Objavljeno u Nacionalu br. 685, 2008-12-30

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Božićni nerad na televizijama

Ni Nova ni RTL nisu u blagdanski program uložile ama baš nikakav trud, dok je HTV izvan filmskog programa sasuo božićne pjevačke revije iz svih gradova i sela, usput prozvavši blagdan Svetog Stjepana STJEPANDANOM. Jel to ko Vidovdan i Đurđevdan?

Zrinka PavlićZrinka PavlićA ISUS JE PO HOROSKOPU BIO...

Dan za danom, HTV1, srijeda, 13.20

Pišući prošli tjedan o smiješnom astrološkom aktivizmu u emisiji "Dan za danom" iskreno sam vjerovala da je riječ tek o usputnoj bedastoći kakva se događa i najboljim emisijama. Nisam imala pojma što me čeka na Badnjak. Počelo je obećavajuće - akademski je kipar pokazivao kako u zadnji čas izraditi ukrase za bor, kuhar nas je učio kako na brzinu improvizirati božićnu večeru i sve je bilo divno dok se Uršula nije dokopala astrologinje. Škorpioni, jarci i palci potpuno su zaposjeli emisiju, a voditelj, kuhar i kipar više se ni čekićem ne bi uspjeli probiti kroz Uršulinu bapsku fascinaciju. Samo sam čekala kad će upitati što je Isus bio u podznaku i je li Marijin Mars u Snickersu utjecao na neplaniranu trudnoću.
Ocjena: dosadno (1)

PRIGODNI TRENUCI I VLAHOV-MOMENTI

Hrvatska uživo, HTV1, srijeda, 16.10

Za razliku od Uršuline zvjezdarnice za praznovjerne, "Hrvatska uživo" na Badnjak je uglavnom ispunila funkciju nenametljivog i relativno zabavnog kompanjona uz predblagdansko prčkanje po češnjaku i girlandama. Prigodno se govorilo o djeci s posebnim potrebama, reporterka iz Splita napravila je skroz zgodan prilog o bakalaru i fritulama, moment razonode odrađen je uz frizerku i sve bi bilo super da emisije HTV-a očito ni na Badnjak ne mogu bez hrkljuš momenata. Prvi je već sama persona Petra Vlahova, koji se nakvarcanim likom i blaziranim stavom u božićnu atmosferu uklapao ko Papa u disko, a drugi je odradila reporterka s Trešnjevačkog placa, odakle je gledateljstvu hitno i UŽIVO morala priopćiti da su se trgovine već zatvorile, prodavači jelki još uvijek dilaju, a ona samo što nije otišla mami doma na večeru. Nakon tih šokantnih novosti s Vlahovom se upustila u raspravu o otuđenju, potrošačkom mentalitetu i pravom značenju Božića, a gledateljstvo se zbunjeno pitalo zašto je zbog toga morala odvuć kameru na plac. Treći moment za pamćenje bio je razgovor s likom koji je pokrenuo inicijativu protiv reklame za Red Bull u kojoj se, kažu, ismijava Sveta obitelj. Sav smjeran i moralan, prigodno je izbjegavao odgovoriti na pitanje zašto se protiv zlouporabe religijskih motiva nije žalio u slučaju odvratne reklame za pivo s uzvikom "Oče", a Vlahov je tek nešto sramežljivo natuknuo, ne inzistirajući osobito na odgovoru. Zato se angažiranom propitkivanju sugovornika zdušno posvetio dok je pričao s čovjekom koji prodaje aranžmane za skijanje, uporno ga pileći pitanjem: "Kako to da Hrvati uglavnom na skijanje idu u Sloveniju, iako su međudržavni odnosi zategnuti"? Ne znam kakav je odgovor nastojao upecati i zbog čega bi to ikome trebalo biti važno, no zbroje li se i oduzmu dobri i Vlahov-momenti "Hrvatske uživo", ostaje nam...
Ocjena: srednja žalost (3)


UŽIVO S MJESTA BEZ DOGAĐAJA

Dnevnik, HTV1, srijeda, 19.30

Dvije mi stvari nisu bile jasne u Badnjem Dnevniku HTV-a. Prva je identitet novinarke koja je izvještavala o Mesićevu posjetu Golanskoj visoravni. Uz prve kadrove, u kojima vjetar ganja korov po pustopoljini - pod sliku su potpisali Lamiju Alečković. Zatim se, uz prizor Mesića kako kafeniše sa zapovjednicima, pojavio potpis Morane Kasapović, a ista nam se ukazala i u zadnjem kadru. Sad, ja ne znam - jel to Lamija otpuhivala korov po visoravni, a Morana kafenisala s predsjednikom pa je svakoj pripao relevantan kadar ili se u režiji netko igrao discipline "tehnika narodu". Druga nejasnoća vezana je uz pojavu Mislava Bage uživo s Markova trga. Pred romantično osvijetljenim gornjogradskim zgradama uslikao se u Burberry's šalu (ti bokca!) i onda s voditeljem zafilozofirao o budućnosti Vlade i Hrvatske. Ne znam je li to javljanje s mjesta na kojem se ništa nije dogodilo i lamentacija o smislu života neki novi trend u svjetskom novinarstvu ili HTV-ovska dnevničarska ekipa pred Božić nije znala što bi sa svom tom silnom minutažom.
Ocjena: WTF?

MILIĆ RELOADED

Idemo na put s Goranom Milićem: Južna Amerika, HTV1, srijeda, 20.25

Premda je prva epizoda novog ciklusa Milićevih putopisa svakih desetak minuta pobolijevala od tipično milićevskih napadaja iskopavanja Hrvata iz svake pukotine na pločniku, priča o Božiću na plus 30 i specifičnoj ulozi katoličke crkve među Latinoamerikancima jedina je emisija božićne tematike koja je ovih blagdana prikazana na svim televizijama u Hrvatskoj, a da ju je pritom matična televizija napravila sama. Usto je još i bila sasvim pristojno zanimljiva pa ću ovaj put preskočiti dlake iz jajeta i umjesto par avion čestitke Gorančetu poslati jedan srdačan...
Ocjena: odličan (5)

AAAAAAAJ, STJEPANDAN JE!

Zabavni i filmski program HTV-a, četvrtak

Nema te televizije koja bi na Božić odoljela prikazivanju stoput provarenih blagdanskih uspješnica pa nije ni HTV. No za razliku od komercijalnih konkurenata, tu se barem našlo osvjedočenih klasika; "Divan život", "Moje pjesme, moji snovi", "Vlak u snijegu", "Božićna pjesma" i slično. Izvan filmskog programa nisu se baš pretrgli - gledateljima su na glavu sasuli božićne pjevačke revije iz svih gradova i sela u široj okolici koja imaju dovoljno veliku dvoranu za profesionalno ozvučenje, no božićni odmor u stilu "nek vam oni pjevaju da mi ne moramo raditi" čovjek bi im još i oprostio. Ono što, međutim, nikako ne mogu shvatiti jest jezična vratolomija iz najava programa - prozivanje blagdana Svetog Stjepana STJEPANDANOM! Jel' to ko Vidovdan i Đurđevdan ili sam ja nešto pobrkala?
Ocjena: 4 (1 za Stjepandan)

TRAMVAJCI, DOKTORI, LOŽAČI I...

Zabavni i filmski program NoveTV i RTL-a, četvrtak

Imala sam najbolju namjeru napisati nešto o božićnom programu obje velike komercijalne televizije u Hrvatskoj, ali takvo je što, nažalost, nemoguće. Osim emitiranja i recikliranja najgoreg mogućeg filmskog smeća s božićnim natruhama, ni Nova ni RTL nisu u blagdanski program uložile ama baš nikakav trud. Jedino su na božićno dirinčenje natjerali voditelje "Kunolovca" i "Nove love", time samo potvrdivši staru izreku o profesijama koje rade uvijek, bez obzira na sve petke i svetke.
Ocjena: apsolutna katastrofa (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika