Objavljeno u Nacionalu br. 685, 2008-12-30

Autor: Nacionalova redakcija

Nova hrvatska generacija

Moćni prije četrdesete

Oni nisu htjeli čekati pa su već u dvadesetima počeli graditi uspješne karijere i postali utjecajni

Dijana Čuljak Šelebaj, Marija Cvitanović, Ida Prester, Krešimir Macan, Dragan Kovačević, Blago Markota,  Marko Naletilić, Dalibor Matanić, Marinko Sudac, Denis Popović, Roko Rumora, Josip Protega, Siniša Grgić, Oliver Frljić, Viktor DragoDijana Čuljak Šelebaj, Marija Cvitanović, Ida Prester, Krešimir Macan, Dragan Kovačević, Blago Markota, Marko Naletilić, Dalibor Matanić, Marinko Sudac, Denis Popović, Roko Rumora, Josip Protega, Siniša Grgić, Oliver Frljić, Viktor DragoU Hrvatskoj još uvijek nije lako postati moćan i utjecajan prije četrdesete godine. Upravo zato Nacional donosi listu onih koji su postigli uspjeh zaključno sa svojom četrdesetom godinom. Oni predstavljaju generaciju koja nije željela čekati, osobe koje su već u svojim dvadesetim godinama počele planirati i graditi karijere da bi se desetak godina poslije našle među najuspješnijima u Hrvatskoj. Na listi se nalaze osobe iz sporta, odnosa s javnošću, ekonomije, mode, medija, filma, kazališta, glazbenog svijeta i politike, i svatko od njih u svom je poslu postao iznimno uspješan i utjecajan. Pri tome nam nije bilo bitno ničije financijsko stanje jer novac ne određuje nužno nečiju moć i utjecaj. Na listi je mnogo više muškaraca nego žena, što pokazuje kakvo je stanje u hrvatskom društvu u kojem se još uvijek više prilika za uspjeh nudi muškarcima nego ženama.

IVAN VRDOLJAK

Nasljednik Čačića i Vesne Pusić
Veći dio javnosti još ga nije upoznao, ali Ivan Vrdoljak je treći čovjek Hrvatske narodne stranke, i vjerojatni nasljednik Radimira Čačića i Vesne Pusić. Čak i po cijenu razlaza s SDP-om u Slavoniji, u HNS-u ga namjeravaju kandidirati za gradonačelnika Osijeka. Šanse za pobjedu su minimalne, no cilj je Vrdoljakova promocija na državnoj razini, i uspije li Čačić u budućnosti stranku ugurati u Vladu, tom osječkom poduzetniku osigurana je uspješna politička karijera.

SLAVEN BILIĆ

Slaven BilićSlaven BilićStručan, hrabar i seks-simbol
Kada je u srpnju 2006. postao najmlađi izbornik hrvatske reprezentacije, malo tko je očekivao da će već nakon godinu dana Slaven Bilić (40) postati najobljubljeniji nogometni izborni. Prije svega zbog hrabrosti, jer je bez imalo straha u reprezentaciju uveo tri mladića, Eduarda da Silvu, Vedrana Ćorluku i Luku Modrića, a zatim i zbog igre reprezentacije koja se s lakoćom plasirala ove godine na europsko nogometno prvenstvo. Pri tome je hrvatska reprezentacija pobijedila Englesku u Londonu, nakon čega nitko više nije našao razloga da prigovara Biliću. Za žene, on je jedan od seks-simbola Hrvatske, za marketinške stručnjake, on je jedan od najboljih reklamnih proizvoda te ga nastoje dobiti za gotovo svaku reklamu, za nogometne navijače, on je neprikosnoven čak i nakon ispadanja u četvrtfinalu europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, te poraza u Zagrebu od Engleske na početku kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2010.

SAŠA ANOČIĆ

Vratio publiku u kazalište
Saša Anočić redatelj je trenutačno najpopularnije kazališne predstave u Hrvatskoj "Kauboji" Teatra Exit, za koju je nedavno dobio i Nagradu hrvatskog glumišta. Karte za nju nemoguće je dobiti i mjesec dana unaprijed, što se na hrvatskoj kazališnoj sceni rijetko događa. Riječ je o predstavi koja spaja dramu i mjuzikl, a koja je kao rijetko koja uspjela zadovoljiti ukuse gledatelja različitih kriterija i interesa - iako traje tri sata i završava kad redovni tramvaji prestaju voziti, u Teatar Exit na nju dolaze gledatelji od 8 do 80 godina. "Kauboji" nisu jedini Anočićev kazališni uspjeh: veliki hit je i predstava kazališta KNAP "Smisao života gospodina Lojtrice", koja je u istom kazalištu nedavno dobila i svojevrsni nastavak, predstavu "Niko i ništ". Anočića kritičari bezrezervno hvale nazivajući ga rijetkom pojavom na hrvatskoj kazališnoj sceni jer je uspio ne samo privući publiku svih profila, već i to učiniti inače rijetkim‚ pametnim humorom koji se usput nenametljivo bavi i seciranjem društvenih problema.

VICENCO BLAGAIĆ

Majstor za velike sajmove
Kao vrlo mladi poduzetnik, Splićanin Vicenco Blagaić (32) shvatio je da tajna leži u organiziranju velikih sajmova. Onaj najveći, koji mu se najviše isplatio, u posljednjih deset godina je Croatia Boat Show, koji je postao jedan od najvećih sajmova nautičke opreme na svijetu. U početku se taj projekt činio megalomanskim, ali takav je Vicenco Blagaić, njegovi projekti nikada nemaju mjere. Prije 10 godina želio je postati filmski producent, producirao je film "Posljednja volja" s Goranom Višnjićem i razočarao se u neke hrvatske filmske redatelje. Megalomanija ga nije napuštala ni kasnije, kad je 2005. objavio kako planira izgradnju novoga grada na otoku Čiovo, a taj je projekt nazvan "Hrvatski san". Prošle je godine s Goranom Štrokom osnovao ekskluzivnu čarter-kompaniju, ali kako se partnerstvo brzo raspalo, najavio je da nastavlja raditi sam. Ujedno mu je u planu izgraditi i poslovnu zgradu na 15 katova u Splitu. Tvrtka Profectus, dio njegove Profectus grupe, potpisala je ugovor s tvrtkom Global Spectrum Europe, koja je upravitelj novog Spaladium Centra u Splitu, u kojem će se sljedeće godine održati sajmovi Split Auto Show i Croatia Property Show.

HRVOJE VOJKOVIĆ

Hrvoje VojkovićHrvoje VojkovićNajmlađi šef javne tvrtke u RH
Hrvoje Vojković (38) vjerojatno je najmlađi direktor jednog javnog poduzeća. Predsjednik uprave Croatia osiguranja, vodeće osiguravateljske kompanije u Hrvatskoj s 2000 zaposlenih, postao je 2004. Neosporna je činjenica da je na visoku menadžersku poziciju došao zahvaljujući političkom angažmanu, više nego poduzetničkim referencama. Vojkovića je kao mladog pravnika u visoku politiku uveo Dražen Budiša, nekadašnji čelnik HSLS-a, stranke čiji je Vojković danas potpredsjednik. Zajedno s Josipom Kardumom i Darinkom Kosorom svojedobno je smatran "mladim lavom" HSLS-a. Lavom se pokazao samo Vojković - nakon trećesiječanjskih izbora Vojković je postao šef Hrvatskog fonda za privatizaciju. Bilo mu je tada samo 30 godina. Za vrijeme koalicijske vlade kraće je vrijeme bio i ministar gospodarstva. Nakon što je Sanader 2003. preuzeo vlast i s HSLS-om dogovorio koaliciju, jedna od najatraktivnijih funkcija u javnim poduzećima pripala je upravo Hrvoju Vojkoviću. Za vrijeme mandata u Croatia osiguranju za Vojkovića su se počele vezati razne afere, no iz svake je izišao neokrznut.

JOSIP BULJEVIĆ

Agent za najteže operacije
Josip Buljević (37) šef je Središnje obavještajne agencije. Tijekom 1994. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Po izbijanju Domovinskog rata, radeći kao pričuvni vojni policajac Josip Buljević već je početkom 90-ih uspostavio prve kontakte s pripadnicima obavještajne zajednice. Odmah nakon što je diplomirao na novinarskom fakultetu zaposlio se u splitskoj ispostavi tadašnje Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP). Ondje je počeo raditi kao operativac, te je postupno napredovao sve do šefa splitske ispostave SZUP-a. U Splitu je radio sve do 2004. Tada se preselio u Zagreb i nastavio napredovati dok nije dospio na čelo SOA-e. Buljević je, među ostalim, vodio akciju lociranja i uhićenja generala Ante Gotovine, Hrvoja Petrača i Ice Matekovića. Buljević je osobno predvodio akciju koja je dovela do razrješenja bombaške afere u britanskoj ambasadi u Zagrebu, koja se dogodila 19. rujna 2005. Razrješenje te afere dovelo je do toga da britanski MI6 više nema svoju ispostavu u Hrvatskoj.

DIJANA ČULJAK - ŠELEBAJ

Kreatorica javnog mišljenja
Dijana Čuljak urednica je emisije Otvoreno, jedne od najgledanijih emisija Informativnog programa Hrvatske televizije. Ona odabirom tema koje će se obrađivati u toj emisiji može znatno utjecati na kreiranje javnog mišljenja u Hrvatskoj. Dijana Čuljak iskusna je novinarka koja je često i na udaru svojih kolega neistomišljenika. U proteklih petnaestak godina često je sudjelovala u brojnim polemikama, znali su je prozivati i za sukob interesa, ali nikada takve tvrdnje nisu dokazane. Moguće je da je na meti kritika upravo zato što je tijekom posljednjih nekoliko godina ponovo dospjela među najutjecajnije novinare na Hrvatskoj televiziji.

MARIJA CVITANOVIĆ

Modni autoritet za elitu
Modna stilistica Marija Cvitanović jedna je od rijetkih pripadnica što hrvatske jet-set, što hrvatske modne scene, koja u javnosti ima vrlo pozitivan imidž. Javnost je pridobila prije svega svojom jednostavnošću, prirodnošću te odmjerenim izjavama, ali i profesionalnošću u tome što radi. Mnogi je smatraju modnim autoritetom u Hrvatskoj, kao i osobom koja diktira modne trendove hrvatskom jet-setu. Stilistica je mnogim javnim ličnostima, ali je pritom na glasu kao netko tko im ne podilazi, već im nameće najnovije svjetske modne trendove. Počela je kao Glorijina modna urednica, a potom su je počeli angažirati mnogi. Među njima i Roman Majetić, koji joj je prepustio kostimografiju u "Ljubavi u zaleđu", "Običnim ljudima" te ostalim AVA-inim projektima. Okušala se i kao urednica i voditeljica HTV-ove emisije Journal, a voditeljica je i neprofitabilnih alternativnih događaja poput ovogodišnjeg Međunarodnog festivala suvremene poezije koji je bio održan u zagrebačkom klubu Gjuro 2.

TARIK FILIPOVIĆ

Tarik FilipovićTarik FilipovićTop poduzetnik među glumcima
Tarik Filipović (36) želio je biti glumac, zbog toga se upisao na Akademiju dramske umjetnosti, ali se ispostavilo da mu slavu i novac ipak ne donosi gluma u kazalištu i na filmu već nešto što bi glumcu trebalo biti usputno, a to je vođenje kvizova na Hrvatskoj televiziji. Pritom se ne može reći da je Filipović loš glumac, što je dokazao u odličnom filmu Dejana Šorka "Dva igrača s klupe", a svojedobno je dobio nagradu "Sabrija Biser" za najboljeg mladog glumca na Danima satire. Popularnost duguje kvizu "Tko želi postati milijunaš" koji se počeo emitirati 2002. Beskrajno šarmantan, te je godine proglašen u izboru Večernjeg lista TV licem godine, nastavio se popularizirati vođenjem raznih programa, od nagrade Hrvatskog glumišta do marketinškog festivala "Noć gutača reklama". Televizijsku popularnost nastavio je i nakon ukidanja kviza "Tko želi biti milijunaš" jer se prebacio na vođenje kviza "Jedan protiv sto".


MILE KEKIN

Najbolji punker za tinejdžere
Hladno pivo je jedini hrvatski bend koji na zagrebačkom Jarunu može okupiti 20 tisuća ljudi, 10 tisuća u Velikoj dvorani Doma sportova, rasprodati Šalatu i dvorane u Rijeci, Osijeku, Splitu. Da Hladno pivo pjeva na engleskom, bilo bi bolje od većine svjetskih instant punk grupa, koje u odnosu na njih zvuče kao boy-bendovi. Radničko dijete njemačkih gastarbajtera odraslo u zagrebačkim Gajnicama, Kekin je upornim radom nakon dvadeset godina pokazao da u Hrvatskoj može postojati kvalitetni punk bend. Angažirani pjevač, glumac i duhovit bloger, Kekin je primjer glazbenog tinejdžerskog idola kakvog bi mame mogle samo poželjeti za svoju djecu.

OLIVER FRLJIĆ

Anarhist novog teatra
Mladi avangardni i buntovni zagrebački redatelj Oliver Frljić (32), podrijetlom iz Travnika, zadnjih se godina nametnuo hrvatskom kazalištu svojim radikalnim, provokativnim, beskompromisnim i politiziranim kazališnim predstavama kao što su splitske "Bakhe" i riječki "Turbofolk", koji su jesenas gostovali i u Zagrebu. Smatraju ga predstavnikom novog hrvatskog kazališnog vala, a najviše ga intrigiraju ozbiljne društvene teme poput demokracije, terorizma, dominacije kapitala, moći i vlasti. Već je asistirao Ivici Kunčeviću i Zlatku Svibenu u zagrebačkom HNK, a u Teatru &td je režirao tri dobro prihvaćene predstave - "Sedmorica protiv Tebe", "Gospođice Rice, puno prije geopolitike bila je glazba" i "Smrt u Veneciji"/"Eneja i Didona", a šira javnost prvi put je čula za njega kad je zajedno s buntovnim kolegama dignuo "bunu" na Odsjeku za režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti protestirajući protiv "okoštalog režima".

BORIS GALIĆ

Osiguravatelj za cijeli život
Boris Galić čelnik je Allianza, druge najveće osiguravajuće kuće u Hrvatskoj. Taj 39-godišnji menadžer prva radna iskustva nakon završetka školovanja stjecao je u Njemačkoj i Italiji, te u HNB-u, u Sektoru za nadzor i kontrolu. Nakon odlaska iz HNB-a, zaposlio se u brokerskoj kući CAIB, a 1998. postao je savjetnik u Sektoru financija u Zagrebačkoj banci. Uskoro je postao čelnik tima mladih stručnjaka, zaslužnih za veliku ekspanziju investicijskih fondova Zagrebačke banke. Ukupna svota uplaćena u te fondove premašila je čak milijardu kuna. Taj uspjeh bio mu je glavna referenca za dolazak na čelo najjačeg hrvatskog mirovinskog fonda, AZ fonda, koji je u zajedničkom vlasništvu Zagrebačke banke i Allianza. Krajem 2003. Galić je imenovan predsjednikom Uprave Allianza, a pod njegovim vodstvom ta osiguravajuća kuća je višestruko povećala svoje prihode, te izrasla u jednu od najvećih financijskih institucija u Hrvatskoj.

IVA GAČIĆ

Majstorica za vijesti
Iva Gačić (35), diplomirana ekonomistica, započela je televizijsku karijeru početkom 90-ih, polako napredovala od obične novinarke pa do urednice HTV-ove političke emisije Meridijan, a prije tri i pol godine odlučila je prijeći na konkurentsku Novu TV. Uskoro je postala direktorica Informativnog programa Nove TV i otad za svoj rad dobiva samo pohvale. Dnevnik Nove TV sve je bolji, uvela je podnevne, popodnevne, večernje i, po potrebi, izvanredne vijesti, a već dvije godine funkcionira i prvi internetski video-news portal Dnevnik.hr. Mlada direktorica ističe kako se tijekom njezina mandata povećala minutaža Informativnog programa s 25 na čak 100 minuta - a Nova TV je, kako bi ostvarila što bolju komunikaciju s gledateljima, nedavno kupila i poznatu blogersku stranicu - blog.hr. Vrhunac je zasigurno doživjela kad je objavljeno da je ove godine Dnevnik Nove TV u nekim danima bio gledaniji od Dnevnika HTV-a.

VIKTOR DRAGO

Pionir modne scene
Viktor Drago već je 6 godina umjetnički direktor i producent Cro-à-Portera, jednog od dva najveća modna događaja u Hrvatskoj koji on naziva "vatrometom kreativnosti". Pokrenuo ga je nakon što se vratio iz Milana, gdje je radio za modni dvojac Dsquared. Ovako je opisao taj proces: "U jednom trenutku mi je sinulo: 'Ako misliš da možeš bolje, pa pokaži što ti to možeš.' Bolje sam doći do rješenja nego se žaliti i prozivati druge. Proveo sam doslovce nekih godinu dana obijajući pragove, pričajući ljudima što želim postići svojim projektom, idejom o njemu, zvučao, pretpostavljam, kao budala i govorio jezikom koji nitko ne razumije. Međutim, našlo se nekoliko ljudi koji su mi odlučili dati svoju podršku i cijela se priča razvila u ovo danas." Svojim djelovanjem upada u sukobe, a kako je britkog jezika, tako svojim izjavama često provocira raznolike reakcije prije svega modne hrvatske javnosti. Osim toga, bavi se fotografijom, produkcijom evenata i modnom suradnjom s vodećim hrvatskim poznatim osobama poput Severine, Tonija Cetinskog itd.

SINIŠA GRGIĆ

Diskretan na vrhu
Diskretnost je jedna od glavnih osobina Siniše Grgića. Premda je predsjednik uprave Zavoda za poslovna istraživanja, dobitnik koncesije za izgradnju skupocjenog projekta Otok znanja na Koločepu, predsjednik Europskog pokreta Hrvatska te član Vijeća HRT-a, samo rijetki mogu kazati kako ga dobro poznaju. Ali ono što je očito, to je njegova povezanost s brojnim utjecajnim političarima poput Ive Sanadera, Gordana Jandrokovića i Mate Granića. U svakom slučaju, može se lako zaključiti da u aktualnoj vladi ima dosta utjecajnih prijatelja. S obzirom na spektar poslova kojima se bavi i širok krug poznanstava, pitanje je tko koga više treba: Grgić njih ili oni njega.

BLAGO MARKOTA

Najvažniji balans na HTV-u
Blago Markota ravnatelj je Hrvatske televizije. Prije nego što je u proljeće 2008. izabran na tu funkciju Markota je bio voditelj marketinga HTV-a, te direktor diskografske kuće Orfej. Markota je po struci ekonomist, za čiji je dolazak na čelo HTV-a glasovalo svih osmero članova Programskog vijeća HRT-a. Markota pred sobom ima brojne izazove i zasad spretno balansira između brojnih sukobljenih strana na HTV-u. Najavio je dolazak savjetnika koji će precizno snimiti stanje na HTV-u i utvrditi koliko je ljudi ondje prekobrojno. Tijekom iduće godine Markota bi mogao početi i otpuštati prekobrojne zaposlenike, što bi mu moglo stvoriti brojne neprijatelje.

DRAGAN KOVAČEVIĆ

Ekonomski strateg ljevice
Dragan Kovačević odnedavna je glavni ekonomski strateg HNS-a i jedan od najbližih suradnika predsjednika te stranke Radimira Čačića. Kovačević se toj stranci pridružio nedugo nakon što na unutarstranačkim izborima u SDP-u nije uspio postati šef te stranke. Kovačević se javno afirmirao nakon što je za mandata koalicijske vlade lijevog centra osmislio i proveo projekt mirovinske reforme. Potom je nekoliko godina bio šef financija unutar Zagrebačkog holdinga, a zatim se razišao sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kovačević je okupio i tim poduzetnika koji je prije 6 godina financijski pomogao hrvatsku rukometnu reprezentaciju, koja je nakon toga postala jedna od najjačih hrvatskih ekipa u povijesti hrvatskog sporta. Kovačević ima i brojne kontakte u financijskim krugovima. Doktor je ekonomskih znanosti, koji je disertaciju obranio u 32. godini.

HRVOJE KRSTULOVIĆ

Hrvoje KrstulovićHrvoje KrstulovićStvaratelj filmskog ukusa
Kad se početkom 90-ih otvorilo filmsko tržište kino i video distribucije, Hrvoje Krstulović (38) bio je jedan od vlasnika videoteka koji su uložili novac u distribuciju filmova. Nevjerojatnom upornošću i radoholičarstvom njegova tvrtka Blitz prvo je postala jedan od dva najveća hrvatska filmska distributera, izgradio je poslovnu zgradu u Dugavama, a od 1999. planirao je izgradnju prvog hrvatskog multipleksa zajedno sa stranim partnerom. U tome je uspio 2003., kada je s njemačkom tvrtkom CineStar otvorio multipleks Blitz-CineStar u zagrebačkom Branimir centru. U međuvremenu, otvorio je još tri multipleksa, u Novom Zagrebu, Rijeci i Zadru, i planira daljnju izgradnju. S obzirom na to, Hrvoje Krstulović i njegova tvrtka najutjecajniji su stvaratelji filmskog ukusa u Hrvatskoj.

KREŠIMIR MACAN

Medijski operator
Krešimir Macan dugi je niz godina prisutan u hrvatskim medijima. Odnosima s javnošću počeo se baviti još 1991., kad je tijekom Domovinskog rata bio tajnik odnosno glasnogovornik tadašnjeg Ministarstva informiranja. Godine 1995. postao je načelnik Odjela za informiranje Ministarstva vanjskih poslova, a jedan od najvećih uspona u karijeri zbio se 1998., kad je postao glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije. Sredinom 2003. kraće je vrijeme bio savjetnik za komunikacije tadašnjeg premijera Ivice Račana. Od 2004. radio je kao izvršni direktor Madison consultinga, agencije za odnose s javnošću čiji je dugogodišnji najveći klijent Socijaldemokratska partija. Dok je Ratko Maček bio glasnogovornik vlade i glavni medijski strateg HDZ-a, za Macana se smatralo da je Mačekov SDP-ov pandan, pa su u novinarskim krugovima obojica često bili nazivani ključnim hrvatskim spin doktorima. Nakon parlamentarnih izbora, u kojima je SDP podbacio, za što su neki krivili i loše osmišljenu medijsku kampanju, Macan je napustio Madison i otada vodi Manjguru, vlastitu savjetničku tvrtku.

LUKA MODRIĆ

Vođa hrvatske reprezentacije
Govorili su mu da je nizak, da je mršav, i da nikada neće postati dobar nogometaš ni u hrvatskoj ligi, a kamoli u nekoj inozemnoj. Međutim, Luka Modrić (23) postao je nogometaš o kojem je ovisila igra Dinama, zatim igra reprezentacije, a zatim i igra londonskog kluba Tottenham za koji je potpisao ovog ljeta. Osim što je to postao najskuplji transfer nekog hrvatskog nogometaša u inozemstvo, još je važnija činjenica da hrvatska reprezentacija danas može igrati bez bilo kojeg nogometaša, ali teško da može dobro igrati bez Luke Modrića. Da bi do toga došao, prvo je prije pet godina igrao u BiH ligi za Zrinski iz Mostara gdje se čeličio, zatim je igrao za Inter iz Zaprešića, da bi se nakon toga vratio u Dinamo. Dolaskom Slavena Bilića odmah je pozvan u reprezentaciju, a cijena mu je na europskom tržištu naglo skočila.

DALIBOR MATANIĆ

Provokator s kamerom
Iako ima samo 33 godine, Dalibor Matanić već je režirao četiri dugometražna filma "Blagajnica hoće ići na more", "Fine mrtve djevojke", "Sto minuta slave" i "Kino Lika", a na svima njima radio je i kao scenarist. Najuspješniji je i najproduktivniji redatelj mlađe generacije koji je prvo iznenadio publiku i kritiku 2000. filmom "Blagajnica hoće ići na more" i osvojio nekoliko Arena na festivalu u Puli. To nije bilo dovoljno da mu država da novac za snimanje drugog filma, ali se nekako snašao i napravio film "Fine mrtve djevojke" 2002., još bolji nego prethodni. Sa "Sto minuta slave", posvećen Slavi Raškaj, mnogi nisu bili zadovoljni, a ovogodišnji film "Kino Lika" prema istoimenoj knjizi Damira Karakaša izazvao je puno reakcija, najviše zbog scene gole djevojke koja se valja u blatu zajedno sa svinjom.

MARKO NALETILIĆ

Maher za nogometne transfere
U vodećim menadžerskim krugovima Europe prezime Naletilić ima popriličnu težinu. Marko Naletilić nastavlja posao koji je desetljećima vodio njegov otac Predrag, i već oko 30. rođendana, talijanski i engleski mediji stavljali su ga na popise vodećih nogometnih menadžera. U svakom slučaju, jedini je hrvatski menadžer koji ima rejting u vodećim klubovima od Milana do moskovskog Spartaka. Za razliku od ovdašnjih pripadnika ove profesije koji na sudu odgovaraju zbog uličnih tučnjava ili incidenata u narodnjačkim klubovima, Naletilića se može vidjeti u blizini Silvija Berlusconija i Marca van Bastena. Još da je sredinom 90-ih, umjesto Christophera Dugarryja, odlučio postati menadžer pomalo sporom veznom igraču koji se zvao Zinedine Zidane, gdje bi mu bio kraj.

GORAN OGURLIĆ

Urednik za sve vrste novina
Krajem 80-ih bio je glavni urednik riječkog Vala, a 1990. postao je pomoćnik glavnog urednika prvog privatnog dnevnog lista u Hrvatskoj RiTelefaxa. Sudjelovao je u pokretanju nekoliko lokalnih novina, a u dosadašnjoj karijeri obnašao je mnoge uredničke dužnosti: bio je glavni urednik tjednika Kronika (1994.), pomoćnik glavnog urednika primorsko-goranskog Dnevnika (1996.), a uređivao je i neka revijalna izdanja Novog lista (Tribina, Feniks). U travnju 1998. pri pokretanju Jutarnjeg lista bio je prvi šef deska, a od 2001. pomoćnik glavnog urednika. Najveći skok u dosadašnjoj karijeri bio je Ogurlićev prelazak iz EPH u Styriju, odnosno imenovanje za glavnog urednika Večernjeg lista početkom prosinca 2006. godine.

KREŠIMIR PINTARIĆ

Krešimir PintarićKrešimir PintarićNajčitaniji hrvatski pisac
Krešimir Pintarić svojim je dvama romanima o svakodnevici muško-ženskih odnosa "Ljubav je sve" i "U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo" postao jedan od najomiljenijih hrvatskih pisaca - i najprodavaniji domaći autor izdavačke kuće Profil. Pintarić je utjecaj među čitateljima, a posebno čitateljicama, povećao i kao kolumnist T-Portala i časopisa Elle, ali najviše kao osnivač i voditelj Društva za promicanje književnosti na novim medijima - DPKM. DPKM je dosad objavio stotinjak elektroničkih knjiga vodećih suvremenih hrvatskih pisaca, ali i nekih stranih, koje imaju čitanost i stotinu puta veću od klasičnih knjiga - samo pet najčitanijih knjiga, a među kojima je i jedna Pintarićeva, dosad je posjetilo više od 130.000 ljudi. Zahvaljujući svojem pionirskom pothvatu na webu, Pintarić je danas najčitaniji hrvatski pisac i urednik.

IVANA OMAZIĆ

Kreatorica svjetske mode
Ivana Omazić jedina je hrvatska modna kreatorica u svjetskom modnom vrhu čiji su rad za parišku modnu kuću Celine naveliko hvalili i nekih od najvećih i najutjecajnijih modnih kritičara u svijetu. Od 2005. bila je na čelu te kuće, a upravo njoj su pripisivane zasluge za "dizanje iz pepela" te francuske modne marke u posljednje tri godine. Karte za njezine revije redovito su bile vrlo brzo rasprodane, a u prvim redovima sjedila su brojna poznata imena iz svijeta visoke mode i javnog života općenito. Iako je od njezina odlaska iz Celinea prošlo već više od tri mjeseca, još nije objavljeno gdje će Ivana Omazić nastaviti svoju karijeru. No nju je u Celineu Ivana Omazić završila u velikom stilu, pobravši uz ostale pohvale i one časopisa Vogue, čije kriterije dugo nije uspijevala zadovoljiti.

LJUBO PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

Odvjetnik za opasne klijente
Ljubo Pavasović Visković jedan je od vodećih domaćih odvjetnika koji se specijalizirao za kazneno-pravne predmete. Potječe iz poznate splitske obitelji, a otac Vojo Pavasović bio je jedan od utjecajnijih Splićana svog vremena. Pavasović je imao burno djetinjstvo, bio je problematičan student, ali se kasnije po završetku fakulteta afirmirao kao odvjetnik. Zastupao je brojne osobe koje su javnosti poznate po pripadnosti kriminalnom miljeu. Posljednjih mjeseci našao se u središtu pozornosti javnosti nakon što je ubijena Ivana Hodak, djevojka s kojom se tek počeo zabavljati i u koju je bio ludo zaljubljen. Od te se tragedije do danas nije posve oporavio. Međutim, počeo se vraćati odvjetničkom poslu.

BIANCA MATKOVIĆ

Najbliža suradnica Ive Sanadera
Čak i politički suparnici koji su je još početkom ove godine opisivali kao "običnu Sanaderovu tajnicu", u posljednje vrijeme priznaju kako je Bianca Matković mnogo više od toga. Gordan Jandroković je formalni šef diplomacije, ali ona je stvarna šefica Ministarstva vanjskih poslova. Isto tako, bez njezinih zapovijedi državna administracija bi puno sporije pripremala dokumente za pregovore s Europskom unijom. Ovako se zna - kada Bianca Matković kaže da nešto treba napraviti, onda to zahtijeva Ivo Sanader. A u zemlji u kojoj je premijer neosporni autoritet, biti njegova suradnica nedvojbeno je važnije nego biti ministar ili potpredsjednik sabora.

OGNJEN PREOST

Borbeni alkar u vojnoj službi
Brigadni general Ognjen Preost najmlađi je hrvatski general i zamjenik ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Premda je zaposlen u Agenciji o kojoj se gotovo ništa ne govori u javnosti, Preost je najutjecajniji Sinjanin u Zagrebu. Svoj streloviti uspon može zahvaliti i činjenici da se u trenutku kad je sinjska Alka bila pretvorena u poligon za obračun s predsjednikom Mesićem Preost tomu suprotstavio. Pet godina se Preost borio protiv gradonačelnika Sinja Mate Jukića, braneći instituciju predsjednika Republike kao pokrovitelja Alke. Premda mnogi u obrambenom sektoru smatraju kako će Preostov utjecaj oslabiti nakon što s dužnosti predsjednika ode Stjepan Mesić, a drugi procjenjuju da se Preost zna nametnuti političkim opcijama, kako HDZ-a tako i SDP-a, pokazalo se da zna i s medijima i očito je kako će još dugo godina igrati zapaženu ulogu u obrambenom sustavu.

JOSIP PROTEGA

Bankar s hrvatskim novcem
Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, jedan je od najmlađih šefova banaka u Hrvatskoj. Profesionalnu karijeru počeo je 1994. kao savjetnik u Sektoru investicijskog bankarstva PBZ-a. U razdoblju od 1998. do 2004., kada je bio izvršni direktor Sektora investicijskog upravljanja PBZ-a, Protega je dva puta bio izabran za predsjednika Nadzornog odbora Zagrebačke burze. Protega je na čelo Hrvatske poštanske banke dospio prije nepunih pet godina i od tada od nje pokušava stvoriti jaku banku u većinskom hrvatskom vlasništvu. U proljeće 2006. Protega je postao i prvi predsjednik Udruženja banaka u okviru Hrvatske gospodarske komore.

ROKO RUMORA

Vođa buntovnih klinaca
U posljednjih desetak godina nije bilo previše mladih ljudi koji su bili spremni izići na ulice i boriti se za bilo što, sve dok se u travnju ove godine nije dogodio prosvjed srednjoškolaca koji su tražili i dobili odgodu uvođenja državne mature. Roko Rumora (18), učenik klasične gimnazije, svratio je na prosvjed, uzeo megafon u ruke, stišao razularenu rulju i prenio im dogovoreno na sastanku s ministrom prsvjete Draganom Primorcem te tako postao predvodnik nezadovoljnih srednjoškolaca. Prosjek ocjena mu je 5,0, na državnom je natjecanju osvojio prvo mjesto iz latinskog te treće iz hrvatskog i grčkog jezika. Stipendist je grada Zagreba, a već nekoliko godina uređuje i blog koji je do sada posjetilo više od 50 tisuća srednjoškolaca, jer na njemu Roko objavljuje skripte po kojima uči. Govori engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, latinski i grčki.

IDA PRESTER

Svestrana, angažirana i šarena
Ida Prester jedna je od zanimljivijih medijskih ličnosti mlađe generacije, koja se u posljednjih nekoliko godina javnosti gotovo paralelno predstavila u nekoliko različitih segmenata. Bila je jedna je od ključnih ljudi HTV-ove emisije Direkt koja se na neobičan način bavi problemima urbane mladeži, odnosno scenaristica te emisije odgovorna za pronalaženje zanimljivih priča i sugovornika koje je za emisije intervjuirala. Voditeljica je emisije za mlade Briljanteen te emisija Koktel na istoj televiziji, casting menadžerica te glasnogovornica i organizatorica brojnih alternativnih klupskih evenata i festivala poput novosadskog Exita i zagrebačkog Blitz Kidza. U javnosti je poznata i kao autorica glazbe i tekstova te izvođačica u pop grupi Lollobrigida, koja je za diskografsku kuću Dop records - Menart objavila dva albuma. Na hrvatskoj javnoj sceni ističe se svojim društvenim angažmanom i pomicanjem granice tolerancije kod mladih, što vrijedi za svaki segment kojim se dosad bavila. Najviše se bavila promicanjem tolerancije kad je riječ o homoseksualnim osobama, što je na nenametljiv i simpatičan način uspjela protkati kroz emisije Direkt i kroz glazbu.

ALEKSANDAR STANKOVIĆ

Aleksandar StankovićAleksandar StankovićNedjeljna TV zvijezda
Iako ima samo 38 godina, Aleksandar Stanković već devet godina vodi talk-show "Nedjeljom u 2" a zadržati toliko godina istu emisiju u istom terminu znači iznimnu gledanost. Bez obzira koliko ga hvalili zbog nemilosrdnosti prema sugovornicima ili napadali zbog snishodljivosti prema onima koji mu se sviđaju, njegov značaj i utjecaj na HTV-u je toliki da može napasti vrh televizije a da zbog toga ne strada, može u svojoj emisiji podržati suspendiranog kolegu Tihomira Ladišića i izgubiti 30 posto od plaće umjesto da izgubi posao, a može i dovesti članove grupe Let 3 znajući da će oni izazvati eksces. Zbog svoje cool poze privlačan je ženama, prije dvije godine homoseksualci su ga proglasili najseksepilnijim muškarcem u Hrvatskoj.

IVAN RAČAN

Unutarnja snaga SDP-a
Mlađi sin Ivice Račana još uvijek se nije u potpunosti posvetio politici, ali kada će, pitanje je trenutka. Ovoga proljeća izabran je u Glavni odbor SDP-a, međutim, njegov je utjecaj na vodeću stranku opozicije kudikamo veći. Lobiranjem je značajno pomogao izboru Zorana Milanovića, od koga se u posljednje vrijeme distancira. To ne znači da postaje dio unutarstranačke opozicije, nego predstavlja korak u vlastitoj političkoj emancipaciji. Odluči li se definitivno postati profesionalni političar, ima velike izglede sadašnji utjecaj unutar SDP-a proširiti na nacionalnu razinu.

ALJOŠA ROKSANDIĆ

Marketinški kontrolor
Karijeru je započeo u novinarstvu, u političkom magazinu Globus, gdje je dogurao do funkcije izvršnog urednika. Nakon pridruživanja timu agencije Lowe Digitel, gdje je radio kao direktor za odnose s javnošću, Roksandić je svoju karijeru dalje razvijao na području komunikacija. Ubrzo zajedno s partnerima osniva i vodi Premisu, danas najveću agenciju za odnose s javnošću u Hrvatskoj u kojoj je vodio neke od najvećih komunikacijskih projekata u zemlji. Godine 2005. Roksandić je postao suvlasnik i glavni izvršni direktor grupacije tvrtki objedinjenih kroz Digitel komunikacije. Iako ne pretjerano prisutan u medijima, Roksandićeva moć očituje se u činjenici da pod kontrolom ima goleme marketinške proračune najvećih hrvatskih tvrtki.

DENIS POPOVIĆ

Glavni tekstilac za vojsku
Denis Popović, direktor tvrtke Kroko International koja oprema Hrvatsku vojsku u mirovnim misijama, pripada novom valu poduzetnika u hrvatskoj vojnoj industriji, jer je pod njegovim vodstvom prvi put došlo do konkretizacije ideje o klasteru hrvatske obućarske i tekstilne industrije namijenjene vojnim i policijskim postrojbama. Ideja je dobro prihvaćena kako u hrvatskoj vladi tako i u Uredu predsjednika. Ono što ne uspijeva mnogim tekstilcima u Hrvatskoj, a to je izvoz, Popović je sa svojom obiteljskom tvrtkom učinio bez ikakve pomoći države. Prije nepunih mjesec dana tvrtka Kroko International dobila je posao opremanja Vojske Crne Gore, a pregovara se i s vojskom u BiH. Švedska policija nosi njihove negorive kombinezone, prsluke, štitnike, njemačka vojska i policija upotrebljavaju futrole, štitnike, balističke prsluke, u Kuvajtu su u upotrebi njihovi prsluci (i to taktički, borbeni i balistički), a u Saudijskoj Arabiji balistički zaštitni prsluk. Proizvoda te hrvatske tvrtke ima i u policijskim postrojbama UN-a na Kosovu.

ZLATKO SUDAC

Zlatko SudacZlatko SudacCrkvena zvijezda s imidžem Isusa
Zlatko Sudac rođen je u Rijeci 1971., a djetinjstvo je proveo u Vrbniku na otoku Krku. Potpuno je atipičan svećenik - nakon završene srednje škole neko vrijeme je radio kao strojarski tehničar, a onda upisao studij sociologije i psihologije u Rijeci. Kako je nerijetko isticao, "odgovarajući na Božji zov" 1993. otišao je u bogosloviju i teologiju je završio u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1998. i imenovan je za župnika u malom otočkom mjestu Novalji. Zbog stigmi koje je dobio u svibnju 1999., mnogi su ga prozvali karizmatikom i čudotvorcem, a uzme li se u obzir posjećenost Sudčevih nastupa i propovijedi, očito nitko u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj nema toliki utjecaj na vjernike. Crkveni "establishment" ga ne voli, štoviše, mnogi ga biskupi u internim razgovorima opisuju kao vještog manipulatora, koji se odmaknuo od svojih nadređenih, no Sudcu to nimalo ne smeta. Samo još Papa u Hrvatskoj može okupiti više vjernika, ali ni on ih ne bi uspio baciti u trans kao što to čini krčki svećenik s imidžem Isusa Krista. Dokaz je i njegova knjiga "Razgovori", koja se tako dobro prodaje da se već sada može prognozirati pobjeda na idućem književnom sajmu u Puli. Za razliku od Nives Celzijus - njegovo djelo nitko neće osporiti, a kako i bi kada je riječ o velečasnom koji tvrdi da se seksao, pušio jointe, a u posljednje vrijeme i levitira.

ANTE TOMIĆ

Najduhovitiji fakovac
Ante Tomić svojim je humorističkim romanom "Što je muškarac bez brkova" postao najpopularniji pisac nove generacije, takozvanih fakovaca. Svoj je položaj učvrstio i idućim romanom, "Ništa nas ne smije iznenaditi". Svoju iznimnu duhovitost potvrđuje redovno kao kolumnist Jutarnjeg lista. Njegovoj popularnosti posebno je pridonijelo što su Hrvoje Hribar i Rajko Grlić po njegovim knjigama snimili filmove.

BOŽO SKOKO

Profesor i savjetodavac
Dugi niz godina radio je kao novinar u različitim tiskanim medijima, ali i na HTV-u od 1997. do 2002. Na Fakultetu političkih znanosti zaposlen je od 2001. gdje predaje na kolegijima iz odnosa s javnošću. Godine 2008. na istom fakultetu je i doktorirao na temu "Komparativna analiza imidža Hrvatske u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije". Usavršavao se u zemlji i inozemstvu iz odnosa s javnošću i upravljanja komuniciranjem. Objavio je niz znanstvenih i stručnih radova s područja odnosa s javnošću, međunarodnih odnosa i medijskog izvještavanja. Kao direktor a kasnije savjetnik agencije za odnose s javnošću Millennium promocija vodio je mnogobrojne projekte odnosa s javnošću te je savjetovao menadžere, političke dužnosnike, korporacije i institucije u Hrvatskoj i susjednim zemljama, uključujući i Delegaciju Europske komisije u Hrvatskoj.

MARINKO SUDAC

Strastveni skupljač avangarde
Marinko Sudac (39), strastveni kolekcionar avangardne i konceptualne umjetnosti, godinama opsesivno prikuplja radove iz republika bivše Jugoslavije tako da danas u svojoj zbirci ima više od 4000 umjetnina, od časopisa, do fotografija i raznih dokumenata, koji ilustriraju povijest avangardnih ideja. Dio tih radova prvi put je predstavljen u javnosti u Varaždinu na izložbi "Rubne posebnosti - avantgardna umjetnost u regiji 1915. - 1989." i od tada Kolekcija Sudac izaziva veliko zanimanje i kontroverze. Sudac se zadnjih godina nametnuo javnosti s nekoliko iznimno važnih umjetničkih projekata, kojima je pokazao da zapravo obavlja posao muzejskih institucija. Primjerice, prošle je godine otkrio građu o avangardnoj zagrebačkoj skupini Traveleri, što zahtijeva novo vrednovanje tog umjetničkog razdoblja, a u 2008. godini je uz pomoć stručnjaka priredio u Varaždinu retrospektivnu izložbu o Aleksandru Srnecu.

SANDI ŠOLA

Bankar za poznate Hrvate
Sandi Šola, tridesetpetogodišnji čelnik Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, izdanak je poznate hrvatske poduzetničke obitelji. Šola, diplomirani ekonomist, sin je nekadašnje moćne direktorice Name i današnje predsjednice Uprave Partner banke Marije Šole i nećak poduzetnika Petra Šole. Posjeduje dvije fakultetske diplome, iz Zagreba i Heidelberga, a prije dolaska na čelo Karlovačke banke radio je kao menadžer u nekoliko renomiranih hrvatskih tvrtki kao što su Pliva i To One. Nakon što je preuzeo upravljanje Karlovačkom bankom Šola je u vrlo kratkom vremenu uspio poboljšati poslovne rezultate te banke, ali i privući cijeli niz poznatih Hrvata da ulože u banku. Tako su danas dioničari Karlovačke banke sportaši Goran Ivanišević, Darijo Šimić i Ivica Žurić, te poduzetnici Boris Vidić, Mate i Marijan Šarić. Karlovačka banka iz godine u godinu posluje sve bolje, a samo tijekom 2008. zabilježila je povećanje aktive od 20 posto.

ANTE TODORIĆ

Budući šef poslovnog carstva
Ante Todorić, tridesetogodišnji sin najbogatijeg hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića, najvjerojatnije će naslijediti oca na čelu njegova poslovnog carstva. Ante Todorić danas obnaša dužnost Agrokorova izvršnog potpredsjednika za poslovnu grupu maloprodaje. U međuvremenu je obnašao cijeli niz funkcija u obiteljskoj tvrtki, a njegov konačni iskorak u upravljačke strukture Agrokora dogodio se 2006., kad je u Nadzornom odboru kompanije zamijenio djeda Antu. Od onda vodio je više Agrokorovih poslova, među kojima se ističe ulazak na američko tržište s mineralnom vodom Janom. U lipnju ove godine u New Yorku je potpisao Ugovor o dugoročnom zajmu s fondom Svjetske banke International Finance Corporation vrijedan 40 milijuna eura, što je u poslovnim krugovima protumačeno kao potvrda da je upravo on predodređeni nasljednik svog oca.

BORIS TRUPČEVIĆ

Tvorac novina za 21. stoljeće
Novinarsku karijeru Trupčević je započeo kao novinar i urednik u Jutarnjem listu od 1998. do 2002. Od 2002. godine radio je u magazinu Story kao izvršni, a potom i glavni urednik, a tijekom 2005. radio je i kao publisher za sva tjedna izdanja u tvrtki Sanoma Magazines Zagreb. U studenome 2005. godine postao je glavni urednik dnevnog lista 24 sata koji pod njegovim vodstvom ima stalni rast naklade i sve veći utjecaj u hrvatskom društvu.

MARKO VOJKOVIĆ

Godišnje dovede 1,8 mil. turista
Marko Vojković (37), predsjednik Uprave i suvlasnik adriatica.net grupe, najmoćniji je čovjek hrvatskog turizma. O njegovu utjecaju najbolje govori činjenica da se jedini usudi javno kritizirati rad Hrvatske turističke zajednice i nedodirljivog Niku Bulića, iako njegovo mišljenje dijele mnogi iz struke. Ipak, Vojković govori s pozicije šefa najvećeg regionalnog touroperatora, koji u Hrvatsku godišnje dovodi najviše stranaca.
U okviru adriatica.net grupe posluje desetak tvrtki, među kojima su neke od najznačajnijih putničkih agencija na području bivše Jugoslavije, poput slovenskog Kompasa i dubrovačkog Atlasa. Adriatica.net grupa zapošljava 1300 ljudi, godišnje ima 1,8 milijuna klijenata u 26 zemalja i promet veći od 400 milijuna eura.

BORIS VIDIĆ

Najbolji domaći dostavljač
Svoj najveći poslovni uspjeh, ali i prepoznatljivost Vidić je pokazao u tvrtki City Express koju uspješno vodi već godinama. U samo desetak godina ta je tvrtka za prijenos poslovne dokumentacije s nekoliko dostavljača i skutera izrasla u kompaniju s više od osam stotina zaposlenih s voznim parkom od dvjestotinjak dostavnih vozila. Posebnost i važnost Vidićeva poduzetničkog duha najjasnije je vidljiva u činjenici da je uspio u tržišnoj niši u kojoj je desetljećima monopolistički vladala državna poštanska tvrtka. Da je Vidić doista uspio potvrdile su i ovogodišnje najave čelnih ljudi Hrvatske pošte o želji da kupe Vidićev City Express, svog vrlo oštrog konkurenta koji je državnoj tvrtki počeo preuzimati i velike klijente.

SEVERINA VUČKOVIĆ

Severina VučkovićSeverina VučkovićBez konkurencije na estradi
Severina je bez konkurencije najpopularnija hrvatska pjevačica, ali i javna ličnost općenito. Rijetko atraktivnog izgleda i seksepila nadmašuje čitavu estradu, a svoju popularnost potencira pomno osmišljenim provokativnim kampanjama koje prate izlazak svakog albuma. Severinini potezi izazivali su skandale i kada možda to nije bila namjera. Javnost je pokazivala velik interes za svaki detalj iz njezina privatnog života, što je kulminiralo njezinim privatnim porno filmom. Polemike u javnosti izazvao je gotovo svaki njezin poslovni potez. Tako se - osim pri izlasku svakog njezina albuma - u javnosti tjednima diskutiralo i svaki put kada je glumila u kazalištu, od uloge u rock operi "Karolina Riječka", preko monodrame "Čekajući svog čovika" pa do provokativnih "Glembajeva" Branka Brezovca. Iako je većina njezinih glumačkih projekata izazivala polemike, vrlo su rijetki u pitanje dovodili njezin talent.

SAŠA ANTIĆ

Runjićev hip-hop nasljednik
"U TBF-u sam član benda, ne doživljavam se kao autor teksta koji treba ubirati kredite. TBF je organska cjelina, gdje stvari dobivaju smisao tek kad ih izgovorimo Mladen, Luka ili ja u aranžmanu s bendom", rekao je skromno u nedavnom intervjuu za Nacional tekstopisac grupe The Beat Fleet i jedan od trojice pjevača. No Antić je najzaslužniji za to da je grupa za posljednji album "Galerija Tutnplok" osvojila šest Porina. Prijašnji albumi bili su još kvalitetniji, s brojnim hitovima. Tako je "Maxon Universal" iz 2004. osvojio pet Porina i pet Zlatnih kugli. Antićeve pjesme poput UV zrake, Šareni artikal, Alles gut, Malo san maka, Ye'n dva, Genije, Digni luce pauka, Papilova, Nostalgična, Baze lete, Đita i druge obilježile su domaću glazbu, Split i Dalmaciju posljednjih desetak godina kao pjesme Zdenka Runjića 70-ih i 80-ih. Na njihovim koncertima uvijek je velika gužva, bilo na ljetnom koncertu u dva sata ujutro na gradskom boćalištu na Visu, ili u Maloj dvorani Doma sportova. Da nema Saše Antića i TBF-a, glazbena scena u Hrvatskoj nikad ne ne bi imala grupu koja iskreno, zabavno i originalno pjeva o onome što se događa u državi.

IGOR POKAZ

Budućnost jake diplomacije
Sadašnji hrvatski veleposlanik pri NATO-savezu u Bruxellesu Igor Pokaz najmlađi je hrvatski diplomat na tako važnoj funkciji. Pokaz je bio dugogodišnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku i ključni pregovarač s dužnosnicima NATO-saveza u pripremi ulaska Hrvatske u punopravno članstvo tog saveza. Uz završeni ekonomski fakultet, Pokaz je završio i američki poslijediplomski studij međunarodnih odnosa, The Fletcher School of Law and Diplomacy, te jednogodišnji poslijediplomski studij vanjskih poslova, Oxford University. Po mnogima, Pokaz bi nakon što mu istekne mandat veleposlanika u NATO-savezu za nekih pet godina mogao preuzeti mjesto hrvatskog veleposlanika u SAD-u ili EU.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika