18.12.2008. / 18:15

Autor: Robert Bajruši

Tjedna propovijed

Komentar: Loše ponašanje hrvatske vlade

Ako su i postojali optimisti koji su vjerovali u, ako ne savezništvo, onda bar dobrosusjedstvo Ljubljane i Zagreba, nakon blokade pregovora Hrvatske i EU, morali su izgubiti iluzije. Ponovimo, Slovenija nije bila fer, ali takvo ponašanje ni u kojem slučaju ne umanjuje osobnu odgovornost premijera Ive Sanadera za potpuni fijasko njegove vanjske politike

Robert BajrušiRobert BajrušiNema nikakve sumnje, slovenska politika je sitna, uskogrudna i u najgorem smislu riječi balkanska, barem kada se radi o odnosu prema Hrvatskoj. Ako su i postojali optimisti koji su vjerovali u, ako ne savezništvo, onda bar dobrosusjedstvo Ljubljane i Zagreba, nakon blokade pregovora Hrvatske i EU, morali su izgubiti iluzije. Ponovimo, Slovenija nije bila fer i svojim ponašanjem mogla bi izuzetno negativno utjecati na ekonomske, ali i demokratske trendove u Hrvatskoj.

Ali takvo ponašanje ni u kojem slučaju ne umanjuje osobnu odgovornost premijera Ive Sanadera za potpuni fijasko njegove vanjske politike. Krivci su i Gordan Jandroković, njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović, možda još poneki diplomat, ali iznad svih njih je Sanader. Predsjednik hrvatske vlade nije u pet godina mandata osmilio strategiju prema Sloveniji, uključujući hitne mjere u kriznim situacijama poput sadašnje, nije nikoga ovlastio da vodi pregovore s Janšom, Pahorom i Rupelom, a proteklih dana, kada je trebalo najžešće zapeti u pronalaženju saveznika unutar Unije, Sanader je u New Yorku vodio sjednicu Vijeća sigurnosti koja se bavila gusarima u Somaliji. Dok je Sanader vodio sjednicu, gusari su oteli još šest brodova, a Slovenci do 2012. zaustavili Hrvatski ulazak u Europsku uniju.

Cinici bi mogli zaključiti da je Ivo Sanader u pomorskim pitanjima redovito na gubitničkoj strani bez obzira radi li se o obalama Somalije ili Piranskog zaljeva.
Sada slijedi - prema očekivanjima - spašavanje svega što se još može spasiti. U ovom trenutku, kada je u Bruxellesu sve izgubljeno, preostaje bitka za hrvatsku publiku. Rezultat su teške riječi o tome da nitko neće prodavati hrvatsku zemlju zbog ulaska u EU. Zvuči dobro, i lijepo je znati da je na čelu vlasti neupitni domoljub, ali, na žalost, sve je to post festum verbalno prodavanje magle.

Još početkom ove jeseni iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, stizali su signali iz kojih se dalo razaznati da će Slovenija zadržati tvrdu liniju prema Hrvatskoj. Vrlo slične najave dolazile su iz Slovenije, samo što su ih u Zagrebu, posve pogrešno, shvaćali kao posljedicu tamošnje predizborne kampanje. Vlada i opozicija su čitavo vrijeme bili uvjereni kako će problem biti riješen sam od sebe, možda s malom pomoći prijateljskih zemalja.
Pokazalo se da takvih država - nema. U izjavama će svi hvaliti Hrvatsku, ali posljednjih godina Berlin, Beč, Budimpešta ili Rim, više nisu saveznici Zagreba. Zašto je tako? U ovakvim situacijama odgovor redovito treba potražiti u politici aktualne vlade.

Isto tako, Sanader sada može pokazivati prstom prema Sloveniji, ali Slovenci nisu krivi zbog činjenice da je Hrvatska, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, u tri godine zatvorila svega njih šest-sedam. Takva sporost govori o lošoj vlasti, a ne o ”zločestim Janezima“. A nitko ne može ni pretpostaviti koliko vremena treba još proći da Hrvatska zaključi poglavlja vezana za brodogradnju ili poljoprivredno zemljište, što je trenutačno u drugom planu.

Na žalost, loša slovenska odluka dovest će do porasta ksenofobije i eurospepticizma u Hrvatskoj, a prve žrtve ovog negativnog trenda bit će slovenska poduzeća koja posluju u Hrvatskoj. Iz tog kuta, jasno je da je vlada Boruta Pahora povukla loš potez i od dobrog susjeda, Hrvatsku dugoročno pretvorila u suparničku državu. Ali kriva slovenska politika, ni u kojem slučaju nije opravdanje za potpuno pogrešno ponašanje hrvatske vlade.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika