Međutim, ono što me kod dokumentarnog filma “Prvi hrvatski predsjednik” sasvim legitimno zasmetalo jest što ga se naziva upravo tako - dokumentarnim filmom. Riječ je, naime, o poduljem nostalgičnom videospotu čiji bi najprikladniji naslov bio “Bilo je časno živjeti s Franjom”. Znam da mu je u srijedu bila godišnjica smrti i da je o takvim obljetnicama običaj o pokojniku zboriti sve najbolje, ali onda se tako nadahnute TV razglednice treba nazvati pravim imenom, kao što je ono koje sam već spomenula ili nešto poput “Franjo T. i kako bismo htjeli da ga pamtite”, “Dr. Tuđman & HDZetkinje: najveći hitovi” i “Tuky in the sky with diamonds” (za inozemnu distribuciju). Ovako, kad su ga nazvali dokumentarcem, ispada da ima ozbiljnu faktografsku vrijednost te da je Tuđmanov mandat započeo puštanjem bijele golubice na zagrebačkom Kegelbajsu, a završio ljubljenjem Papinog prstena na Plesu. Ništa vragovi, ništa diletanti, ništa kibidabi, ništa pretvorba. I ništa nakon devedeset pete.



Ocjena: bilo je časno promijeniti
program (1)


KAKO JE PROPAO ROCK’N’ROLL
dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.20

Jedina zamjerka koju imam na ovotjedni dossier.hr jest to što su se poveli za medijskim trendom da pred kraj 2008. sa strepnjom najavljuju “kriznu 2009.” kao da će 31. 12. u ponoć, točno u sekundi kad vam petarde odvale uši - kriza sletjet prvim avionom na Pleso. Ipak, opraštam im tu sitnu stilsku bedastoću jer su je demantirali prilogom o godini na izmaku, “Hrvatska u banani”. Osim tog priloga i dobrog dijela emisije posvećenog političaru koji je isto ovih dana imao godišnjicu smrti, ali je nezaboravan iz sasvim drugih razloga nego Tuđman - Vladi Gotovcu - dossier.hr zaključen je sjajnim polurevijalnim prilogom pod naslovom “Kako je propao rock’n’roll”. Autor priloga posjetio je Boru Đorđevića u beogradskoj kladionici, priupitao ga za pročetničke stavove i angažmane, razgledao mu kokarde i ikonografiju na lančićima te mu - svaka čast na petlji - u facu istresao par vlastitih stihova na temu lika i djela od devedesetih naovamo. Poseban začin priči o nekad urbanom i kozmopolitskom, a sada ideologijom zatrovanom rocku dali su anketirani građani s beogradskih ulica, koji su na: “Što kažete na stih: Šiptari se kote, jebem te živote?” odgovarali s: “Ha, čujte, to je čak i istina, ali šta možemo kad je tu demokratija i Evropa”! Thompson je odbio sudjelovati u emisiji.
Ocjena: odličan (5)

BRUXELLES I NADREALIZAM
Iza ekrana, HTV1, petak, 17.55

HTV-ovci su ovaj tjedan potrošili naše pare od pretplate na slanje lokalnog novinara u Bruxelles ne bi li ondje snimio prilog kojim će opravdati zašto troše našu lovu od pretplate na uzdržavanje Željka Korpara. Znam, i meni je suludo. Pogotovo zato što je riječ o liku koji je svojedobno (iz Bruxellesa!) pred kamerama podigao CD i izjavio: “Sve informacije dobio sam na DISKETI”! No svi oni koji su pomislili da je slušanje o razini šećera i kolesterola u krvi Željka Korpara vrhunac debilizma, odmah su nakon završetka priloga revidirali prosudbu. Emisija je pred sam kraj, naime, otklizala u suludi nadrealizam. Eto ti u kadru Branka Uvodića kako nešto palamudi o sretnoj novoj devedeset osmoj ili devetoj, blagdanima, Božiću i Hrvatima te posebno čestita “jednom našem sugrađaninu, saborskom zastupniku, koji je ovih dana u bolnici”. Koji je to đavo bio? Neka interna šala? Greška na magnetoskopu? Kolektivni moždani udar?
Ocjena: WTF???

MARIJANINI IZLJEVI IZ MOZGA
Prijenos sjednica Hrvatskog sabora, HTV2, petak, oko 15h

Teško mi je odabrati što me više raduje; kada zbog prijenosa sjednica Hrvatskog sabora ne mogu u obećanom terminu pogledati emisiju o kazalištu ili kada na toj sjednici, kad mi je već nepozvano zaposjela mjesto na rekorderu, moram slušati duboko produhovljene izjave Marijane Petir. Širem pučanstvu poznata po izljevima iz mozga koji se ne mogu nazvati nikako drukčije nego BLAGOM (sjetimo se samo zapanjujućeg suosjećanja koje je iskazala prema parovima koji pri začeću traže medicinsku pomoć), ovaj nas je petak počastila stručnim izlaganjem o poljoprivredi zaključenim konstatacijom da “šta meni Ribić ima pričat o poljoprivredi kad se nikad vruć nije vode napio”. Dobro da mu u takvom ispadu kulture, umjetnosti i političke elokvencije nije sasula i par paradajza u glavu. Znam, znam, javni interes, transparentnost djelovanja državnih tijela i neki zakonski propisi obvezuju HTV da takvim divotama gazi preko planiranog programa, ali svaki put kad me s malog ekrana počaste takvim biserom, pomislim da bih zbilja radije gledala, ne znam, snimku poroda. I to ne ljudskog. Ne mora čak biti ni uz asistenciju veterinara. Njega nek pošalju u Sabor.
Ocjena: 0 (posto na sljedećim izborima)

BRAVO & BIS!
Noć u kazalištu: Carmen,
HTV2, subota, 23.55

Znam da osim mene, moje mame i bivših kolega iz muzičke škole nema puno ljudi koji vole gledati opere na televiziji pa neću zakerati oko termina u kojem je HTV prikazao ovu sjajnu snimku “Carmen” s Ružom Pospiš-Baldani, Vladimirom Ruždjakom i dirigentom Lovrom Matačićem. Samo ću u ime svih tih četrnaest gledatelja uzviknuti: hoćemo još!
Ocjena: super! (5+)

VIĐE RASPLETA!
Mamutica, HTV1, subota, 21.55

Serija je puno gledljivija nego što sam očekivala, uglavnom zahvaljujući solidnoj, u nekim slučajevima (Sreten Mokrović) čak i odličnoj izvedbi glavnih glumaca. No osim što i dalje ne mogu prežaliti stanare Travnog i utjecaj koji će im serija imati na cijenu kvadrata, moram priznati da me malo smeta i scenaristička fora po kojoj se svaki slučaj rješava tako da nam ga u zadnjih nekoliko minuta izdeklamiraju po špranci: “A sad - rasplet”! Znam, znam, tako je radila i Agatha Christie s Poirotom, ali to nekako ipak nije isti svijet ni stil.
Ocjena: neloše (+3)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika