04.01.2009. / 09:30

Autor: Željko Rogošić

Ekskluzivne fotografije: Kako je Vicu Blagaića spasila pelena

Neopreznog splitskog poduzetnika Vincenca Blagaića i dvojicu njegovih prijatelja iz bespuća planine Tmor spasila je Hrvatska gorska služba spašavanja; trojka je zapela u procjepu, na dnu nepristupačne, strme litice, sa koje višu nisu mogli natrag, ali ni naprijed, zbog prestrmog uspona pred njima

Izgubljene Vincencu Blagaića, Danijela Daničića i Tonija Zlatića spaisli su djelatnici HGSS iz Splita uz pomoć helikoptera HRZ-aIzgubljene Vincencu Blagaića, Danijela Daničića i Tonija Zlatića spaisli su djelatnici HGSS iz Splita uz pomoć helikoptera HRZ-aU utorak 30. prosinca poslije podne Hrvatska gorska služba spašavanja zaprimila je obavijest da su trojica planinara ostala bespomoćna i zaglavljena u procjepu južne litice planine Tmor ponad Slanog na Dubrovačkom primorju.

Brzom intervencijom HGSS iz Splita i helikopterom HRZ, izgubljena trojka na čelu sa poznatim splitskim mladim poduzetnikom Vincencom Blagaićem, vlasnikom splitskom „Croatia Boat Show", sretno je spašena. Nakon dvoiposatne operacije, po teškom terenu i pod jakim udarima bure.

O avanturi trojice mladih ljudi, Blagaića, Danijela Daničića i Tonija Zlatića, kratko su izvjestili pojedini hrvatski mediji i portali. Ali, nitko od njih nije napisao što se doista dogodilo. Trojka nije planinarila na Tmoru, već potpuno nespremna, neosigurana i bez ikakve odgovarajuće planinarske opreme, krenula u nepromišljenu i neodgovornu avanturu, po nepoznatom terenu, pod jakim udarima bure, oboružana tek katastarskom kartom zemljišta na kojega je poduzetnik Blagaić „bacio oko".

I tako je Blagaićeva želja da se na licu mjesta vidi teren, kojega sa svojim partnerima ima namjeru kupiti, nadjačali oprez.

Po jakoj buri helikopter se približio stjeni, te se do zarobljenih i promrzlih poduzetnika, po sajli spustio pripadnik GSS-a Mladen MužinićPo jakoj buri helikopter se približio stjeni, te se do zarobljenih i promrzlih poduzetnika, po sajli spustio pripadnik GSS-a Mladen MužinićSa skorim dolaskom mraka, trojka je zapela u procjepu, na dnu nepristupačne, strme litice, sa koje višu nisu mogli natrag, ali ni naprijed, zbog prestrmog uspona litice pred njima. Splitski GSS je zatražio pomoć HRZa-a, iz Divulja je uzletio helikopter sa sedam članova GSS-a, među kojima i proslavljeni alpinist Stipe Božić i pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Alamirano je i u pripravnost stavljeno osam pripadnika GSS-a iz Dubrovnika, kao zemaljske snage, u slučaju da pomoć iz helikoptera zbog nevremena bude onemogućena. Iako je i to bila riskantna odluka, jer se radi o planinskom području zaleđa Stona koje još nije očišćeno od zaostalih mina postavljenih u ratnim sukobima na dubrovačkom području.

Po jakoj buri helikopter se približio stjeni, te se do zarobljenih i promrzlih poduzetnika, po sajli spustio pripadnik GSS-a Mladen Mužinić. On je „zarobljenim planinarima" vezao tri pojasa, tzv. pelene, sačekao ponovno dolazak helikoptera, koji se u dramatičnom manevriranju, zbog jakog vjetra, sasvim približio liticama stjene, pa je postojala opasnost da rotorom udari u stjenu.

Neodgovorna trojka bila je opremljena samo kartom zemljišta na kojega je poduzetnik Blagaić „bacio oko“ Neodgovorna trojka bila je opremljena samo kartom zemljišta na kojega je poduzetnik Blagaić „bacio oko“ Tako bi se dogodila velika tragedija. Ipak, Mužinić je uspio vezati trojku i sebe za sajlu helikoptera, koji ih je nakon tri minute opasnog leta spustio na livadu četiri kilometra dalje. Blagaić, Daničić i Zlatić imali su tako, poradi vlastite neopreznosti i neodgovornosti, „let na rubu života", a u opasnost su doveli brojne pripadnike HGSS i HRZ. Pokazalo se da takvo ponašanje nije samo specijalnost nepromišljenih čeških turista.

Vezane vijesti

Blagaić nezadovoljan ministricom: 'Dropulić je kao lisica koja čuva

Blagaić nezadovoljan ministricom: 'Dropulić je kao lisica koja čuva kokošinjac'

Čelnik Profectus grupe Vincenco Blagaić, koja je uložila 1,5 milijuna eura u projekt izgradnje luksuznog turističkog naselja u uvali Sestrice na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika