Objavljeno u Nacionalu br. 684, 2008-12-23

Autor: Marko Ćustić

Political report

Smjene prijete Polančecu i Kosorici

U Vladi su ugrožene pozicije nekoliko osoba koje su se smatrale ljudima od povjerenja premijera Ive Sanadera, dok će drugi doživjeti značajna promaknuća

PREMIJEROVI BOŽIĆNI DAROVI Ivo Sanader u Banskim dvorima igra se ispred božićnog drvca sa svojom mađarskom ovčarkom Kingom i smišlja koga će od bliskih suradnika obradovati, a koga rastužiti za novogodišnje blagdanePREMIJEROVI BOŽIĆNI DAROVI Ivo Sanader u Banskim dvorima igra se ispred božićnog drvca sa svojom mađarskom ovčarkom Kingom i smišlja koga će od bliskih suradnika obradovati, a koga rastužiti za novogodišnje blagdaneUmjesto božićne atmosfere, u sjedištu Vlade na Markovu trgu vlada teška uznemirenost. Ugrožene su pozicije nekoliko osoba koje su se donedavno smatrale ljudima od povjerenja premijera Ive Sanadera, dok će drugi doživjeti značajna promaknuća. Cijela će se operacija vjerojatno odigrati tijekom prazničnog razdoblja, priča se među uznemirenim dužnosnicima. Nacionalovi izvori iz diplomatskih krugova i vrha državne politike smatraju da je o tome koga će zadržati, a koga izbaciti iz Vlade premijer morao odlučiti zbog tri presudna pitanja na kojima se ovih dana prelama sudbina Hrvatske za iduće razdoblje. Najpreče među njima je svakako slovenska blokada pregovora s Europskom unijom. Po važnosti je podjednaka i financijska kriza koja prijeti kolapsom proračuna i državnih financija. Na trećem mjestu je još jedna velika zapreka u procesu pridruživanja EU, usklađivanje hrvatske brodogradnje s europskim zahtjevima.

Bianca Matković, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i osoba iz Sanaderova najbližeg kruga, trebala bi zamijeniti Jadranku Kosor na mjestu potpredsjednice Vlade. Ona će nastaviti s potpredsjedničkog mjesta raditi ono što je radila i do sada - koordinirati pregovore o priključenju Europskoj uniji. Ta je informacija već veoma raširena u diplomatskim i političkim krugovima i doima se vrlo izglednom. Za Nacional je potvrđena iz vrha HDZ-a, kao i iz krugova zapadnoeuropskih diplomata stacioniranih u Zagrebu.Jadranki Kosor ne prijeti smjena s čela resora socijalne skrbi, iako unutar Hrvatske demokratske zajednice raste nezadovoljstvo oko njenog privilegiranog položaja. Skupina visokopozicioniranih članova krivi je da ona osobno njima blokira pristup “predsjedniku”, kako preferiraju titulirati Sanadera. Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a predviđa da će oko razrješenja Jadranke Kosor s mjesta potpredsjednice Vlade u Banskim dvorima biti “velike drame”.Iako su pregovori s EU u ovom trenutku blokirani, položaj ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića prema analizama nije neposredno ugrožen. “Jandroković je ministar bez ovlasti, prvi šef diplomacije koji ne vodi vanjsku politiku i ne sastaje se neovisno s predsjednikom države, sukreatorom vanjske politike. To je presedan od nastanka samostalne Hrvatske. Njegova sudbina potpuno ovisi o faktorima izvan njegove kontrole. Ako se pregovori s Europskom unijom ne deblokiraju do veljače, Sanaderu će zatrebati dežurni krivac”, kaže Nacionalov izvor.


Premijer je naumio smijeniti i drugog potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, smatra isti izvor: “Vidi se da je Polančec sada nesiguran u svakom svom potezu. Zbog lošeg ishoda pregovora sa sindikatima oko brodogradilišta, pozicija mu je žestoko ugrožena.” Za razliku od Jandrokovića, Polančec je imao i Sanaderovo povjerenje i ovlasti u pregovorima sa sindikatima oko restrukturiranja brodogradilišta. Stoga ga premijer smatra osobno odgovornim za neuspjeh. Polančecovu položaju ne pomaže ni pisanje medija u kojima ga se posljednjih dana počelo dovoditi u vezu s optuženicima iz afere “Maestro”, kao ni činjenica da su ga ministar financija Ivan Šuker i Sanader prije tjedan dana na neugodan način prekinuli u izlaganju na sjednici Ekonomskog vijeća, kad je pokušao ponuditi svoja rješenja za alternativno punjenje proračuna za 2009. Iz svega toga analitičari zaključuju da je Polančecovo vrijeme prošlo i pokraj BIANCA MATKOVIĆ, Kandidatkinja za potpredsjednicuBIANCA MATKOVIĆ, Kandidatkinja za potpredsjednicunjegova imena stavljaju kategorizaciju “bivši”. Ipak, kao i u slučaju Jadranke Kosor, Polančec bi nakon smjene s potpredsjedničkog mjesta trebao zadržati poziciju ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, smatra se u vrhu HDZ-a.Kandidat za Polančecova nasljednika sigurno je iznenađenje za najširu javnost, ali ne i za ozbiljne medijske analitičare. Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo mogao bi postati Ivica Mudrinić, sadašnji predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma. Mudrinić je posljednjih tjedana za medije dao niz izjava u kojima je prvi put od odlaska iz politike izravno komentirao razvojnu strategiju i viziju budućnosti Hrvatske u svjetlu aktualne financijske krize. Također, Mudrinić je prije desetak dana u Večernjem listu dao veliki intervju znakovita naslova “Ne isključujem povratak u politiku”. U njemu je Mudrinić istupio programatski, rekavši: “Moramo znati kakvo društvo želimo za 5 ili 10 godina. Sadašnja će kriza proći. No mi nismo imali viziju ni prije 10 ili 15 godina. Prva vizija je bila ona o samostalnosti države, i kao takva je realizirana. Ali onda je izostala vizija o tome kakvo društvo želimo biti 10 godina kasnije.”

Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a smatra Mudrinićev dolazak u Vladu veoma izvjesnim. On je na istom položaju praktički od 1998., kad je došao na mjesto direktora tadašnje Hrvatske pošte i telekomunikacija. “U gospodarstvu je iscrpio sve moguće izazove, a materijalno je neovisan”, špekulira Nacionalov izvor o mogućim motivima Mudrinića za povratak u politiku. U perspektivi je čak i situacija u kojoj bi se Sanader kandidirao na predsjedničkim izborima 2010., a Mudriniću prepustio da kao premijer vodi Vladu. Još prije nekoliko mjeseci ime ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca spominjalo se među potencijalnim HDZ-ovim kandidatima za predsjednika Republike. Sada se situacija promijenila i Primorčev je ostanak na mjestu ministra neizvjestan. Nekoliko izvora bliskih vrhu HDZ-a sigurno je da će Sanader iskoristiti priliku da pri prvoj rekonstrukciji Vlade smijeni Primorca, iako trenutačno nema konkretne alternative. Premijer mu zamjera navodno soliranje oko besplatnih udžbenika u trenucima kad se pokušavalo smanjiti proračun za 2009., ali se sada vjerojatno prisjeća i drugih Primorčevih grijeha iz prošlosti, poput oklijevanja oko ulaska u HDZ.

Iako je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u sličnoj situaciji što se narušenih odnosa s premijerom tiče, njegova je pozicija zasad sigurna. Kalmetina važnost raste s približavanjem svibanjskih lokalnih izbora. “Zadar je jaka baza HDZ-a upravo zahvaljujući njemu, i Sanader ga se ne može odreći”, kaže Nacionalov stranački izvor. Najvažniji ministar za Sanadera, ali i za sudbinu Hrvatske, u ovom je trenutku prema svim procjenama ministar financija Ivan Šuker. On ima težak zadatak da svojom financijaškom vještinom spriječi kolaps proračuna, ali i reprogramira 12,4 milijarde eura vanjskog duga koji dolazi na naplatu. Koliko će Šuker imati težak zadatak vidi se i iz najosnovnijih makroekonomskih predviđanja. Proračun za 2009. veći je od prošlogodišnjeg za 5 posto. Istodobno, DAMIR POLANČEC, Nesigurni potpredsjednik VladeDAMIR POLANČEC, Nesigurni potpredsjednik Vladeprocjene rasta bruto društvenog proizvoda u 2009. kreću se od optimističnih Vladinih 2 posto, preko 1 posto procjene guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog pa sve do crnih tvrdnji pojedinih analitičara prema kojima će BDP rasti za 0,5 posto. Očito je da će se novac kojim će se pokriti razlika trebati negdje pronaći. Šuker se posljednjih tjedana pokazao kao majstor financijske alkemije i pretakanja sredstava kojima je spriječio kolaps državnih financija. Sanader od njega očekuje da takva alkemija potraje do proljetnih lokalnih izbora. Tek kad izbori prođu, Vlada će moći priznati da Republici Hrvatskoj treba nepopularna pomoć MMF-a. No s obzirom na težinu financijske i ekonomske situacije, taj trenutak se ne doima kao da Hrvatsku od njega dijeli 150 dana, nego stoljeća agonije, što će Šuker najbolje osjetiti na vlastitim leđima.

Šaljivi proračun: Za gume 43 mil. kuna

■ Iako se posljednjih mjesec dana od hrvatskog premijera i državnih dužnosnika mogu čuti ozbiljne najave o štednji, pravo stanje je sasvim drukčije: golemi državni aparat u 2009. će godini potrošiti na stotine milijuna kuna za troškove reprezentacije, uredsku opremu i namještaj, automobilske gume, te zdravstvene, veterinarske, intelektualne i osobne usluge. To proizlazi iz državnog proračuna koji je prošlog ponedjeljka, nakon samo pet sati rasprave, izglasan u Hrvatskom saboru. Nakon uvida u opsežan temeljni financijski dokument države, čini se da u državnoj upravi ne postoji osjećaj potrebe za štednjom, ili barem ne na vlastitoj koži. To, uostalom, proizlazi iz činjenice da će od pedesetak najvećih proračunskih korisnika njih tek petnaestak sljedeće godine dobiti manje novca nego u 2008. godini, a svi ostali na raspolaganju će imati više, ili barem podjednako kao dosad. Od najviših državnih tijela, hrvatskom predsjedniku godišnji je proračun smanjen za 2,49 posto, pa će u 2009. imati na raspolaganju nešto više od 54 milijuna kuna. S druge strane, Sabor bilježi povećanje od 1,63 posto odnosno oko 180 milijuna kuna, a Vladi su sredstva povećana za 3,38 posto, pa će moći utrošiti 299 milijuna kuna. Od ministarstava, manje novca dobit će resori Bože Biškupića, Marine Dropulić, Petra Čobankovića, Božidara Kalmete i Damira Bajsa, a najbolje će proći resor Darka Milinovića, koji će u 2009. imati na raspolaganju čak 24,73 posto više novca nego ove godine.

Ipak, kad se proračunske stavke za 2009. promotre u cjelini, teško je uočiti da se pri izradi tog dokumenta štedjelo. Tome u prilog idu sljedeće brojke: država će za kupnju novih automobila utrošiti gotovo 41 milijun kuna. Za kupnju automobilskih guma utrošit će se 43 milijuna kuna. Troškovi reprezentacije iznosit će 51 milijun kuna, a na službena putovanja državnih dužnosnika i službenika otpast će 310 milijuna kuna. Za uredsku opremu i namještaj namijenjeno je 365 milijuna kuna, za računalne usluge 556 milijuna kuna, a još će se naći dodatnih 150 milijuna kuna za “ulaganje u računalne programe”. Na stručna usavršavanja zaposlenika država će utrošiti 84 milijuna kuna, za plaćanje prekovremenog rada 159 milijuna kuna, a milijardu i 448 milijuna kuna platit će se za intelektualne i osobne usluge vanjskih suradnika. Tome pak svakako valja pridodati zdravstvene i veterinarske usluge u iznosu od 350 milijuna kuna, 173 milijuna kuna za promidžbu i informiranje, a iznaći će se i 80 milijuna kuna za “pomoć inozemnim vladama”. Najveći korisnici intelektualnih usluga su Ministarstvo pravosuđa s 228 milijuna kuna te Ministarstvo znanosti sa 177 milijuna kuna, dok će na tu stavku najmanje utrošiti državna Komisija za odnose s vjerskim zajednicama, i to samo 18.800 kuna. Što se tiče prekovremenog rada, najviše će otići u MUP i MORH, a jedini korisnik državnog proračuna koji nema potrebu za prekovremenim radom ili njegovim plaćanjem je Fond za razvoj i zapošljavanje koji pod tom stavkom ima nulu. Od 41 milijun kuna namijenjenih za “prijevozna sredstva u cestovnom prometu”, 13 milijuna utrošit će Ministarstvo poljoprivrede, 6,5 milijuna Ministarstvo mora, a 3,8 milijuna Ministarstvo zdravstva.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika